Chinese Geneeswijzen

door Ted J. Kaptchuk
ISBN 90 215 2547X D/1996/0108/182 NUGI 747

Een dik boek met een heldere opzet en duidelijke uitleg van de basale begrippen van de Chinese geneeskunst. Het is zowel een presentatie van de Chinese geneeskunde als een commentaar afkomstig van een westerling die vertrouwd is met het westerse perspectief maar ook China kent en zelf de Chinese geneeskunde beoefent.

Chinese Geneeswijzen door T. Kaptchuk, recensie

Al duizende jaren hebben de Chinezen levensprocessen en relaties tussen de mens en zijn omgeving geobserveerd. Door deze observaties heeft de Chinese geneeskunde een woordenschat ontwikkeld die duizende subtiele verschillen in de lichaamspatronen kan beschrijven. De Chinese benadering bestaat uit een meer holistische visie op gezondheid en ziekte en de subtiele wisselwerking van tegengestelde factoren. Het is een samenhangend en onafhankelijk systeem van theorie en praktijk dat in een periode van meer dan twee duizend jaar zich ontwikkeld heeft en zich bedient van termen die de westerse mens vreemd voorkomen. De Chinese arts verzamelt de lichamelijke en geestelijke kenmerken van het individu en brengt alle informatie bij elkaar tot een “disharmonisch patroon” dat een weergave is van de ziekte. De therapie probeert vervolgens evenwicht binnen het patroon te bewerkstelligen en de harmonie van het individu te herstellen.

De Westerse arts begint met het symptoom, zoekt door analytisch denken naar de oorzaak van de ziekte en ontleedt het verschijnsel om de ziekte aan te pakken.

Het chinese en de westerse medische kennis hebben een totaal veschillend referentiekader.

Termen die gebruikt worden in de chinese benadering hebben een heel andere inhoud dan de westers mens gewend is.

De indeling van het boek neemt  je in tien hoofdstukken mee in de begrippen van lichaamsdelen, onderzoeken, symptomen en basispatronen, meridianen. Het laatste derde deel van het boek bevat de Appendices die veel informatie geven evenals de noten bij de hoofdstukken. Bovendien is het boek heel goed vertaalt uit het engels.

Dit bijzondere boek is heel geschikt voor eerste kennismaking met chinees medisch denken en tegelijk interessant voor wie al kennis maakte met deze geneeswijzen omdat het ook ingaat op het gebruik van de begrippen.

Het vraagt ook om ingesleten westerse gedachtepatronen los te laten zodat nieuwe andere patronen en zienswijze toegelaten kunnen worden. Nu vanuit een filosofische holistische cultuur die al duizenden jaren zich ontwikkelt heeft.

Geplaatst door Marios op 19 april 2019