Emoties in de opruiming

Lang geleden bestudeerde de filosoof Boeddha het leven. Hij realiseerde zich dat ieder mens in zijn leven te maken heeft met tegenslagen, ziekte en dood. En hij besefte, dat ieder mens de vrijheid heeft om niet meer narigheid toe te voegen aan deze onvermijdelijkheden. Juist dit toevoegen is wat ieder van ons zo vaak doet. Je bent verdrietig over het afscheid dat je moet nemen. Je bent bang dat je je baan zal verliezen. Je bent boos, omdat je mening niet werd gevraagd. En ga zo maar door. Je emoties maken het leven zwaarder dan nodig.

Emoties zetten zich vast in je lichaam. In heel veel gezegden zie je dat terug:

  • iets op je lever hebben
  • ergens hartzeer van hebben
  • het ligt je zwaar op de maag
  • je adem stokt in je keel
  • in je broek doen van angst

Wil je je bevrijden van de negatieve invloed van emoties op jouw lichaam, dan is opruiming nodig. Je kunt dit doen met je adem of door middel van klank. De adem kent een ieder. Als je gestrest bent, dan adem je hoog en snel. Door een aantal malen diep in en uit te ademen hervind je je kalmte en krijg je zicht op wat je in de stress brengt. Je kunt je adem ook inzetten om beweging te brengen in bepaalde gebieden van je lichaam. Merk maar eens het verschil op tussen dat je zucht en dat je fluit. Wat gebeurt er in je lichaam? Wat verandert er in je gevoel? Hetzelfde kun je bij klank ervaren. Probeer maar met ‘miauw’ en ‘oom’. Er ontstaat op andere plaatsen vibratie in je lichaam. De twee klanken geven je een heel ander gevoel. Ondersteun je de adem en de klank met je aandacht en je energie, dan wordt het effect nog groter.

De Chinezen hebben dit al ver voor onze jaartelling onderzocht en vast gelegd in de theorie van de ‘Vijf elementen’. Deze theorie houdt in, dat er in het leven vijf basale krachten of elementen werkzaam zijn. Deze elementen worden water, hout, vuur, aarde en metaal genoemd. Water is de kracht van het verzamelen van het potentieel. Dit potentieel wordt bij het element hout omgezet in actie: groeikracht. In de fase vuur bereikt de actie zijn hoogtepunt om daarna vruchten te geven; het element aarde. In de fase van het metaal komt er een scheiding tussen wat wezenlijk is en behouden moet worden en wat niet wezenlijk is en losgelaten kan worden. Bij elk element hoort een bepaalde ademhalingstechniek en een bepaalde klank. Ook hoort bij elk element een tweetal organen; bij het vuur vier. Met de ademhalingstechnieken en klanken zuiver je van elk element één orgaan; te weten lever, hart, maag, longen en nieren. Hierdoor kan je energie weer vrij door deze organen stromen. De samenwerking tussen de organen verbetert. Voor wie last heeft van één van zijn organen is het verschil voelbaar. In ieder geval maken de ademhalingstechnieken en de klanken dat je je licht, blij en opgeruimd voelt.

 

Geplaatst door op 1 december 2014