Stilte in beweging

’Stilte is beweging; taiji en qigong als innerlijke weg’ is geschreven door Linda Lehrhaupt; ISBN 9789056701918.

Toen ik pas met qigong begon heb ik het boek ’Stilte in beweging’ meegekregen om meer te leren over qigong. In het boek zitten verhalen die me verder hebben geholpen te begrijpen waar het in qigong en taiji om gaat, rust in mezelf  en zonder te letten op hoe ik eruit zie beweeg ik. Het gaat om het gevoel van verbinding en mezelf overgeven aan het moment. Mijn ego mag achtergelaten worden.

Lehrhaupt, Stilte in beweging, recensie

Vooral in het begin van mijn qigong avontuur wist ik niet wat de bedoeling was van de bewegingen die ik aan het doen was maar ik voelde van alles gebeuren, lichaamsdelen die een andere positie aannamen en samenwerkten, emoties die opgesloten zaten konden weer bewegen. Door de verhalen uit ’Stilte in beweging’ snapte ik dat dit is waar het omgaat en ik stresste niet langer over of ik de juiste beweging doe en of dat eruit zou zien zoals ’t hoort.


Wel is het moeilijker voor mij om de taiji of qigong bewegingen die beschreven staan op te volgen. Ik heb er wel van geleerd door erover te lezen en meer van de theorieen (verwerkt d.m.v. persoonlijke verhalen) te leren. Gelukkig heb ik Helen die veel van die bewegingen doet waar ik tijdens de les naar kan kijken en die mij af en toe aanwijzingen geeft. Het verhaal waar ik ontzettend van genoot en die mij veel heeft geleerd over qi, is het verhaal over de demonstraties van verschillende martial arts meesters in een bijeenkomst ze droegen mooie pakken en lieten  indrukwekkende bewegingen zien. Uiteindelijk komt er een meester die qi beheerst......

Geplaatst door Xiaohe op 20 november 2017