Workshop Hoofd, hart en buik verbinden
Geborgen in jezelf. Opgewassen tegen de stormen van het leven.
Schrijf je inWorkshop
Hoofd, hart en buik verbinden
In het eerste deel van de workshop ‘Hoofd, hart en buik verbinden’ (10.00 – 13.00 uur) breng je met qigong, zelfmassage, ademhalingsoefeningen en meditatie deze drie belangrijke gebieden weer op één lijn. Ook stimuleer je hun samenwerking. Na deze workshop sta je echt weer tussen hemel en aarde. Je bent in je midden. Je voelt je geborgen in jezelf. Wat uit het leven op je afkomt, brengt je niet van je stuk. Met een heldere geest, vervuld van mededogen en vol energie treed je dat tegemoet.
In het eerste deel voel je van alles in je buik, hart en hoofd gebeuren. Misschien merk je ook stroming in je middenkanaal, het energiekanaal dat hoofd, hart en buik verbindt. Wat je ervaren hebt, is meestal lastig in woorden te vatten. Voor je het weet heb je je ervaring vastgezet of gefixeerd in een oordeel, als ‘het was fijn’ of ‘zie je wel, dat het daar niet stroomt’.
Om de beweging van qigong, ademhalingsoefeningen en meditatie door te laten gaan en bewust te maken, kun je dit omzetten in beeld. Je ervaring verdiept zich, verandert en inzichten kunnen ontstaan. Je verbindt onbewuste met bewuste, verleden met toekomst en voelen met denken. Vanzelf ontstaan woorden die jou bekrachtigen. Dit is wat als tweede deel (13.45 – 16.00 uur) op programma staat.
Je kunt deelnemen aan het eerste deel of aan beide delen.
De ontwikkeling van de mens
‘Ik ben twee en ik zeg ‘nee’. Kernachtiger kun je niet samenvatten hoe de ontwikkeling van een mensenkind begint. Het kind leert zichzelf als een onafhankelijk persoon te ervaren, als een ‘ik’. Daar is in de eerste levensjaren alles op gericht. Het kind leert lopen, wordt zindelijk. Al deze activiteiten vragen om het juiste gebruik van zijn energie. Je energie en levenskracht wortelt in je buik. Wanneer het kind naar school gaat, kan vanuit zijn ‘ik’ samenspel met anderen groeien: ‘wij’. Het kind neemt zijn plaats in in zijn familie, gezin en vriendenkring. Op school maakt spel geleidelijk plaats voor studie. Het denken ontwikkelt zich.
Het hoofd, je denken
De ontwikkeling van de mens is dus van buik, hart naar hoofd. Onbewust ervaar je dat elke voorgaande fase alleen belangrijk is geweest voor de volgende. Het hoofd, je denken, is de allerbelangrijkste! Hierdoor kun je je brood verdienen en leven.
De ommekeer
Op stille momenten of door voorvallen in je leven voel je geknaag van binnen. Vragen kunnen in je opkomen: ‘Is dit alles wat het leven te bieden heeft?’. Je leven voelt steeds meer als sleur. Je wilt iets betekenen voor anderen of voor de wereld. Of je wilt nog andere kwaliteiten van jezelf ontwikkelen Deze onvrede luidt de ommekeer in. Je ontdekt dat hoofd, hart en buik met elkaar verbonden zijn en samenwerken: je hoofd als zetel van bewustzijn, je hart als verbinder met het leven en in je buik woont je levenskracht.
Inhoud van de workshop
'Hoofd, hart en buik verbinden'
In het eerste deel van deze workshop starten we met het losmaken van de schouders. Hierdoor komt het onderste dantian, dat zich in je buik bevindt, meer in beweging. Hierdoor stroomt je energie krachtiger door je lichaam. Je gebruikt deze energie om buik en hart te verbinden. Hierbij verwijder je energie van onafgewerkte emoties. Vervolgens maak je je nek soepel en zorg je dat je hoofd weer goed op je romp staat. Je energie kan nu vrij van je buik via je hart naar je hoofd stromen en vice versa. Met een mantra versterk je de verbinding tussen hoofd, hart en buik. Wie jij ten diepste bent, kan weer door jou heen gaan stralen.
In het tweede deel maak je een collage met verschillende media, zoals potlood, verf en knipsels. Hiervoor hoef je geen kunstenaar te zijn. Weet je nog hoe leuk het was als kind om met potlood op papier te krabbelen. Dat is alles wat nodig is om jezelf tot uitdrukking te brengen en te kunnen verstaan wat zich in jou kenbaar wil maken. De beweging van de ochtend gaat voort in speels laten ontstaan wat zichtbaar wil worden. Je mag je laten verrassen.
Waar, wanneer en wat kost het?
Niet gepland