Lezingen 5 elementen

volg het ritme van het leven

Ja, ik kom
Lezingen Vijf elementen

Lezingen Vijf elementen

Ruim 2500 jaar geleden dachten overal ter wereld mensen na over hoe de wereld in elkaar zit en werden de theorieën gevormd die ons nu nog beïnvloeden. Chinezen van toen keken hoe de natuur één systeem van wederzijdse afhankelijkheid vormt. Ze formuleerden de theorie van yin en yang en de theorie van de vijf elementen. Hierover gaan de lezing Vijf elementen. Elke lezing heeft zijn eigen thema:

  1. uitleg over de theorie van yin en yang en de theorie van de Vijf elementen
  2. hoe de theorie van yin en yang en die van de 5 elementen gebruikt kan worden om je voedsel te bereiden, waardoor het meer harmonie en energie geeft
  3. hoe pas je de 5 elementen in je dagelijks leven toe. Lessen van Sun Tze

Voor de eerste twee lezingen waren te weinig belangstellenden. Ik heb nu de 3 lezingen samengebracht in  één lezing met bovengenoemde thema’s

Vijf Elementen in de voedende cyclus

Theorie van yin/yang en Vijf elementen

In de eerste lezing 5 elementen krijg je uitleg over de theorie van yin en yang en de theorie van de 5 elementen.

De theorie van yin en yang beschrijft het evenwicht dat er tussen tegendelen heerst. Dag en nacht wisselen elkaar af. Uitersten slaan om in hun tegendeel. Dit zie je heel mooi als een zeilboot voor de wind vaart. Als je niet oplet, slaat het zeil vanzelf naar de ander kant.

De theorie van de vijf elementen is een beschrijving van de seizoenen. In de winter is de sapstroom van de boom bijna geheel tot stilstand gekomen. In de lente nemen de wortels weer water op en gaan de sappen omhoog en in zeer korte tijd zijn de bomen groen. Dan volgt een periode van bloei en vruchtvorming. De zaden, noten en vruchten vallen op de grond. Daarna volgen de bladeren en komt de sapstroom nagenoeg tot stilstand. Ze noemden de vijf krachten of elementen die werkzaam zijn: water, hout, vuur, aarde en metaal. De wijze waarop deze krachten zich tot elkaar verhouden geldt niet alleen voor de seizoenen, maar is in elk proces terug te zien; van organen tot emoties en van kleur tot geluid.

5 elementen:HOUTVUURAARDEMETAALWATER
Jaargetijde:lentezomernazomerherfstwinter
Klimaat:windwarmtevochtdroogtekoude
Yin-orgaan:leverhartmiltlongennieren
Yang-orgaan:    galblaasdunne darmmaagdikke darmblaas
Zintuig:ziensprekenproevenruikenhoren
Emotie:boosheidvreugdesomberheidverdrietangst
Smaak:zuurbitterzoetscherpzout

 

De theorie van de Vijf elementen kan je én geduldiger én slagvaardiger maken. Je weet beter het juiste moment voor actie te kiezen en de rust te nemen om zaken vanzelf te laten realiseren. Er ontstaat een samenspel tussen jou en het leven. Dit geeft je een gevoel van harmonie.

Lezing 5 elementen koken

De tweede lezing 5 elementen gaat over de toepassing van de theorie van yin en yang en van die van de 5 elementen bij het bereiden van je eten. Na deze avond kun je de keuken in en het zelf gaan uitproberen.

Theorie van yin en yang

Als je heet eet, zoals sambal, dan slaan je de vlammen uit. Dit is ‘yang’ voedsel. Yang voedsel zorgt dat je de energie hebt om zowel lichamelijk als geestelijk actief te zijn. Eet je yoghurt, dan voel dat koud van binnen. Dit is ‘yin’ voedsel. Yin voedsel heb je nodig om je bloed en andere vloeistoffen in je lichaam op te bouwen. Afhankelijk van het klimaat en jouw constitutie heb je een bepaalde verhouding tussen yang en yin voedsel nodig.

Theorie van de 5 elementen

De vijf smaken zijn gekoppeld aan de vijf basale krachten:

waterzout
houtzuur
vuurbitter
aardezoet
metaalscherp

 

Wanneer je de ingrediënten voor een gerecht in deze volgorde toevoegt, dan brengt dat harmonie in je eten. Je proeft de afzonderlijke ingrediënten en ze vormen een eenheid. Bovendien geeft een dergelijke maaltijd je meer energie, dan wanneer je de ingrediënten in een andere volgorde bij elkaar doet.

 

Sun Tzu

Lezing Vijf elementen in het dagelijks leven. Lessen van Sun Tze

De derde lezing Vijf elementen gaat over ‘hoe pas je de Vijf elementen in je dagelijks leven toe? Lessen van Sun Tzu‘. Sun Tzu was een militair strateeg die rond 400 voor onze jaartelling leefde. Hij schreef  ‘de kunst van het oorlog voeren’. Zijn boek is bij militaire opleidingen nog steeds verplicht. Zijn theorieën werden toegepast in de oorlog in Vietnam en bij D-day, de dag waarop talloze soldaten stierven waardoor wij nu de vrijheid hebben zoals we die kennen, waarderen en die bedreigd wordt.

Sun Tzu was niet alleen militair strateeg. Hij was ook filosoof. Hij vertaalde de filosofische concepten van yin en yang en van de vijf elementen in militaire toepassingen. Zijn idee was bijvoorbeeld, dat de mens yin, aarde en yang, hemel in zichzelf moet verenigen. De hemel is wijsheid. Je hart openhouden voor jezelf en voor vriend en vijand. In qigong en taiji kennen we het als ontspanning en intentie. De aarde is het ons dagelijks leven: zorgen voor je maaltijd, werken om de kost te verdienen, feesten. Je bent altijd op weg en daar heb je energie voor nodig. In qigong en taiji zorg je dat je zwaartepunt onderin je buik ligt, zodat je energie gewekt wordt en krachtiger gaat stromen.

Waar en wanneer?

online

Vrijdag 28 januari 2022 19.30 – 21.00 uur
Lezing ‘theorie van yin en yang en theorie van de Vijf elementen’
geannuleerd

Vrijdag 4 februari 2022 19.30 – 21.00 uur
Lezing ‘Vijf elementen koken’
geannuleerd

Vrijdag 11 februari 2022 19.30 – 21.00 uur
Lezing met de thema’s ‘theorie van yin en yang en theorie van de Vijf elementen’, ‘Vijf elementen koken’,  ‘Vijf elementen in je dagelijks leven. Lessen van Sun Tze’
gaat gegarandeerd door

 

Wat kost het?

€ 20,00 per lezing vooraf over te maken op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden onder vermelding van de lezing(en), die jij meedoet. Je inschrijving is na ontvangst van het lesgeld definitief.

Graag kom ik

Inschrijfformulier Lezingen 5 elementen

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing. Het is verboden om film- en/of geluidsopnamen te maken.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.