Onderscheid gevraagd

Vanuit een bepaald verlangen, zoals bijvoorbeeld de behoefte aan ontspanning, begint iemand met taiji of qigong. Als docent hoop ik dat hij ontdekt, dat taiji en qigong hem ook kan verbinden met het ‘Zijn’. Dan wordt de beoefening van taiji of qigong geheel anders. Je wordt rustiger en je vindt balans tussen strekken en ontspannen, waardoor de energie vrij kan stromen. Op dit niveau is wu-wei, ‘handelen door niet te handelen’, mogelijk. De beweging voltrekt zich in mij. Ik ben niet meer degene die de beweging maakt.

Door deze ervaring verandert iemands oorspronkelijke verlangen. Christa had het verlangen om weer zonder pijn te leven. In de 17 jaar dat ze bij me traint is de pijn geluwd, maar niet over. Deze week ontdekte ze dat ze én pijn kan hebben én zich tegelijkertijd kan ontspannen. De pijn, zo vertrouwde ze me toe, hoeft nu niet meer weg.

De 17 jaar trainen geeft wel aan dat het vermogen om open te blijven wat er ook gebeurt, niet gemakkelijk te verwerven is. Met dit vermogen kun je ‘handelen door niet te handelen’ integreren in het dagelijks leven. Voordien is wu-wei veelal een ontlopen van je verantwoordelijkheid voor wat jij neerzet in jouw leven.

In taiji of qigong leer je binnen je grenzen te bewegen. Hierdoor houd je ruimte om te kiezen waarheen je wilt. Toen in 2001 het vliegtuig op de Twin Towers invloog, gaf ik les aan mensen met een lichamelijke beperking. Een week later hadden de deelnemers die telkens opnieuw de beelden zagen aanmerkelijk meer klachten dan de week ervoor. Andere hadden de keuze gemaakt om de televisie af te zetten.

Juist deze tijd vraagt kritisch te staan tegenover eigen handelen. Taiji leert je spelenderwijs én je verantwoordelijkheid te nemen én te ‘zijn’.

Gepubliceerd in TQT, Taijiquan en Qigong Tijdschrift, maart 2015, pag. 33

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 17 april 2015