Alle blogs van: augustus 2017

balans

Voordat ik indertijd naar Zuid-Afrika vertrok, zeiden vrienden tegen mij dat het zo bijzonder is dat daar bijna geen schemering is. In Zuid-Afrika, elke dag rond een uur of vier, zag ik, nee, voelde ik, of misschien waren het wel al mijn zintuigen die ervoeren, dat de nacht de dag had overwonnen. Het licht kon zich alleen nog terugtrekken. Twee uur later viel, zo leek het, van het ene op het andere moment de duisternis in.
 
In de oudheid leefden in wat nu China heet, veel mensen langs de twee grote rivieren de Huanghe en de Yangtze. De rivieren waren de hartslag van hun leven. Elk jaar gaven overstromingen vruchtbare slib op de akkers. Droogte zorgde voor armoede. Analoog hieraan zagen ze het menselijk lichaam als een land waar rivieren doorheen stromen. Gezondheid is zorgen dat de energie, het water, vrij binnen de energiekanalen, de rivieren, kan stromen. Dan is er geen droogte en zijn er geen overstromingen. In Europa vond een geheel andere ontwikkeling plaats. Hier was het koud en vochtig. Mensen probeerden de kou uit hun botten te houden. Zo ontstond meer aandacht voor de substantie: weefsel, spieren en botten.
 
Taiji en qigong zijn beide Chinese bewegingskunsten. In deze kunsten staat het stromende, de energiebeweging, centraal. Je probeert daar waar stagnatie, pijn, is weer stroming te krijgen. Daar waar de energie buiten zijn oevers treedt, een druk hoofd bijvoorbeeld, zorg je dat de overmaat aan energie wordt weggeleid.
 
Aandacht voor het weefsel waar de energie door stroomt, is bij de meeste Westerse taiji- en qigong-leraren minimaal. Veelal wordt het Chinese voorbeeld gevolgd van een leraar die voor de groep staat en leerlingen die hem nadoen. Persoonlijke aanwijzingen zijn er nauwelijks. En juist deze zijn nodig, als je geen natuurtalent bent. In je fysieke houding toon je je geestelijke gesteldheid. Hiervan ben je je veelal niet bewust waardoor je jaren achtereen op dezelfde wijze oefeningen uitvoert zonder in de gaten te hebben dat je in feite je energiestroom indamt in plaats van hem krachtiger te maken. De uiterlijke imitatie brengt weinig innerlijke ontwikkeling.
 
Balans tussen het stromende en het vaste in je lichaam is nodig. In Chinese termen: balans tussen yin en yang, de tegendelen die niet zonder en niet met elkaar kunnen. Zonder dag, geen nacht.
 
In de Westerse bewegingsleer is balans een bekend begrip. Drie vormen van balans zijn te onderscheiden:

Vijf elementen banaan kokosmousse

Als je zin hebt in een niet te versmaden Vijf Elementen toetje, dat zeer snel te bereiden is, dan is dit een recept voor jou. Naast de zoetigheid van banaan wordt geen extra suiker toegevoegd. Houd wel rekening dat het tenminste een uur in de koelkast moet opstijven!

Zomerverhalen 2017

Het zomerprogramma 2017 van Vol-ledig is alweer voorbij. Het thema van deze zomer was ‘Grond onder je voeten’. Dit is tot leven gewekt met taiji- en qigong-oefeningen. Enthousiast deden elke avond zowel ervaren deelnemers als nieuwe deelnemers mee. Zij verhalen hieronder en hiernaast wat zij beleefd hebben.