Echt feest

Vandaag, 29 februari 2016, bestaat Vol-ledig 20 jaar. Op 13 februari hebben zo’n vijftig mensen dit en het begin van het Jaar van de Aap samen met mij groots gevierd. Ik voelde me die dag gedragen. Vele handen zorgden voor de schoonmaak en aankleding van de zaal, gebak, maaltijd, kaartjes verkoop en koffie en thee. Zoals Anna schreef ‘vele handen maken licht werk’. Ik kon me concentreren op het geven van de workshops, op genieten van deze dag en van feestvarken zijn. 

TAIJI ZWAARD

Taiji zwaard Vol-ledig

De dag begon in een zonovergoten zaal met een demonstratie taiji met zwaard. We hadden de laatste weken veel geoefend op het aanwezig zijn in je bekken en met de voeten op de grond staan. Het publiek zag dit. Jef, mijn Belgische collega, reageerde ‘het was al wel een stevige groep taiji zwaard’. Een compliment voor mijn studenten!

GEDICHTEN EN MUZIEK

Boudewijn Betzema en Nicole Schmaloer bij Vol-ledig

Verhalenverteller en dichter Boudewijn Betzema droeg uit eigen werk gedichten voor; eerst een aantal over de donkere zijde van het leven en daarna een aantal lichtvoetigre. In alles klonk humor door. Zijn gedichten waren gebed in de tonen van de dwarsfluit van Nicole Schmaloer. De muziek maakte dat de gedichten nog meer binnenkwamen. In mij vloeiden ze samen in het gevoel ‘vol vertrouwen naar NIEUW’.

UITREIKING JUBILEUMBOEKJE

Uitreiking jubileumboekje Vol-ledig 20 jaar

Na vier maanden nijver werken aan het Jubileumboekje reikte ik de eerste aan Sjoerd uit. Met hem heb ik jaren en jaren geleden voor het eerst over een marketingplan voor Vol-ledig gesproken. Hij stelde mij de vragen waardoor Apple groot is geworden: ‘Why, how en what’. Met Vol-ledig wil ik de zelfredzaamheid van mensen vergroten door hun kwaliteiten te stimuleren. Kort samengevat: ik wens iedereen een leven vol energie. In het boekje ga ik in op hoe je een leven vol energie kunt scheppen. Aan het eind van de uitreiking vulde de zaal zich met applaus. Een beetje verlegen nam ik het toch graag in ontvangst.

Workshops

Workshop taiji Vol-ledig 20 jaar

Door de dag heen heb ik vijf workshops van een half uur gegeven. Het was een uitdaging om in zo’n korte tijd de deelnemers in een oefening thuis te brengen. Uit de blije gezichten tijdens de workshops en de reacties nadien ben ik hier vermoedelijk wel in geslaagd. Vooral bij de workshops ‘Je liefste leven’ gaf het de deelnemers inzichten. Ageeth schreef in het gastenboek ‘dat ik kan kiezen voor het makkelijker realiseren van een verlangen wanneer ik concreet maak’. Er ontstonden gesprekken die tijdens de heerlijke Indonesische maaltijd rustig konden worden voortgezet.

Theeproeverij

Theeproeverij Vol-ledig 20 jaar

Bas van Leeuwen van Simon Lévelt besloot de dag met een theeproeverij. Bas is een enthousiast causeur. We hoorden weer andere feiten en verhalen dan vorig jaar. We kregen zeer verschillende smaken thee te proeven. En elke thee was ongelooflijk lekker.

Dank

Vol-ledig 20 jaar

Graag bedank ik alle aanwezigen en ieder die mij via kaart, e-mail, sms heeft gefeliciteerd. Samen hebben we van zaterdag 13 februari 2016 een onvergetelijke dag van gemaakt.

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 29 februari 2016

Reactie van lezers

Heerlijke dag: Helen weet een sfeer neer te zetten van rust en ontmoeting. Om me heen blij ontspannen gezichten, en gezellig gekeuvel. De workshops waren zoals de lessen van Helen zijn: goed opgebouwd, beginners maken een mooie start en gevorderden zinken in hun basis en kunnen verdiepen. Voor mij weer een dag waarin ik eraan werd herinnerd wat leven is: niet zo snel mogelijk het lijstje met ’moetjes’ afwerken, maar juist ook zorgen voor een echte pauze: tot mezelf komen en de blijheid ontdekken die hoort bij de ontspanning die qigong geeft.

Esther | Bodegraven | 06-03-2016