Alle blogs van: november 2017

bewust beter bewegen

Wat een mooi boek, Bewust Beter Bewegen van Denise Bloemen en Inge Maassen (ISBN 978-90-822584-0-0). Voor mij gaat het over het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Zoals Helen in haar lessen ook aangeeft zijn we heden ten dage in de Westerse wereld redelijk ver van ons natuurlijke zijn geraakt. Door werk achter een bureau, stress en tijdsdruk die we onszelf opleggen ontstaan blokkades. Door yoga en haptonomie was ik me al redelijk bewust van mijn lichaam. Door de tai chi te ervaren en tekst en uitleg van Helen- die een aantal gelijke oefeningen uit het boek geeft- krijg ik nog meer de kans om mijn lichaamsbewustzijn in het dagelijks leven te integreren en zo Bewust Beter te Bewegen. Met zo min mogelijk blokkades waardoor de energie in mijn lijf vrij kan stromen. Waarbij ik de tegenstellingen die er zijn in het leven (kracht-souplesse, snel-langzaam,groot-klein,samen-alleen etc.) makkelijker met elkaar kan verbinden en daarmee in mijn kracht kom te staan.

Stilte in beweging

’Stilte is beweging; taiji en qigong als innerlijke weg’ is geschreven door Linda Lehrhaupt; ISBN 9789056701918.

Opmaat

‘Wat voor werk doe jij? vraagt Jolanda die voor een kennismakingsles qigong komt. ‘Dit is mijn werk’, zei ik: ‘het geven van lessen qigong en taiji en het individueel begeleiden van mensen, zodat ze tot ontplooiing komen.’ Vol verbazing kijkt ze me aan. ‘Dat is leuk!’ Een enkele keer vraagt iemand verder en wil weten waarom dit werk na ruim 20 jaar nog steeds mijn passie is.

Grenzen

Ik ontmoette Helen op een open dag.  Ik was op zoek naar een vorm van beweging, omdat een ‘gewone’ sport voor mij niet haalbaar was. Toen zag ik een berichtje over een open dag voor ‘taiji voor mensen met een beperking’.