Chinees nieuwjaar, een inspirerende dag

Zaterdag 21 februari vierden we met ruim 40 mensen het begin van het Jaar van de Geit. De dag begon buiten met een demonstratie taiji zwaard (zie ook oogopzeist). We hadden het geluk dat het op dat moment droog was.

Demonstratie taiji zwaard Vol-ledig

Erna de Jong leerde ons daarna de geit kennen. Van het begin tot het eind wist ze haar publiek te boeien. Met zijn allen konden we tot een karakterbeschrijving van een geit komen. Hij blijkt vele positieve eigenschappen te hebben, zoals nieuwsgierigheid en de behoefte aan een kudde. Erna concludeerde dat als we allemaal een aantal positieve eigenschappen van de geit ontwikkelen het best een goed jaar kan worden.


erna-cn-zw-vol-ledig

Na Erna kwamen er workshops, qigong en meditatie. Van een draak die spelend met de bal in alle vaart zich voortbeweegt naar de stilte van het zijn.

Vanuit deze stilte volgde het inktschilderen. Nel liet ons beginnen met lijnen en een cirkel van waaruit als vanzelf een geit leek te ontstaan (zie verder Pak Nieuws).


inkt-cn-zw-vol-ledig

De beweging ging voort in taiji waar we de ’manen van het paard kamden’, een beeldende omschrijving van een beweging die zowel in gevecht als in tuina-massage kan worden toegepast.

Inmiddels was het al dik lunchtijd en stonden Vijf elementen (zie Koken volgens de vijf elementen) linzensalade, taboulleh en een quiche klaar. Tijd om rustig te eten was er alleen, als je een workshop oversloeg.

Inmiddels gaf Arnoud de workshop ’In harmonie met je kind’ (zie verder kindertherapie Zeist). We gingen in tweetallen aan het werk. De één coachte de ander op een thema dat nog uit zijn jeugd speelde en waar hij graag helderheid over wilde krijgen. Er ontstonden hele intensieve gesprekken.

kind-cn-zw-vol-ledig

De theeproeverij vroeg om tijd en rust om echt te ruiken en te proeven. Bas van Simon Levelt vertelde ons over de verschillende soorten thee. Hij had voor de meeste mensen onbekende theeën meegebracht die hij voor ons bereidde. Voor velen ging een wereld open.


theeproeven-cn-zw-vol-ledig

Tenslotte mochten we heerlijk op een matje op de grond liggen. Je stelde je voor dat je aan het strand was en de golven verlangens en dromen met zich meebrachten. Van al deze verlangens koos ieder uiteindelijk één verlangen uit en besloot om dat verlangen te realiseren.Zo kwam er een einde aan deze inspirerende dag.

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 6 maart 2015

Reactie van lezers

In de Haagse wijk Chinatown maakte ik eens op straat een Chinese nieuwjaarsviering mee. Er danste een kronkelende draak die begeleid werd door heel veel knallend vuurwerk. Hoe anders was deze viering. Het begon buiten met een gestileerde zwaarddans, geen vuurwerk maar stilte, indrukwekkend.Tijdens de diverse workshops wisselden stilte en gedruis van de deelnemers elkaar af. Erna de Jong schetste het karakter van de geit als o.m. nieuwsgierig, eigenzinnig, speels, ondeugend. Wat een leuk beest, onbegrijpelijk dat de Chinezen dit jaar als minder gunstig beschouwen.Hoe snel je betrokken kunt raken bij elkaar werd mij duidelijk tijdens de workshop ‘’In harmonie met je kind’’. De èèn moest door middel van vragen aan de ander een probleem van een kind boven water zien te krijgen, dat probleem daarna benoemen en er iets mee doen.Dat Helen uit bevlogenheid les geeft, was overduidelijk bij de workshops meditatie, qigong en taiji.Mijn vriendin en ik moesten helaas na de thee vertrekken, maar we waren zo geïnspireerd geraakt dat we qigong-lessen zijn gaan volgen bij Helen.Het was een mooie dag.

Annemarie | Bodegraven | 18-04-2017

Het programma startte in de ochtend met een presentatie Taiji zwaard, waaraan ik deel nam.Afgesproken was dat we met de groep nog even zouden oefenen, zogezegd de generale repetitie. Echter ik kwam wat later en kreeg het staartje mee. Nou ……. als dat maar goed gaat tijdens de demonstratie…...Tijdens het lopen van de taiji zwaardvorm moesten we hier en daar ons ritme vinden. Helemaal vlekkeloos ging het niet, maar toch volgden we elkaar goed en dat maakte dat er één geheel ontstond, waardoor het er voor de toeschouwer mooi en regelmatig uitzag. Met enige creativiteit hebben we de hele vorm kunnen lopen. Er zijn een aantal mooie foto’s gemaakt en last but not least, er is ook een filmpje gemaakt. Tijdens de taiji zwaardles hebben we daar naar gekeken en het plezier straalde ervan af. Wat zou het mooi zijn als wij ons kunnen ontwikkelen in onze energie, zodat we elkaar kunnen dragen. Het ziet er dan niet alleen mooi en als een geheel uit, maar het is dan ook vanuit energie en kracht. Dit lijkt mij een mooie uitdaging voor het volgende Chinees Nieuwjaar!Na de demonstratie heb ik als vrijwilliger meegelopen, hand- en spandiensten gedaan, een deel van de kaartverkoop en veel mensen gesproken.Zo was er ook een lezing “Leer mij de geit kennen” gehouden door Erna de Jong. We maakten kennis met het eigen karakter van drie geiten van een kinderboerderij uit De Bilt. Er werd gevraagd wie zich in het karakter van welke geit herkende. Dit was erg leuk en inspirerend, er werd enigszins een spiegel voorgehouden.Ook heb ik deel kunnen nemen aan de workshop inktschilderen o.l.v. Nel Pak. We zaten aan drie tafels met in totaal 34 personen! Het was erg inspirerend om op deze manier met inkt en penceel te werken. Het papier voelde heel zacht aan, dit papier kende ik niet. Er kwamen zeer verrassende inkttekeningen/ontwerpen uit voort. Kortom: ook dit was zeer geslaagd.In de middag meegedaan met de theeproeverij, veel verschillende soorten thee geproefd. Het was ook een moment van even op adem komen en luisteren naar een zeer gedreven theekenner Bas van Leeuwen.Het allerlaatste onderdeel was “Je liefste leven”. Ook hier namen veel mensen aan deel met mooie dromen of wens waar je leven aan wilt geven.Het bruisde en gonsde de hele dag door. Het gevoel was die van ontspanning, maar ondertussen gebeurde er erg veel, bij iedereen had ik het idee.Kortom een zeer geslaagde en intensieve dag.

Bernardine | Utrecht | 18-04-2017