Bewust Beter Bewegen

door: D. Bloemen en I. Maassen, ISBN 978-90-822584-0-0.

Hoe kunnen we weer terug naar bewegen vanuit het skelet, met ontspannen spieren en vanuit een innerlijk krachtcentrum? Daar gaat dit boek op in. Met verschillende voorbeelden, oefeningen en bijbehorende cartoons vormt dit boek een kennismaking met een andere, bewustere manier van bewegen.

Boek Bewust Beter Bewegen

Dit boek bevatte voor mij veel herkenning. Zowel herkenning bij de voorbeelden die worden gegeven: “minder aangename gevoelens willen we weghouden uit het bewustzijn, het lijf doet dit o.a. door middel van spierspanning”. Als herkenning van diverse oefeningen die we in de les Qigong bij Helen ook doen, zoals aarden en bewust worden van je voeten.

Ik vond het begin van het boek nogal langdradig, met veel uitleg over de auteurs en een uitgebreide inleiding. De rest van het boek sprak mij soms wat meer en soms wat minder aan. De oefeningen die ik al ken vanuit de Qigong les spreken mij, door het eerder gedaan te hebben en de uitleg van Helen, wat meer aan. Andere onderdelen waren mij soms wat te “zweverig” waarbij de oefeningen me ook wat minder aanspraken. Ik begrijp ook dat dit boek een ondersteuning is bij een 4-daagse cursus. Dat maakt het begrijpen en uitproberen van de oefeningen makkelijker. Misschien dat zo’n cursus dan ook meer ingaat op hoe lang, hoe vaak je bepaalde oefeningen het best kan doen om resultaat te bemerken. Dit miste ik in het boek. Hier door voorkom je wellicht “frustratie” als je niet (snel) resultaat bemerkt, of niet weet of je de oefening wel “goed” uitvoert. De tekeningen in het boek zijn leuk en soms ook heel handig bij uitleg over het skelet.

Het boek heeft niet gezorgd voor een verandering in mijn dagelijks leven, maar wel werd ik door het boek (weer) bewust van bepaalde bewegingen/oefeningen die je gemakkelijk in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, kan toepassen. Mogelijk dat deze manier van bewegen langzaamaan wat meer een “automatisme” wordt.

Geplaatst door Martine op 19 april 2019