Op je gezondheid! Taiji en tuina-massage

Verschil tussen Westers en Chinees denken

Wanneer ik maagpijn heb, ga ik naar de dokter en verwacht dat hij me geneest. Op eenzelfde manier  ga ik met een lekke band naar de fietsenmaker en verwacht dat hij hem repareert. In het Traditioneel Chinees Medisch (afgekort TCM)-denken ziet men het leven als één groot vibrerend web van energie; ook de mens. ‘Ik ben telkens zo moe’, wat binnen het Westers medisch denken niet meer dan een vage klacht is, wordt in TCM serieus genomen. Ergens is de energie in de mens, die deze vermoeidheid ervaart, gestagneerd geraakt. De energie moet weer in stroming worden gebracht, voordat deze stagnatie tot ziekte leidt. Preventie in plaats van genezing.

Taiji en qigong

Wie taiji of qigong volgens het Buqi-systeem beoefent, leert op effectieve wijze afvalstoffen (binqi), ontstaan door emoties en/of verkeerde lichaamshouding, buiten zijn lichaam te brengen. Het zijn deze afvalstoffen die een vrije doorstroming van de energie beperken. Je kunt het vergelijken met kalkaanslag in de waterkoker. Je hebt steeds meer energie nodig om het water warm te krijgen. Met taiji en qigong zorg je dus, dat je energie optimaal stroomt. Daardoor kun je meebewegen met de veranderingen in het leven.

Taiji is goed voor je gezondheid èn het is een krijgskunst. In het Buqi-systeem leer je niet letterlijk vechten. Je leert je energie te bundelen tot kracht. Met deze kracht kun je iemand anders in beweging brengen. Deze beweging gebruik je in het martiale vlak om iemand uit zijn evenwicht te brengen.  Dit ervaar je in oefeningen met een partner tijdens de les taiji of in de speciale avonden tuishou, taiji voor twee. Je kunt deze taiji-kracht ook gebruiken om jezelf of een ander te helen.

Tuina-massage

Tuina-massage (spreek uit: twiena) maakt deel uit van TCM. Met tuina- massage hef je, als masseur, bij jezelf of bij een ander energieblokkades op. ShenBuqi tuina-massage gaat een stap verder. Je masseert niet de spieren. Je richt je op de ruimte tussen de spieren. De uitwaartse kracht die je met taiji of qigong hebt ontwikkeld, gebruik je om in die ruimte tussen de spieren vibratie te brengen die tot diep in het lichaam gevoeld kan worden. Met je aandacht geef je richting aan de energie die in beweging komt en zo breng je bij jezelf of een ander afvalstoffen buiten het lichaam. Hierdoor kun je kleine ongemakken van jezelf of een ander, zoals hoofdpijn of een stijve onderrug, tot het verleden tijd laten behoren. Door tuina-massage te geven versterk je je eigen uitwaartse kracht, zodat zelfs het masseren van een ander ook  jezelf in betere gezondheid brengt. Tegelijk kan het voor wie taiji of qigong beoefend verdieping hiervan geven.

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 20 maart 2015