Vijf elementen kookworkshop

Vijf Elementen koken; voedende cyclus, tekening van Vol-ledig

Bij een gezonde leefstijl hoort zowel beweging als voeding. Dit wisten de Chinezen al ver voor Christus. Zij keken naar de natuur en ontwikkelde op basis van de veranderende seizoenen de leer van de Vijf Elementen.

Inhoud workshop

De workshop bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Hierdoor ben je in staat om na de workshop thuis je favoriete recepten nog lekkerder te laten smaken. Het theoretisch gedeelte bestaat uit een uitleg over de basisprincipes yin/yang en de theorie van de ‘Vijf elementen’. Tijdens het praktische gedeelte bereiden en eten we gezamenlijk tapa’s van de zijderoute.

Yin/yang en de theorie van de’ Vijf elementen’

Als je heet eet, zoals sambal, dan slaan je de vlammen uit. Dit is ‘yang’ voedsel. Yang voedsel zorgt dat je de energie hebt om zowel lichamelijk als geestelijk actief te zijn. Eet je yoghurt, dan voel dat koud van binnen. Dit is ‘yin’ voedsel. Yin voedsel heb je nodig om je bloed en andere vloeistoffen in je lichaam op te bouwen. Afhankelijk van het klimaat en jouw constitutie heb je een bepaalde verhouding tussen yang en yin voedsel nodig.

Heel lang geleden bestudeerden Chinezen de natuur en kwamen tot de conclusie dat er vijf krachten in de natuur werkzaam zijn. Ze noemden die water, hout, vuur, aarde en metaal. Zo zijn er ook vijf smaken en die werden gekoppeld aan die vijf krachten (zie schema hiernaast). Wanneer je de ingrediënten voor een gerecht in deze volgorde toevoegt, dan brengt dat harmonie in je eten. Je proeft de afzonderlijke ingrediënten en ze vormen een eenheid. Bovendien geeft een dergelijke maaltijd je meer energie, dan wanneer je de ingrediënten in een andere volgorde bij elkaar doet.

>> Lees het recept vijf elementen salade van pompoen, linzen en champignons
>> Lees het recept vijf elementen banaan-kokosmousse

Kookworkshop

Graag kom ik bij jou thuis de kookworkshop geven om iets te vieren of omdat je met een groep mensen geïnteresseerd bent in Vijf Elementen koken. De workshops kunnen ook gegeven worden als bedrijfsuitje of teambuilding.

Waar en wanneer

Op afspraak

Prijs

Kosten: € 40,00 voor de kookworkshop per persoon, incl. lesboek, excl. eten en locatie in de omgeving van Utrecht. De prijs is voor een groep van minimaal 10 personen. Onder de 10 personen overleggen we met elkaar en kijken of we een prijs kunnen vinden die voor iedereen acceptabel is.
Het eten kost ongeveer € 13,00 per persoon en dat reken je ter plekke af.

 

Geef je nu op >>

 

 

High Tea

voorblad_tea_zw

speciale soorten thee met zoete en hartige lekkernijen.

Indonesisch koken

indonesisch vol ledig

een uitgebreide rijsttafel voor zowel de vleeseter als de vegetariër.

Tapa’s van de Zijderoute

voorblad_zijderoute_zw

een vegetarisch avontuur.

Lente

lente vol ledig

een lichte, voedende maaltijd.

Barbecue

barbecue vol ledig

voor een warme zomeravond.

Winterkost

voorblad_winterkost_zw

maakt je heerlijk warm van binnen.