Vol-ledig 24 jaar

Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. Vol-ledig bestond op 29 februari 2020 precies 24 jaar. Zowel in het jaar van de oprichting als nu was het een Jaar van de Rat. De eerste maand van voorbereiding besteedde ik aan het krijgen van ideeën en voor me zien hoe het feest zou verlopen. Het was de rat die me uiteindelijk hét idee aan de hand deed. De rat houdt van overvloed, zodat hij kan kiezen. Bij mantelzorgers verdwijnt veelal deze overvloed door het vele werk en heftige emoties.

Feest voor mantelzorgers

Zaterdag waren ongeveer twintig mantelzorgers in het café ‘Bij Johannes’ in Zeist bijeen om het 24-jarig feest van Vol-ledig te vieren. Het thema was ‘in contact met jezelf én verbonden met de ander’. Dit geeft ruimte voor vreugde.

Het feest begon met het optreden van Rat & Co, waarin ze lieten zien hoe je weer ruimte voor vriendschap kunt maken. Ik was de rat en Paul was Co. Dit optreden nam een groot deel van de voorbereidingstijd in beslag. En ik heb daar zo van genoten. Peter, als spreker en acteur, hielp me de teksten op de juiste wijze te presenteren. Met Paul heb ik geoefend, zodat we in harmonie met elkaar tai chi konden doen. Alex ondersteunde ons met de beamer en het geluid. Samen zetten we een prachtig optreden neer. 

Workshops ’In contact met jezelf en verbonden met de ander’

Hierna volgden workshops van een half uur. Vanzelfsprekend beoefenden we tai chi en qigong.

Houwen met tai chi zwaard om de zwaarte die mantelzorg geeft van je af te schudden

Uitleg over stevig staan met qigong

Baqua lopen is een oefening voor 2 waar je in ene kring met de aanwezige energie speelt.

Daarnaast waren twee workshops met visualisatie en op creatieve wijze uitdrukken van wat in een ieder leefde om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en de mantelverzorgde.

Visualisatie over wat verlang je en wat remt je

Tekenen van verlangen en remming

Nagesprek over wat je getekend hebt

Voor mij was bijzonder te horen, dat de aanwezigen zoveel van zichzelf onder de ogen durfden te zien en te delen met anderen. 

Klinken op 24-jaar Vol-ledig 

Het feest sloot af met een mocktail om te klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig. Na een middag intensief bezig geweest te zijn, waren we vertrouwd met elkaar. Het was gezellig om nu in ontspanning na te praten. Dit feest heeft mijn hart doen glimlachen.

Klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig

Dank

Veel dank aan iedereen die een helpende hand heeft toegestoken, financieel heeft bijgedragen en alle lieve kaarten en mails die ik mocht ontvangen.

 

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 5 maart 2020

Reactie van lezers

Een Volledige middagHet was gezellig. Het was ontspannen. Leuk om te doen: Tai chi met zwaard. Vooral de oefening waarbij je echt mocht houwen met het zwaard. Dat gaf opluchting, alsof je dingen van je afsloeg. Ook de Tai Chi (dit keer zonder zwaard) en Qi Gong-oefeningen waren fijn om te doen. Ik kon het onderscheid tussen beide nog niet maken, maar dat gaf niet. Elke mantelzorger kreeg ook een mapje mee naar huis met onder andere een aantal oefeningen voor thuis. Tussendoor hebben we nog in tweetallen een teken- en een schrijfoefening gedaan. Ik schrijf graag dus dat viel wel in de smaak. Aan het eind van de middag is feestelijk het glas geheven op het 25-jarig bestaan van Vol-ledig, Helen’s bedrijf. Mooie flutes met bubbles en rode granaatappelpitjes erin.Dankjewel Helen en natuurlijk alle deelnemers voor de heerlijke middag!

Beatrijs | Zeist | 06-03-2020

Leuk om te zien wat toen gepresenteerd was. Prachtig om de (bekende) bewegingen te zien op Chinese muziek. Ik werd meegevoerd in de ’dans’. Ook mooi hoe die verstikkende en ruimere band/verbinding tot uitdrukking werd gebracht. Drie maanden voorbereiding waard!

Joyce | Zeist | 07-03-2020