Qigong kwartet

Qigong (spreek uit: ’sjie koeng’) is een Chinese bewegingskunst die je energie geeft, stress vermindert en zorgt voor juiste lichaamshouding en - beweging. Naast losse oefeningen kent qigong ook series aan bewegingen, daoyin genaamd. Het woord daoyin bestaat uit twee begrippen. ‘Dao’ betekent ‘weg’ en ‘yin’ betekent ‘richting’.  Kijk je naar het originele Chinese karakter van daoyin, dan zie je een gespannen boog. Daoyin wil zeggen, dat je je energie ergens naar toe leidt. Daoyin zijn oefeningen waarbij je energie met je aandacht door je lichaam naar buiten geleidt en op deze wijze je lichaam ontdoet van afvalstoffen ontstaan door emoties en/of verkeerde lichaamshouding. Elke serie begint met het actief maken van je onderste energiecentrum en uiteindelijk kun je je heldere vermogens hiermee ontwikkelen.

Voor het beoefenen van deze series heb je geen enkele voorkennis nodig. Ieder kan de oefeningen naar vermogen uitvoeren. 

Op zaterdagen kun je zo’n serie bewegingen trainen. Op programma staan:

  • Helende klanken: je zuivert met de vibratie van klanken je organen van opgeslagen onafgewerkte emoties.
  • Dieren daoyin: je ontdoet je van afvalstoffen ontstaan door emoties en/of lichaamshouding. Je kweekt veerkracht, zowel letterlijk als figuurlijk.
  • Draken daoyin: je ontspant waardoor je weer de natuurlijke spiralende beweging in je lichaam hervindt.
  • YiJin daoyin: je gebruikt je spieren vanuit ontspanning, veerkracht en spiralende beweging. Hierdoor kunnen je gewrichten soepel bewegen.

De series zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. 

HELENDE KLANKEN

Klank daoyin ofwel ‘Helende klanken’ bestaat uit drie delen. Het eerste deel zijn ademtechnieken, zoals fluiten en zuchten, waardoor je emoties van woede, verdriet, angst, onrust en/of gepieker loslaat. Het tweede deel bestaat uit klanken die vibratie geven in maag, longen, hart en nieren. Deze organen kunnen zich hierdoor ontdoen van energie die daar is opgeslagen, doordat emoties niet verwerkt zijn. In het artikel ‘Emoties in de opruiming’ lees je meer hierover. Het derde deel is een mantra die zorgt dat je organen in harmonie met elkaar samenwerken. Je geest ontspant zich en krijgt ruimte.

DIEREN DAOYIN

De Vijf dieren daoyin wordt als één van de oudste, zo niet de oudste, vorm van qigong gezien. Je bootst de bewegingen van tijger, hert, beer, aap en vogel na. Elk dier heeft zijn eigen karakteristieke manier van bewegen. Door de verschillende bewegingen na te bootsen krijg je een juiste lichaamshouding en – beweging.

Bovendien ontwikkel je door deze bewegingen:

  • alertheid
  • gevoel van vrijheid
  • speelsheid
  • veerkracht
  • ontspanning.

DRAKEN DAOYIN

De Chinese draak is een mythologisch figuur die al spiralend door de lucht vliegt. Met het Chinees nieuwjaar worden overal in China drakendansen opgevoerd. De draak brengt geluk en voorspoed. Hierdoor geïnspireerd heeft dr. Shen Hongxun een serie oefeningen samengesteld waardoor je de spiralende beweging in jouw lichaam kunt hervinden.

Wanneer je een juiste lichaamshouding hebt, dan kan een gewricht en een wervel optimaal bewegen. Je beweegt het soepelst als je spiraalt. Dan kun je ontspannen uitreiken. Je energie kan dan vrij naar buiten stromen. Misschien wel zover dat het opgenomen wordt in de energiebeweging van de sterren. Vanuit de sterren spiraalt energie naar de mensen en komt jouw lichaam binnen tot in je DNA. Door spiralend te bewegen ben je verbonden met hemel en aarde, met verleden en toekomst.

YIJIN DAOYIN

’Het woord ’YiJin’bestaat uit twee delen. ’Yi’ betekent ’verandering’ en ’Jin’ betekent ’spieren’. YiJin kan vertaald worden als een methode om de spieren te versterken. De negen oefeningen beginnen met je te ontspannen en rustig te ademen. Vanuit deze rust kun je met minimale spierspanning bewegen. Doordat je spieren zo ontspannen als mogelijk zijn, hebben je gewrichten maximale bewegingsvrijheid krijgen. De YiJin daoyin zorgt voor een juiste lichaamshouding en vrijheid in het bewegen van je gewrichten

waar en wanneer

Zaterdag 14 maart 2020 van 10.00 - 16.00 uur Klank daoyin, Kwartellaan 13, Zeist

Prijs

€ 70,00 per workshop over te maken op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden. Je inschrijving is na ontvangst van het lesgeld definitief. 

annuleringsvoorwaarden

Geef je nu op >>

Bernardine over klank daoyin

Geluid is een trilling en deze trilling kan werken als een interne massage. Zodoende kan geluid spanningen bevrijden en negatieve factoren losmaken uit weefsels en organen. Op deze manier heeft geluid een reinigende en helende werking. Iedere keer als ik dit weer lees vind ik het bijzonder. En dan  …..  mijn eigen ervaring….

De ochtend startten we met een zogenaamde “warming-up”, waarbij we simpele oefeningen uitvoerden, zowel liggend, zittend als staand. Vervolgens afwisselend zuchten en fluiten (met name voor de ontspanning van het middenrif). Het aangename in de afwisseling van het liggen, zitten en het staan was dat je een diepe(re) ontspanning kon voelen. Voor mij was het bijzonder dat er geen vermoeidheid optrad.

Na de middagpauze startten we met een aantal klanken, waarbij we de keel en het hoofd opschoonden. Dit gaf ook daadwerkelijk een helderheid.

Als je alle klanken hebt doorlopen kom je aan bij het herhalen van de mantra, wat mij een gevoel van ruimte, rust en blijheid gaf. Na afloop van deze dag voelde ik me werkelijk lichter en steviger. Iedereen ging dan ook opgewekt weer naar huis, mooier kun je het toch niet hebben.

Kortom, voor herhaling vatbaar!

 

Hans over dieren daoyin

De workshop Dierendaoyin is een aanrader voor iedereen die dieren een inspiratiebron vindt voor natuurlijk bewegen. Helen laat je op een speelse en gedegen manier kennis maken met enkele specifieke eigenschappen van verschillende dieren. Ze geeft op een prettige manier ruimte en stimulans om die eigenschappen ook in je eigen lijf tot leven te laten komen. Hoe eenvoudige oefeningen kunnen leiden tot nieuwe, spontane bewegingen. Voor mij was het een fijne, intense ontdekkingsreis die me een bredere kijk heeft gegeven op bewegen in het algemeen en een verdieping van structuur, ontspannen/ loslaten en ‘spiralen’.

 

Bernardine over dieren daoyin

Ik had een ongelukje waarbij ik mijn grote teen lelijk heb geblesseerd (o.a. een behoorlijke kneuzing). Het gevolg was dat ik de eerste week afwisselend alleen met behulp van een of twee krukken mobiel kon zijn.

Een week later kon ik gelukkig met een andere deelnemer meerijden naar Zeist waardoor ik aan de dieren daoyin kon deelnemen. Ik had me enorm verheugd op deze daoyin.

Op mijn manier oefende ik mee met Vijf dieren daoyin. Met enige hulp was het mogelijk om de nodige ontspanning en strekking te verkrijgen. Hierdoor kunnen afvalstoffen afgevoerd worden, waardoor je de genezing ‘een handje’ kunt helpen. Dit betekende voor mij dat ik met een kruk binnen kwam en aan het einde van de training zonder kruk stabiel en rustig op beide benen kon lopen (met uitzondering van de geblesseerde teen).

Voor de verdere genezing van de teen kreeg ik het advies om deze goed uit te strekken, voor zover mogelijk, om daarmee afvalstoffen uit te sturen. Voor een kneuzing staat ongeveer 6 weken, bij mij was dit ruim 3 weken! Ook de rest van de blessure geneest voorspoedig. Ik ben zo gezegd ‘voor’ op schema.

Uit de mailbox over yijin daoyin

Luc: je cursus van zaterdag is nog een paar dagen blijven nazinderen, in vele opzichten.

Ik ben nog steeds onder de indruk van je manier van lesgeven. Vele gedachten kwamen op de eerste dagen, ook de zeer ad rem uitspraken die je doet (bvb "kijk recht de wereld in" - als (o.m. ?) ik er gebogen bijliep...).

De bijzonderste indrukken zijn wel je openheid, een zorgzame directheid, je degelijkheid en grondigheid, je opmerkzaamheid, een "uitleggen" die zowel verhelderend als verdiepend werkt.

En niet te vergeten :   je rust, wat het gevoel gaf en geeft : "alles" mag hier, geen zorg. Zeer bevrijdend.

Ook je parafraseren, cfr de twintig woorden voor pijn in analogie met die van sneuw bij de Eskimo’s.

Nogmaals heel veel dank voor al wat je me zaterdag leerde en voor me deed. Ik voelde en voel me een pak lichter.

helende klanken