Met aandacht bewegen
Dat is wat je met qigong en tai chi doet.
Geef je op voor een kennismakingsles qigong of tai chiBewegen met aandacht
Van de week kwam Ilse een kennismakingsles qigong meedoen. Elke beweging voer je met aandacht uit. Al snel voelde ze zich warm en had ze aangename tintelingen in haar armen. Haar energie stroomde. Ze was hierdoor compleet verrast, omdat ze voor haar gevoel alleen maar rustige bewegingen had gemaakt. Ze ging met twinkelende ogen en een ontspannen gezicht naar huis.
Warmte, tintelingen en sprankelende ogen laten zien, dat je energie vrijer door de wondermeridianen stroomt. De wondermeridianen is een netwerk van acht meridianen of energiekanalen dat diep in je lichaam ligt. Dit netwerk zorgt voor jouw bestaan en zorgt dat je je kunt ontplooien tot de mens die je in wezen bent.
Dit artikel is het vierde in een reeks van artikelen over de wondermeridianen. Dit artikel gaat over het in balans brengen van de wondermeridianen door met aandacht te bewegen.
Aandacht
Vraag je iemand om ergens aandacht aan te besteden, dan doet hij dat vermoedelijk vanuit zijn denken. Het denken is een bewustzijnsvorm die je energie doet samentrekken; ook fysiek. De bewegingen die je vanuit je denken maakt, lijken meer op de beweging van een boom dan op die van riet; houterig in plaats van flexibel. Er zijn ook andere vormen van bewustzijn die je in de lessen qigong en taiji langzaam maar zeker ontwikkelt. Je traint daarom je aandacht ook los van je beweging in bijvoorbeeld een energetische meditatie of door een ademhalingsoefening. Je leert hierdoor je aandacht gericht te houden op je doel. En je leert je daarin te ontspannen en je aandacht ruim te houden. Je bent je bewust van je omgeving. Ook verscherp je je gewaarzijn om balans te brengen tussen focus en ontspanning. Hierdoor raak je niet gefixeerd op je doel en je suft niet weg in de beweging.
Aandacht en beweging
Dit gewaarzijn rust in het middenkanaal. Het middenkanaal is één van de wondermeridianen. Hij verbindt buik, hart en hoofd. Aandacht in je middenkanaal ervaar je als stilte, ruimte of leegte. Én tegelijkertijd ben je ontspannen gericht op je doel. Je bent actief om dat te bereiken. Tussen deze twee uitersten van rust in je midden en actie gericht op je doel kan je energie optimaal door alle wondermeridianen stromen. Alles in je lichaam werkt dan samen. Je doet niet meer de beweging. Je bent de beweging.
De wondermeridianen in balans
Wanneer je de beweging bent, ervaar je jezelf als een deel van het geheel. Je voelt je heel en vol energie. De stilte in het middenkanaal verbindt de energie, die je van jouw ouders bij de bevruchting hebt meegekregen ( in het Chinees ‘jing’ genaamd), met de energie van de mens, die jij in wezen bent (in het Chinees ‘shen’ genaamd). Bewegen met aandacht geeft ruimte om jezelf volledig, binnen het leven dat je gegeven is, te realiseren. De Boeddhisten gebruiken het beeld van een waterlelie die uit de bodem door alle wervelingen van het leven heen tot bloei komt.
Resultaat
Dit is wat ‘met aandacht bewegen’ je uiteindelijk kan geven. Je kunt echter ook al meteen vruchten plukken, zoals je van Ilse in het begin van dit artikel hoorde. Balans in de wondermeridianen ervaar je als warmte, tinteling, helder van geest, bij jezelf zijn, actief, zelden ziek (sterk immuunsysteem) om er maar een paar te noemen.