Kijk en zie

Mijn deelnemers en ik stonden als standbeelden buiten op de parkeerplaats. Zij keken naar iets dat bewoog én bleven tegelijk met hun aandacht bij zichzelf. Mijn zien was op niets concreets gericht, maar ging ‘als een spion op de heuvel’ (de houding ‘Gao TanMa’ in taiji) naar alle richtingen uit. Ik zag niet louter met mijn ogen. Ook mijn oren, reukvermogen en de andere zintuigen waren actief. Zo kon ik de veiligheid voor de groep waarborgen.

De opdracht was voor de deelnemers niet gemakkelijk. Op dit tijdstip bleken vele mensen naar de naastgelegen sportschool te gaan. We hadden veel bekijks. Op een gegeven moment was de parkeerplaats van de sportschool vol en kwam er een auto met open dak en drie opgeschoten knapen erin ons terrein opscheuren. Mijn deelnemers gingen opzij. De concentratie was verbroken. Toch lukte het een ieder om ergernis en afgeleid zijn los te laten en de oefening te hernemen. Mijn aandacht was nu gericht op de auto met jongens én ik bleef met mijn aandacht bij mezelf; dezelfde oefening als mijn deelnemers. De jongens stapten uit en liepen vlak langs mijn deelnemers richting sportschool. Later bleek dat de jongens ditmaal niet als storend waren ervaren. Ze waren als vallende bladeren die even door je beeld dwarrelen.

Nadat de jongens doorgelopen waren, stond ik weer als de spion op de heuvel en zag.

Mooi hoe flexibel je door taiji wordt met het richten van je aandacht. De ene keer kijk je echt met je ogen en zie je. De andere keer is je blik panoramisch en zijn je andere zintuigen actiever. Je ziet ook maar anders.

Gepubliceerd in TQT, Taijiquan en Qigong Tijdschrift, december 2014

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 6 januari 2015