Tigerfeeling - Das perfekte Beckenbodentraining für Sie und Ihn

Recensie door Alex van het boek 'Tigerfeeling - Das perfekte Beckenbodentraining für Sie und Ihn'

Bekkenbodemspieren trainen

Bekkenbodemspieren trainen

Bij het trainen van de bekkenbodemspieren tijdens de qigong-les was één van de oefeningen je navel uit te strekken vanaf het schaambeen tot het borstbeen. Dat mag een vreemde opdracht zijn als je die voor het eerst krijgt, maar gelukkig zijn we inmiddels wel wat gewend als het om lichaamsbewustzijn gaat.

Nieuwsgierig naar de achtergrond van de hele oefening heb ik daarom het boek Tigerfeeling – Das perfekte beckenbodentraining für sie und ihn van Benita Cantieni (Auflage 6 – 2017) van Helen geleend. Een boek dat ik waarschijnlijk nooit zou kopen omdat het veel pretenties uitstraalt en vooral lijkt op een Pilates-look-a-like. Tot zover de eerste oppervlakkige waarneming.

Anusopheffer, één van de bekkenbodemspieren

Het boek zelf is in leesbaar Duits geschreven en het koste me geen moeite om het inleidende deel helemaal door te lezen. De kern van het verhaal draait om de Levator Ani of Anusopheffer, een deel van de bekkenbodemspieren (Op zijn Duits: Beckenbodenmuskulatur). Deze spier heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de blaas, de vagina, de baarmoeder en de endeldarm.

Haar betoog over het belang van deze spieren weet ze op een toegankelijke en logische manier over te brengen. Wat ik hier alleen mis is het begin: hoe is ze hier op gekomen? Wat was de aanleiding?
Zelf geeft ze aan dat ze in het verleden allerlei remedies zocht voor haar “verkrummelte Wirbelsäule” maar nergens een oplossing vond totdat ze besloot om bestaande modellen van de fysiologie en anatomie los te laten en zelf begon met voelen, waarnemen en uitproberen. Zo heeft ze alles zelf ontdekt wat bij mij niet helemaal geloofwaardig overkomt.

Haar uitleg over het belang van het bekken zelf (en de onderliggende spierbundel) is overtuigend. Ze vergelijkt het lichaam met een kast en geeft hiermee aan hoe belangrijk de samenhang tussen de verschillende onderdelen is. En ook de relatie die ze legt met verschillende lichamelijke klachten klinkt logisch.

Anatomische afbeeldingen ontbreken

Alleen veronderstelt ze bij de lezer nogal wat kennis, die ik in ieder geval niet heb. En wat mij vooral stoort zijn de afbeeldingen of beter gezegd het ontbreken ervan. Waar zit die Levator? En hoe ziet mijn bekken eruit?
Gelukkig heeft Google daarvoor een mooie oplossing, een 3D weergave van ons lijf. Hiervoor heb je Chrome nodig en neem je als URL: https://www.zygotebody.com/. Nadat je gekozen hebt voor je geslacht en links met de regelaar de juiste weergave gekozen hebt, kun de Levator Ani zien. In dit programma heet deze spierbundel trouwens iliococcygeus.

Conclusie: een interessant boek voor mensen die al bekend zijn met haar methode, maar niet geschikt als zelfhulpboek. En voor mij wel een aanleiding om mijn bekkenbodemspieren te gaan trainen, maar dan wel met qigong!

Deel je ervaring

Pagina printen