Chinees nieuwjaar, inspirerend feest

Chinees nieuwjaar begon op 16 februari. Elk jaar heeft één teken uit de Chinese dierenriem. Het komende jaar staat in het teken van de ‘Hond’. De hond staat voor loyaliteit, trouw en je inzetten voor een groter doel. Dit liep als rode draad door het feest.

Shanti, husky hulphond

Op Chinees nieuwjaar hebben de medewerkers van ’Bij Johannes’ samen met mij vijf elementen taarten gebakken. Ze hadden er zo veel plezier in dat koffiepauzes gewoon werden overgeslagen.

Abrona ’Bij Johannes’ samen met Vol-ledig taart bakken

’s Avonds hebben de zwaardbeoefenaren met elkaar getraind. Eén van hen is een jaar geleden naar Brabant verhuisd en heeft sindsdien niet meer getraind. Een ander kent de vorm pas voor de helft. Door met plezier samen te eten en daarna intensief te trainen, hebben we ons voorbereid op een mooie demonstratie tijdens de viering van het begin van het jaar van de Hond.

Met deze zwaarddemonstratie opende op zaterdag 17 februari 2018 het Chinees nieuwjaarsfeest van Vol-ledig. Daarna konden de toeschouwers meedoen met een workshop taiji. Solo oefeningen en oefeningen samen met een ander wisselden elkaar af. De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van onder de 10 tot boven de 70 jaar.

Samen taiji doen Vol-ledig Chinees nieuwjaar 2018

Het hoogtepunt van de ochtend was de lezing van Monique Wijnen. Ze vertelde hoe zij in samenwerking met hulphondenschool ‘de Click’ Shanti van wolf tot hulphond heeft opgevoed. Dit vergde veel geduld en doorzettingsvermogen. Mede omdat Monique nog haar oude hulphond Milo in huis had. Tijdens de leerperiode van Shanti beloonde ze Milo als hij haar niet hielp en Shanti als deze wel hielp. Shanti, de enige Husky die hulphond is, is nu haar steun en toeverlaat. Zij opent bijvoorbeeld de deur voor haar, helpt haar aankleden, zij pakt haar boodschappen uit het vak bij de supermarkt.

Monique Wijnen geeft lezing Vol-ledig

Na Monique’s verhaal kwam iedereen weer in beweging voor de workshop qigong.

Workshop qigong Vol-ledig Chinees nieuwjaar 2018

De ochtend sloot ik af met de introductie van de cursus ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’. Deze cursus doe je thuis. Je oefent 100 dagen elke dag een half uur qigong. Zo ontwikkel je lichaamsbewustzijn en een nieuwe gewoonte.

Het was echt feest. 

Je kunt alvast het volgende Chinees nieuwjaarfeest van Vol-ledig in je agenda zetten: 9 februari 2019. Je kunt weer een mooi programma tegemoetzien rondom het ’Varken’. 

Lees de blog over ’2017 het jaar van de Haan’

Lees de blog over ’Vol-ledig 20 jaar in het Jaar van de Aap’

Lees de blog over ’2015 het Jaar van de Geit’

hulphusky