Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven

Gail Reichstein, ISBN 90 5501 576 8

In het boek ’Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven’ worden de 5 elementen geschetst, die de basis vormen in ons leven. Ze zijn onlosmakelijk in creatie en verandering met elkaar verbonden in een cirkel. Hout is het begin, dan komt vuur, aarde, metaal en water.
Ik heb over 2 elementen, die me aanspraken, gelezen: Hout en Aarde.

recensie boek Chinese Geneeswijzen door G. Reichstein

Hout

De inleiding bij Hout snijdt bij mij het meeste hout: het is goed te volgen en als begin van leven en aspiraties is het boeiend om te lezen. Zeker nu de lente volop in gang is, het seizoen dat past bij Hout.

De oefening, die hierbij aansluit, vind ik inspirerend in zijn eenvoud en diepgang: de paardenstand. Ontspanning, worteling in de grond en strekking naar boven, en doorstroming van chi maken van de oefening een manier van leven.
Als ik paarden stil zie staan, is hun hele lichaam in balans. Of ze nu staand waken of slapen. 

Dus de naam van de oefening nodigt uit om deze te doen!

Aarde

Aarde is het verblijf van alle elementen: overal aanwezig, in het midden.

Veel aspecten aan Aarde worden beschreven op een leesbare wijze en met leuke vergelijkingen, bijv. een eekhoorn, die nootjes verzamelt en zo een voorraad aanlegt, die later aangesproken wordt. Iemand, die goed geaard is, leeft reëel en is in staat anderen te voeden, letterlijk, met liefde en spiritueel.

Mooi wordt beschreven dat en hoe alle andere 4 elementen met Aarde verbonden zijn.

Er is helaas geen Qigongoefening bij.

De medische aspecten, hout-exces en hout-deficiëntie, acupunctuur, voeding en feng shui spreken me minder aan, net als bij het element Aarde. 

Misschien vind ik het wel moeilijk om de stelligheid van de verschillende invalshoeken in relatie tot het element hout en aarde te onderschrijven. Ik heb er om te beginnen te weinig kennis van en ervaring mee; daarnaast vind ik het moeilijk te doorgronden.

Voor degenen met een brede interesse en wat meer voorkennis van en mogelijk ervaring met Chinese geneeswijzen zal dit zeker een interessant boek zijn.

 

Geplaatst door Mariëtte op 27 mei 2019