In je midden

Verbonden met hemel en aarde ken jij jouw plaats op deze aarde en kun je in harmonie leven. Waarachtige mensen, zoals Christus en Boeddha, riepen hemel en aarde als getuige op, als ze door het kwaad belaagd werden. Veel religies kennen prosternaties, ‘ter aarde werping’. Het beeld van een prosternatie bij het Labrang Klooster in Gansu (China) staat me nog helder voor ogen. Ohm mani padme hum, ohm mani padme hum en de gebedsmolen draaide verder. De pelgrim kwam omhoog en wierp zich weer op de grond. Het ‘zichtbare’ en het ‘onzichtbare’ vielen samen.

Een vrouw werpt zich ter aarde neer om zich om zo zich te verbinden met de aarde en ruimte te geven aan het ’onzichtbare’ om binnen te stromen.

In qigong zijn veel oefeningen te herleiden tot prosternaties, ‘ter aarde werping’. In deze oefeningen gaat het om soepelheid te verwerven in jouw hele lichaam, zodat het als één geheel beweegt. Jouw geest komt dan tot rust. Je kunt het ‘onzichtbare’ door jouw voorste fontanel naar binnen laten stromen. Als eerste komt die kracht in jouw geest en maakt je denken helder. Daarna stroomt deze kracht door naar je hart. Je hart kan in mededogen uitreiken. Tenslotte stroomt die door naar je bekken via je benen en voeten naar de aarde. In je bekken geeft dit lichaamsbewustzijn.

Door je neer te werpen en toe te vertrouwen aan de aarde, ontspant je lichaam zich. De aarde geeft je de kracht omhoog te komen. De aarde geeft je zelfvertrouwen. De aarde geeft je de energie om je weer geheel opwaarts te strekken. Als vanzelf open je je opnieuw voor het ‘onzichtbare’. Zo ontstaat een voortdurende wisselwerking tussen de energie van boven en beneden.

Je voelt je in je midden. Je staat tussen hemel en aarde. Je voelt je verbonden en deel van het grotere geheel. De levensvreugde golft door je heen en tegelijk ben je stil van binnen. Je kunt meebewegen met veranderingen. Door geduldig qigong of taiji te beoefenen maak je deze ervaring tot een dagelijkse gebeurtenis.


 

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 23 maart 2018

Reactie van lezers

weer lang geleden, wel trouwe lezer van je berichten.Heel veel dank voor deze zeer mooie, inspirerende en zo "sprekende" tekst.Je raakt me diep.Het vraagt om toewijding. Vanuit het hart naar het hart.Dat je dit zo kan uitdrukken.Met nog steeds veel bewondering voor wat en evenzeer hoe je alles doet.

Luc | Leuven | 23-03-2018