Emoties

energie in beweging

Emotie energie in beweging

Emotie

Emotie komt van het Latijnse woord ‘emovere’. Dit woord betekent ‘in beweging zetten’. Dit is precies wat emoties doen. Ze zetten jou in beweging.

Sadness en Happiness

Ik kreeg van Vera een mailtje waarin ze heel mooi en precies beschrijft wat de emoties van verdriet en blijdschap met de energiestromen in haar lichaam doen.

….. ik realiseerde me dat ik tijdens de eerste oefening moeite had met bij mezelf blijven. Alsof iets letterlijk aan mij trok. En ik heb intuïtief Sadness* gevraagd mij te helpen om bij mezelf te blijven. Dat hielp. ..…

Sadness met haar mooie donkerblauwe kleur is de tegenhanger voor Happiness met haar sprankelende gele kleur. Sadness kan me helpen meer in balans te komen. Ik ken Happiness goed. Ik kan me heel erg in haar verliezen. Zo kan ik me na een energieke dag, ineens helemaal uitgeput voelen, omdat ze me letterlijk eruit trekt, leeg trekt. Sadness is met haar letterlijke zwaarte daar een mooie tegenhanger voor, om te blijven aarden. ..…

Ik heb voor mijn gevoel nu het inzicht gevonden wat ik nodig had om te ervaren dat mijn verdriet, mijn Sadness, mij kan helpen met aarden en bij mezelf blijven en mij daarmee meer in balans kan brengen als tegenhanger van Happiness, die met haar enthousiasme een uitwaartse beweging maakt.

* Happiness en Sadness zijn personages in de film ‘inside out’

Theorie van de vijf elementen

Het verband tussen de energiestromen in het lichaam en de emoties namen ook Chinezen ruim 2000 jaar geleden waar. Ze legden dit vast in de leer van de Vijf Elementen. Het leven kent in deze theorie vijf bewegingen: een stijgende, een uitdijende, een centrerende, een dalende en een middelpuntzoekende. Ze noemden deze vijf bewegingen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Het hout is het stijgende dat we zien in de lente. In de zomer bloeit en groeit alles, de uitbreidende beweging. In het najaar trekt de sapstroom zich terug en vallen de bladeren van de bomen. Het sap verzamelt zich in de wortels tijdens de winter om weer te stijgen in de lente. De aarde ruik je en is aanwezig aan het einde van elk seizoen en aan het begin van een nieuw seizoen.

Metaal en aarde

Vera gebruikte ‘sadness’ om te aarden. ‘Verdriet’ doet inderdaad je energie dalen; karakteristiek van het element metaal. Als je huilt, kruip je in elkaar. Het is echter niet de energie om te gronden, omdat je, precies zoals Vera schrijft, een tegenkracht nodig hebt om niet steeds dieper in de put te raken. Gronden doe je met het element ‘aarde’. Aarde brengt je in je centrum. Om dit te ervaren en je eigen te maken doe ik tijdens mijn lessen taiji en qigong de volgende oefening. Eén persoon duwt tegen de heup en daarna tegen de schouder van de ander. Als die goed gegrond is, dan kan hij ontspannen blijven staan. Ben je geaard, dan kun je open zijn voor wat zich aandient.

Hout

Vera’s beschrijving van ‘Happiness’ doet mij meer denken aan het element ‘hout’, dat opwaarts en uitwaarts gaat. Hout, een boom of plant, heeft water en zonlicht nodig, wil hij kunnen blijven groeien. Gaat je energie alleen maar opwaarts naar buiten, dan ben je, zoals Vera schrijft, aan het einde van de dag uitgeput. Ben je ontspannen en zeker van jezelf, dan voel je je heer en meester over je leven. Je weet grenzen te stellen en boos te worden als deze niet gerespecteerd worden.

Vuur

Autonomie kan een gevoel van blijheid geven. Blijheid, vreugde hoort in de leer van de Vijf Elementen bij het ‘vuur’. Deze energie breidt zich naar alle kanten uit, net als echt vuur, net als een glimlach. Dit uitbreiden naar buiten toe kan omslaan in een rusteloos steeds opnieuw zoeken naar vertier buiten jezelf, als je onvoldoende ontspant.

Water

De middelpuntzoekende beweging die in Vera’s beschrijving niet aan de orde kwam, was het element water. Water is de energie die zich verzamelt en in het laagste punt bijeenkomt. Je bent dan stil en verbonden met al het potentieel dat je in je hebt. Heb je geen bodem onder je voeten, dan ontstaat er angst. Water is een element van verlangen en hoop.

Energie in beweging

Elke beweging van jouw energie in je lichaam is waardevol:

  • boosheid geeft je je autonomie terug
  • blijheid doet je ruimte ervaren
  • sympathie kan uitgroeien tot mededogen
  • uit verdriet kan onderscheidingsvermogen ontstaan
  • in de stilte groeit een nieuwe toekomst.

Volg de beweging in je lichaam en laat toe wat zich wil manifesteren. Je kunt dan op het juiste moment, op de juiste plaats en op gepaste wijze je emoties uiten.

Deel je ervaring

Pagina printen