In je midden

Als je hemel en aarde met elkaar verbindt.

Boek een proefles qigong

Prosternaties in qigong

Veel religies kennen prosternaties, ‘ter aarde werping’. Het beeld van een prosternatie bij het Labrang Klooster in Gansu (China) staat me nog helder voor ogen. Ohm mani padme hum, ohm mani padme hum en de gebedsmolen draaide verder. De pelgrim kwam omhoog en wierp zich weer op de grond. Het ‘zichtbare’ en het ‘onzichtbare’ vielen zo samen. Verbonden met hemel en aarde kent men zijn plaats op deze aarde en kan men in harmonie leven. Waarachtige mensen, zoals Christus en Boeddha, riepen hemel en aarde als getuige op, als ze door het kwaad belaagd werden.

Prosternaties in qigong

In qigong zijn veel oefeningen te herleiden tot prosternaties, ‘ter aarde werping’. In deze oefeningen gaat het om soepelheid te verwerven in jouw hele lichaam, zodat het als één geheel beweegt. Jouw geest komt dan tot rust. Je kunt het ‘onzichtbare’ door jouw voorste fontanel naar binnen laten stromen. Als eerste komt die kracht in jouw geest en maakt je denken helder. Daarna stroomt deze kracht door naar je hart. Je hart kan in mededogen uitreiken. Tenslotte stroomt die door naar je bekken via je benen en voeten naar de aarde. In je bekken geeft dit lichaamsbewustzijn.

Zelfvertrouwen en levensvreugde

Door je neer te werpen en toe te vertrouwen aan de aarde, ontspant je lichaam zich. De aarde geeft je de kracht omhoog te komen. De aarde geeft je zelfvertrouwen. De aarde geeft je de energie om je weer geheel opwaarts te strekken. Als vanzelf open je je opnieuw voor het ‘onzichtbare’. Zo ontstaat een voortdurende wisselwerking tussen de energie van boven en beneden.

Je voelt je in je midden. Je staat tussen hemel en aarde. Je voelt je verbonden en deel van het grotere geheel. De levensvreugde golft door je heen en tegelijk ben je stil van binnen. Je kunt meebewegen met veranderingen. Door geduldig qigong of taiji te beoefenen maak je deze ervaring tot een dagelijkse gebeurtenis.

Laat je reactie achter

Pagina printen