Pas op zakkenrollers

Op Lesseps, Barcelona, stapte ik in de metro. Ik bleef in de buurt van de deuren. Daar was ruimte. Bij een volgende halte kwamen net voordat de deuren sloten nog mensen binnen. Eén ervan duwde tegen me aan. Ik voelde dat er achter me nog ruimte was. Ik stapte naar achteren en voelde me in de beweging loskomen van de vrouw die tegen me, ik zou bijna zeggen, gevleid stond. Innerlijk gingen mijn alarmbellen rinkelen. Ik controleerde mijn tas. De ritsen zaten nog dicht. Ik keek haar aan. Ze had een merkwaardig grote tas voor haar borst. De volgende halte verdween ze in de menigte.

Dit was een mooi staaltje pushing-hands. Zij duwde mij. Bij de meeste mensen geeft dit de reactie van terugduwen om ruimte te krijgen. Door het terugduwen zou haar kleven zijn versterkt. In taiji leid je iemand in de leegte: ik stapte naar achteren. Door ruimte te nemen waar die is, maakte ik me los van haar kleven en kon zij haar werk niet afmaken.

Gepubliceerd in TQT, Taijiquan en Qigong tijdschrift, juni 2015, pag. 24

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 26 juni 2015