Alle blogs van: maart 2015

bezielende adem

Je ademt in, je ademt uit. Talloze malen per dag doe je dit en meestal zonder je er bewust van te zijn. De adem speelt in meditatie een belangrijke rol. Je adem zorgt, samen met een juiste lichaamshouding, dat je geest tot rust komt. Dan kun je ervaren wat er in je lichaam gebeurt. En wanneer de rust zich verder verdiept, kan je geest zich ook naar buiten toe oneindig uitbreiden. Je ervaart dat elk levend wezen bezield is met adem. Als vanzelf open je je vanuit je hart naar een ander.

Taiji en tuina-massage

Wanneer ik maagpijn heb, ga ik naar de dokter en verwacht dat hij me geneest. Op eenzelfde manier  ga ik met een lekke band naar de fietsenmaker en verwacht dat hij hem repareert. In het Traditioneel Chinees Medisch (afgekort TCM)-denken ziet men het leven als één groot vibrerend web van energie; ook de mens. ‘Ik ben telkens zo moe’, wat binnen het Westers medisch denken niet meer dan een vage klacht is, wordt in TCM serieus genomen. Ergens is de energie in de mens, die deze vermoeidheid ervaart, gestagneerd geraakt. De energie moet weer in stroming worden gebracht, voordat deze stagnatie tot ziekte leidt. Preventie in plaats van genezing.

The heart of understanding

De Sutra of the Heart is Boeddhisme in een notendop. Hoewel kort, beslaat de hartsutra (een soort gebed of meditatietekst) vrijwel alle aspecten die te leren zijn in het Boeddhisme en is in zijn grootsheid verstrekkender dan iedere andere tekst in het Boeddhisme. De schrijver van het boekje  Thich Nhat Hanh is een Boeddhistische monnik die gelooft dat Boeddhisme zich aanpast aan zijn context en bijvoorbeeld in de westerse wereld anders beoefend, uitgelegd en beleefd kan worden dan in de traditionele Boeddhistische landen. Zijn Engelse vertaling en commentaar wordt beschouwd als de meest duidelijke, nauwgezette, simpele en begrijpbare die er voor ons beschikbaar is. Een goed punt om te starten dus wanneer je je wilt verdiepen in de sutra’s.

Chinees nieuwjaar, een inspirerende dag

Zaterdag 21 februari vierden we met ruim 40 mensen het begin van het Jaar van de Geit. De dag begon buiten met een demonstratie taiji zwaard (zie ook oogopzeist). We hadden het geluk dat het op dat moment droog was.