CHINEES NIEUWJAAR 2018

Ik nodig je van harte uit om op zaterdag 17 februari 2018 van 10.15 uur tot 13.15 uur Chinees nieuwjaar met Vol-ledig te vieren. Je bent vrij om de hele ochtend te komen of een deel van het programma te volgen. Koffie, thee en vijf-elementen lekkers staan voor je klaar.

VOL-LEDIG PROGRAMMA:

10.15 – 10.30 uur demonstratie taiji met zwaard
10.30 – 11.15 uur workshop taiji om mee te doen
11.15 – 11.30 uur pauze met vijf-elementen lekkers
11.30 – 12.15 uur lezing ‘Santi, mijn zelfgetrainde hulphond’
12.15 – 13.00 uur workshop qigong om mee te doen
13.00 – 13.15 uur introductie ‘gezond en blij’

Het jaar van de hond

We vieren het begin van het jaar van de Hond. De ‘hond’ staat symbool voor trouw, loyaliteit, zich inzetten voor een groter doel en streven naar gerechtigheid. Ook al ben je niet geboren in het jaar van de Hond, je kunt deze eigenschappen met geduld en doorzettingsvermogen toch ontwikkelen.

Santi, mijn zelfgetrainde hulphond                                      

lezing
Monique Wijnen vertelt ons hoe zij in samenwerking met Hulphondenschool De CLiCK haar derde hond, na Golden Retrievers Dani en Milo, heeft opgeleid. Haar Siberische Husky Santi is de eerste Hulphond Husky in Nederland en waarschijnlijk ter wereld. Door de respectvolle en geduldige opleiding, die ze haar honden heeft gegeven, kan zij de regie over haar leven in eigen handen houden. Ze is hoofdredacteur van Support Magazine en moeder van een geweldige dochter. 

Chinese bewegingskunsten                                                 

workshops en demonstratie
Taiji en qigong zijn Chinese bewegingskunsten. Een kunst maak je je eigen door geregeld te oefenen. Dat geldt ook voor taiji en qigong. Dán geven deze bewegingskunsten je energie en verminderen ze stress. Ook zorgen ze dat je ontspannen en veerkrachtig beweegt. Deze morgen geven studenten van Vol-ledig een demonstratie taiji met zwaard. Zelf kun je meedoen met de workshops taiji en qigong. 

Gezond en blij                                                                       

introductie
Heel wat mensen willen graag dagelijks qigong of taiji beoefenen om zo vol energie, gezond en blij te blijven. De taiji en qigong van deze morgen kunnen een eerste stap zijn om 100 dagen elke dag een half uur te oefenen. Ik bied je een programma van 2 bijeenkomsten en 10 maal een mail aan om je hierbij te helpen. Na die 100 dagen is het dagelijks beoefenen van qigong of taiji net zo vanzelfsprekend als tanden poetsen. 

WAAR EN WANNEER 

Zaterdag 17 februari 2018 10.15 - 13.15 uur, Abrona bij Johannes, Montaubanstraat 84, Zeist.  

PRIJS

Gratis; vrijwillige bijdrage van harte welkom. 

 

2017 HET JAAR VAN DE HAAN

Kukeleku! Word wakker, wees alert. Laat je niet in slaap houden door halve waarheden, door oplossingen die gestoeld zijn op onvrede of door angsten. Word wakker en word stil, zodat je geest zich kan verruimen. Luister naar jouw hoogste waarden en diepste verlangens. Stel een doel dat bijdraagt aan het welzijn van de wereld en waarbij niemand op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook wordt uitgesloten. Ga aan de slag! Met dit recept kan het Jaar van de Haan een betere wereld tot resultaat hebben, waarin jij je thuis voelt.


Ontbijtbuffet Chinees Nieuwjaar 2017 Vol-ledig 

Goed eten, voldoende bewegen en samen zijn met anderen maakt het mogelijk dit recept te realiseren. Afgelopen zaterdag, 4 februari 2017, vierde Vol-ledig het Chinees Nieuwjaar. Om 9.30 uur stond een vorstelijk ontbijtbuffet voor 15 mensen klaar. Mijn partner en ik hadden gerechten gemaakt die de maag lekker verwarmen. De maag hoeft dan niet veel energie in de vertering te stoppen. Veel gerechten waren op basis van groenten of peulvruchten, zodat ook de dikke darm vertroeteld werd. En dat is belangrijk: als de dikke darm in zijn hum is, dan ben jij dat meestal ook. Er was alle tijd om elkaar te ontmoeten. Geleidelijk druppelden nog 15 mensen binnen en kon de les qigong, taiji en taiji met zwaard beginnen. In het onderdeel qigong deden de aanwezigen vooral oefeningen om de spijsvertering te stimuleren. Daarna gaven deelnemers aan de wekelijkse lessen taiji37 een demonstratie. De toekijkers kwamen hierna weer op de vloer. Om hun nek goed te strekken gingen ze als hanen kraaien. Het werd vooral kraaien van plezier. Het sluitstuk van het onderdeel taiji was de beweging ‘staan als een gouden haan op één been’. De rust hierna was wel verdiend. Alleen de deelnemers aan de wekelijkse lessen taiji met zwaard bleven op de vloer en gaven een demonstratie. Hierna was de beurt aan de toekijkers om zelf met een zwaard te oefenen; een ware belevenis. Met een glimlach op het gezicht ging ieder naar huis.

Taiji ’Haan op één been, Vol-ledig

Lees de blog over ’Vol-ledig 20 jaar in het Jaar van de Aap’

Lees de blog over ’2015 het Jaar van de Geit’

hulphusky