Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os

We vieren het! Kom je?

Ja, ik kom
Jaar van de os 2021

Programma Chinees Nieuwjaar 2021

Het programma ziet er als volgt uit:

13.45 – 14.00 uur
We verzamelen op Zoom. Daar stellen we ons aan elkaar voor. Ook is er ruimte voor de laatste vragen en instructies voor de wandeling, die buiten plaats vindt.

14.00 – 15.15 uur
Wandeling ‘Vol verwondering je verbinden’
Samen met een maatje maak je de wandeling. Deze wandeling wordt begeleid door een serie kaarten. Deze kaarten maken al je zintuigen wakker.

vanaf 15.15 – 16.45 uur
Nagenieten met een beker warme chocolademelk of een kop thee. Tijd om gezellig op Zoom met elkaar samen te zijn.

Jaar van de Os

De Os is een aards beest. Hij werkt hard en houdt vol. Hierdoor zorgt hij voor voldoende inkomsten, zodat hij en de zijnen in welstand kunnen leven. Voor het welzijn van de Os is het nodig om zijn horizon te verruimen.

Op programma staat daarom de wandeling ‘Vol verwondering je verbinden’. Tijdens de wandeling zet je al je zintuigen wijd open. Verwondering en verbinding volgen vanzelf.

Chinees Nieuwjaar de afgelopen jaren

 

 

 

Chinees Nieuwjaar 2021

Om een programma voor het Chinees Nieuwjaar tijdens de lockdown te bedenken, was een creatieve opgave. De Os nodigde uit om naar buiten te gaan. En dat kon en mocht met twee mensen tegelijk. Zo ontstond het programma. We ontmoeten elkaar op Zoom. Daarna gingen 8 koppels van een door hun gekozen vertrekplaats wandelen. Ze hadden een set kaarten bij hun die uitnodigde om je zintuigen te gebruiken. De laatste vraag was een haiku, een Japanse dichtvorm te schrijven.

Martha:

Chinees Nieuwjaar stap voorwaarts

Stap krrk stap krrk stap.
Gekraak onder mijn voeten.
Zon en wind en sneeuw.

Machteld:

Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os haiku

Eerst bestaat stilte
Geluid in de ontmoeting
Dan is er vrede

De middag werd besloten met een heerlijke beker chocolademelk op Zoom.

Vol-ledig 24 jaar

Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. Vol-ledig bestond op 29 februari 2020 precies 24 jaar. Zowel in het jaar van de oprichting als nu was het een Jaar van de Rat. De eerste maand van voorbereiding besteedde ik aan het krijgen van ideeën en voor me zien hoe het feest zou verlopen. Het was de rat die me uiteindelijk hét idee aan de hand deed. De rat houdt van overvloed, zodat hij kan kiezen. Bij mantelzorgers verdwijnt veelal deze overvloed door het vele werk en heftige emoties.

Zaterdag waren ongeveer twintig mantelzorgers in het café ‘Bij Johannes’ in Zeist bijeen om het 24-jarig feest van Vol-ledig te vieren. Het thema was ‘in contact met jezelf én verbonden met de ander’. Dit geeft ruimte voor vreugde.

Het feest begon met het optreden van Rat & Co, waarin ze lieten zien hoe je weer ruimte voor vriendschap kunt maken. Ik was de rat en Paul was Co. Dit optreden nam een groot deel van de voorbereidingstijd in beslag. En ik heb daar zo van genoten. Peter, als spreker en acteur, hielp me de teksten op de juiste wijze te presenteren. Met Paul heb ik geoefend, zodat we in harmonie met elkaar tai chi konden doen. Alex ondersteunde ons met de beamer en het geluid. Samen zetten we een prachtig optreden neer.

Hierna volgden workshops van een half uur. Vanzelfsprekend beoefenden we tai chi en qigong. Daarnaast waren twee workshops met visualisatie en op creatieve wijze uitdrukken van wat in een ieder leefde om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en de mantelverzorgde. Voor mij was bijzonder in het nagesprek te horen, dat de aanwezigen zoveel van zichzelf onder de ogen durfden te zien en te delen met anderen.

Het feest sloot af met een mocktail om te klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig. Na een middag intensief bezig geweest te zijn, waren we vertrouwd met elkaar. Het was gezellig om nu in ontspanning na te praten. Dit feest heeft mijn hart doen glimlachen.

Veel dank aan iedereen die een helpende hand heeft toegestoken, financieel heeft bijgedragen en alle lieve kaarten en mails die ik mocht ontvangen.

 

Chinees nieuwjaar 2019

Op 9 februari kwamen ongeveer 20 mensen samen om met elkaar Chinees Nieuwjaar te vieren. We waren te gast op de boerderij van HeelDier Centrum in Doorn. Helen Panneman, energetisch dier therapeut bij dit centrum, vertelde ons over het karakter van het varken en wat wij hiervan kunnen leren:

Doe datgene waar je je goed bij voelt, geniet van het leven, organiseer het goed voor jezelf; alleen dan kun je ook anderen helpen.

Na deze inleiding hebben we met zijn allen qigong gedaan. Ik had nooit verwacht, dat we dit met zovelen op deze hooizolder konden doen. Dankzij de wijze woorden van het Varken ging dit prima. Plezier had de boventoon. Even was er een moment pauze om de dorst te lessen en te genieten van de heerlijke brownies en koeken.

Daarna vertelde Carola Beelaerts van Blokland, acupuncturist, enthousiast over de Vijf Elementen. De aanwezigen hingen aan haar lippen. Ze had materiaal om uren voort te gaan.

Toch maakte ze na een uur plaats voor taiji.

Na de tai chi kwam het ontspannende deel: een toost op het nieuwe jaar en een verrukkelijk buffet dat we met zijn allen hadden verzorgd. Het eten was geanimeerd. Spontaan ontstond een wandelclubje. We sloten dit feest af met het maken van de klanken behorende bij de Vijf Elementen. Helemaal tevreden ging hierna ieder zijns weegs.

Ik kom ook Chinees Nieuwjaar vieren

Inschrijfformulier Chinees Nieuwjaar

  • Ik schrijf me in voor Chinees Nieuwjaarsfeest op zaterdag 13 februari 2021 van 13.45 - 15.45 uur.
  • Ik vier graag Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os met een wandeling
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel je ervaring

Pagina printen