Zomerprogramma

2018: Bijtanken

 Zomer: de wielewaal zingt zijn lied. De zwaluwen scheren over het water op zoek naar insectjes. De zon schijnt en het is warm. De natuur nodigt ons uit naar buiten te komen. Het leven wordt rustiger. Het is tijd om bij te tanken:

  • je lichaam soepel bewegen;
  • je geest een thuis in je lichaam bieden;
  • je adem ontspannen;
  • je verbinden met een groter geheel;
  • en helen wat in je gekwetst is.

Klinkt goed, hè?! Vol-ledig biedt je een programma waarmee je dit kunt realiseren.

Vijf weken lang kun je vier avonden van de week, van maandag tot en met donderdag, bijtanken. Je beoefent de Chinese bewegingskunsten taiji en qigong, je mediteert en je doet ademhalingsoefeningen. Jij kiest welke avond(en) je meedoet. Elke avond van 19.30 – 21.30 uur vormt een afgerond geheel. De lessen zijn of binnen in de gymzaal of buiten op het grasveld.

Soepel in je lichaam 16 t/m 19 juli

Vanuit zachtheid kom je in beweging. Gaandeweg worden je bewegingen veerkrachtig. Gewrichten krijgen ruimte om te functioneren. Je hebt een fiere lichaamshouding. 

Deze week start met het losmaken van de schouders. Je laat je energie krachtig door je lichaam stromen. Op deze wijze kunnen afvalstoffen, ontstaan door een onjuiste lichaamshouding en/of door onjuiste gedachten en emoties je lichaam verlaten. Daarmee verdwijnen ook verstijving en pijn. In de loop van de dagen komt je hele lichaam aan de beurt. Aan het einde van deze week voel je je kilo’s lichter en jaren jonger.

Rust in je hoofd 23 t/m 26 juli

Met je voeten stevig in de grond en je hoofd uitgestrekt naar de hemel word je vanzelf stil. Je gedachten verwaaien. Nieuwe ideeën stromen binnen. 

Centraal staat het hartgebied. Als het hart in zijn hum is, dan kan de geest thuis blijven en hoeft niet te verwijlen in gedachten. Het hart voelt zich prettig, als het zich kan uitstrekken naar de aarde en naar de hemel. Het hart wil de werkelijkheid zien zoals die is. Oefeningen om te aarden zijn hierbij belangrijk. Het hart kan zich verbinden met de hemel, met nieuwe inzichten, als je geest ruim en stil is. Met klankoefeningen maak je je geest leeg. En natuurlijk naast deze oefeningen is er aandacht voor je hart zelf.

Op adem komen 30 juli t/m 2 augustus

Je ademt in, je strekt je uit en je verbindt je met het leven. Je ademt uit en je ontspant. Je ervaart wat het leven met je doet. Dit natuurlijke ritme maakt je vrij. 

Deze week is letterlijk op adem komen van de hete dagen. In ieder geval staan op programma de ademhalings- en klankoefeningen om de organen op te schonen. Hitte en oude emoties kunnen hierdoor je lichaam verlaten. Je energie stroomt vrijer. Je adem komt als vanzelf dieper in je lichaam.

Lichaam en geest in harmonie 6 t/m 9 augustus

Een open hart biedt je geest een huis om in te wonen. Lichaam en geest komen in harmonie. Dit geeft ruimte voor een zinvol leven. 
Deze week:

  • aarden zowel letterlijk, als het aanvaarden van de situatie waarin je je bevindt
  • oefeningen van de draakdaoyin. Dit zijn oefeningen die de natuurlijk spiralende beweging van je lichaam weer actief maakt, zodat je lichaam soepel wordt.
  • je geest ruim laten worden

Heel jezelf maandag 13 t/m donderdag 16 augustus

Je laat je energie stromen naar een plaats in je lichaam die aandacht behoeft. Je schept ruimte om dat wat verhard is geraakt en pijn doet, weer in beweging te brengen en te helen. 

WAAR EN WANNEER

Binnen of buiten gymzaal Nic. Beetslaan 31 in Zeist

Van 16 juli tot en met 16 augustus 2017 vindt het zomerprogramma van maandag  tot en met donderdag van 19.30 uur tot 21.30 uur plaats. 

PRIJS

Het totale programma van 20 lesavonden kost € 280,00, als je je vooraf opgeeft en betaald hebt. 

Je kunt ook kiezen voor een losse les à € 20,00 of voor een 5- of een 10-stappenkaart, als je niet het hele programma wilt meedoen. Een 5-stappenkaart is goed voor 5 lessen en is 7 lesweken geldig. De kosten hiervoor zijn € 85,00. Een 10-stappenkaart is goed voor 10 lessen en is 14 lesweken geldig. Dus wat je niet in de zomer opkrijgt, kun je tijdens de wekelijkse lessen opmaken. De kosten voor deze kaart zijn € 165,00. 

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden.

Geef je nu op >>

 

Zomerverhalen

Het zomerprogramma 2017 van Vol-ledig is alweer voorbij. Het thema van deze zomer was ‘Grond onder je voeten’. Dit is tot leven gewekt met taiji- en qigong-oefeningen. Enthousiast deden elke avond zowel ervaren deelnemers als nieuwe deelnemers mee. Zij verhalen hieronder en hiernaast wat zij beleefd hebben. 

Tuishou

WAT BRENGT DEZE ZOMER MIJ?

Marios: Ook dit jaar heb ik meegedaan met het zomerprogramma van Vol-ledig. En ook dit jaar werd ik verrast.  We waren op een fijne plek, bij regenachtig weer in een prima gymzaal, bij droog weer op een prettig schoon grasveld. Buiten werd de zomerse sfeer nog versterkt door de zwaluwen die al schetterend krijgertje spelen rondom de toppen van de bomen om het veld.
 
De meeste oefeningen heb ik door het jaar heen al eens gedaan maar deze zomer kwamen ze weer in een heel andere volgorde aan de orde. Vaak als een onderdeel van de dieren daoyins: ik kwam een lopende beer tegen en een springende tijger, een biddende draak en een staande haan. En ik kwam ook een marionet en een tuimelaar tegen.
 
Iedere week een ander thema (ontspannen, veerkracht, aandacht, balans), iedere avond een afgerond geheel en ook iedere week een afgerond geheel en toch ook iedere keer weer opbouwend naar de volgende avond en week.
 
De mooie gewaarwording dat ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen zo groot effect kunnen hebben dat tegelijk rust én actie aanwezig kunnen zijn. Gewoon meedoen en merken dat stukjes van lichaam of geest zich laten kennen en op een prettige manier aanwezig mogen zijn. Niets is verkeerd. Alles is goed. Laat maar komen en laat maar gaan. Voel maar.
 
Toch is deze zomer heel anders dan andere zomers. Ik merk veel rust. Helderheid en openheid.
Ik sta. Gewoon met mijn voeten op de grond, voelt stevig, stevige benen dragen mij en toch zijn ze ontspannen, ze draaien soepel in mijn heupen, bekken ontspant en wervelkolom en ik rekken zich uit, schouders zakken vanzelf een beetje en armen willen in actie, vingers strekken en reiken naar…
Ogen kijken en zien dat er meer is te zien, oren horen dichtbij en veraf.
 
Wat brengt deze zomer mij? Rust die actie geeft en actie die rust geeft, dieren in beweging, een dieper ervaren in de al bekende oefeningen, ontdekken van wat er altijd al was en er nu kan zijn. En mag zijn. Ik heb grond onder mijn voeten en heel veel plezier.

HET EFFECT VAN QIGONG

XiaoHe: Ik was benieuwd naar qigong en de helende zachte manier van bewegen waarbij je je lichaam respecteert en leert kennen. Het was leuk om de mensen van de groep te ontmoeten. De sfeer is erg aangenaam en rustig. Binnen een dag voelde ik tijdens het bewegen al alle plekken in mijn lichaam waar het vast zat. Ik was verbaasd over de spanningen en pijntjes die ik voelde bij super kleine en rustige bewegingen. Met behulp van Helen heb ik geleerd hoe ik mijn lichaamspositie kon veranderen. Dit ontlastte mijn schouders en rug enorm. Ik voelde hoe ik invloed had op mijn lichaam, dat pijn ok is en dat die ook weer kan overgaan. In de ochtenden na qigong werd ik energiek en vrolijk wakker. Rechtop lopen is geen moeilijke of vermoeiende taak meer. Emoties kwamen ook los door alle energieën die begonnen te bewegen. Blokkades konden worden losgelaten. Het is helemaal ok om jezelf te zijn, zo heb ik geleerd. Ik voel het i.p.v. dat ik het theoretisch wel weet. 

VAN FROZEN SHOULDER TOT LIMITLESS SKY

Else: In de speeltuin, mild avondzonnetje, blauwe lucht met witte sluierwolken … en ik breng mijn armen in de lucht. Licht als een veertje houd ik ze omhoog. Ik stuur energie uit in de oneindige ruimte. Wat een verrukking! In het begin niet gedacht dat ik ooit nog eens zo van de schouder daoyin zou genieten.

PIJN WEG

Meria: ’s Middags belde ik Helen dat het me niet lukte om naar de cursus te komen. Ik had al drie dagen veel last van mijn voet en kon nauwelijks lopen. De koppeling van de auto indrukken was te ‘pijnlijk’. Ik ben toch gegaan; na aandringen van Helen. Zittend op een stoel nota bene deed ik mee. Helen friemelde nog 5 minuten na afloop van de les. De volgende morgen was het over; niets geen pijn meer. Wauw! 

HAPJE EN DRANKJE

Ingrid: Wat was het heerlijk om na lange tijd geen taiji weer bezig te zijn bij het Zomerprogramma. Ik voel hoe mijn lijf zich strekt en ontspant. Ik voel hoe ik zit. Ik voel waar de beweging en waar de balans zit. En dan in de pauze zo’n heerlijk hapje en een glas thee. Een fijn geheel en mijn lijf stroomt weer.  

Zomer 2015: stralen

Anna:  "Voor mij zijn het 15 zomer verrassingsavonden geweest, die mijn lijf en geest in gang hebben gezet. Ik denk dat de veranderingen aan mij te zien zijn! Tegen mijn vrienden zeg ik, dat deze 4 weken pure ‘roestbestrijding’ zijn geweest.

Ik was wat sleets aan het worden in de avonden; gedurende de dag was ik zo aan het jakkeren dat ik meestal na het avondeten – teveel, omdat ik op de dag vaak niet of niet rustig at – alleen nog maar op de bank wilde neerdalen met de tv aan. Wat daar gepresenteerd werd, nam ik nauwelijks in mij op, ik ordende mijn gedachten en indrukken van de dag, terwijl ik keek. En natuurlijk piept er nu een klein stemmetje in mij, dat ik in mijn oude gedrag zal teugvallen … dat zou ik jammer vinden.

Alhoewel ik al 3 jaar qigong beoefen voelde álles nieuw, niet alleen qua oefeningen, ook de persoonlijke aandacht. Het was leuk als we met veel waren, dan was er vaart, meer energie. En het was fijn om in een kleine groep te zijn, dan was er meer persoonlijke aandacht. Ik was blij met de anderen, die ook bijna alle avonden aanwezig waren, dat gaf me continuïteit in het gaan van het pad.

Voor mij was het óók de eerste keer om buiten te oefenen, wat is dát fijn! Met de zon of met een windje of laag hangende wolken. Bij ‘spion op de berg’ in de toppen van de bomen kijken en bij mezelf blijven.

Zomer 2013:

met beide voeten op de grond en je hoofd in de wolken

Marios: "Ook deze zomer mocht ik weer meedoen met het zomerprogramma. Vier weken, iedere week vijf avonden. Deze keer was de locatie voor mij dicht bij huis zodat ik steeds een heerlijke avondwandeling als extraatje kreeg. En door de warme zomeravonden konden we veel buiten onze oefeningen doen op het veldje bij de gymzaal.

In de eerste week kwamen we met de beide voeten op de grond, daarna zetten we in de tweede week de zintuigen wijd open, in de derde week leerden we hoe de adem verbindt en last but not least maakten we in de vierde week kennis met de kunst van het scheppen.

Deze zomerweken mochten we ook genieten van de lekkernijen die we in de pauze bij de thee kregen. Het waren iedere avond kleine hapjes passend bij het element van de dag (zout, zuur, bitter, zoet en scherp) gemaakt door Helen en vooral Ruud. Iedere keer weer een verrassing vol kleur en smaak, ik proefde de aandacht en het plezier waarmee het gemaakt was…mmmmm…dank je wel…"

bijtanken