Weekend vrij, weekend jij

’Weekend vrij, weekend jij’ is voor wie behoefte heeft aan vrij zijn en 7 uur genieten van qigong, taiji en meditatie. Met geen van de werkvormen hoef je enige ervaring te hebben. Een gevoel van nieuwsgierigheid wat het je zal brengen is voldoende. De overige tijd ben je vrij om naar eigen wens in te vullen.

Het weekend wordt gegeven in Natuurvriendenhuis Allardsoog. Dit is gelegen op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Vanuit het huis kijk je aan de ene kant over de weilanden en aan de andere kant zie je de bossen. Je kunt er heerlijk wandelen of van het huis een fiets huren. Leuk is ook om de Chinese tuin in Haren te bezoeken, een kopje thee met gebak in de Slotplaats in Bakkeveen te gebruiken of gewoon rust te nemen.

Je kunt een bed in het huis reserveren. Ook kun je aan de overkant kamperen op camping ’De drie provinciën’ of van een B&B in de buurt gebruik maken.

thema

’Vebinden’. Lees de blog ’Verbinden’

maaltijden

We ontbijten met elkaar en maken een lunchpakket klaar. ’s Avonds vieren we het leven met een feestmaaltijd die door mijn partner is bereid. We sluiten op zondag het weekend met een gezamenlijke lunch af.

waar en wanneer

29 - 31 maart 2019 Natuurvriendenhuis Allardsoog, Eén-West

Prijzen

De kosten zijn € 125,00 voor les- en verblijfskosten . In de verblijfskosten zijn inbegrepen: 3 gangen diner op zaterdagavond, 2x ontbijt en 2x lunch. Overnachting in natuurvriendenhuis zelf te regelen en direct aan hun te voldoen.

annuleringsvoorwaarden

Geef je nu op >>

Weekend jij, weekend vrij najaar 2017

Van vijf tot en met zeven mei werd dit weekend georganiseerd door Vol-ledig in het Nivon huis in Allardsoog.

Deze locatie ligt in het gebied van het drie provinciën punt van Groningen, Friesland en Drenthe. Een prachtig natuurgebied wat een onvoorstelbare rust uit straalt.

Voor een aantal groepsleden de reden om eerder te komen en te wandelen als voorbereiding op het weekend. We waren met een groep van tien vrouwen, gezellig. 

Na een heerlijk diner in het restaurant aan de overkant en een gezellige kennismaking met elkaar, startte het programma. Aan de hand van een dia presentatie werd uitleg gegeven over de vijf elementen. Leuk waren de dia’s van de dieren die passen bij de vijf dieren qigong. Je kreeg een beeld van de beweging van de dieren. De kunst was natuurlijk om de bewegingen na te doen. Ook kwamen de klank en de kleuren die bij de elementen passen aan de orde. 

Elementen:

  • Hout kleur: groen      dier: hert
  • Vuur kleur: rood        dier: vogel
  • Aarde kleur: geel       dier: aap
  • Metaal kleur: wit       dier: tijger
  • Water kleur: blauw   dier: beer

Zaterdag stond in het teken van training van de ademhalingsoefeningen, om je bewust te worden hoe adem voelt in je lichaam en het effect ervan. Als je de aandacht hierop richt voel je de ontspanning. Na een gezellige koffiepauze werd de dieren qigong ingeoefend, bijzondere bewegingen die je zowel zittend als staand kunt uitvoeren. Maar ook  bewegingen die veel humor teweeg brachten, en dat was dan weer de ontspanning tijdens het oefenen. Fijn dat er ruimte was voor serieus oefenen en voor humor.

De middag was vrij te besteden. Sommigen kozen voor rust op hun kamer, of trokken zich terug met een boek. Anderen kozen voor ontspanning in het natuurgebied of een tripje naar het dorp Bakkeveen. Ruud zorgde voor een heerlijk diner zaterdagavond. 

Na het diner werden de klank oefeningen getraind. Het bijzondere van klankqigong is dat iedereen de klank in haar tempo uitvoert. Uiteindelijk ontstaat spontaan een mooie resonantie, de klanken werden voller en duurden langer waardoor de klank een helend effect heeft op het inwendige orgaan wat past bij de klank en het element.

De sessie werd afgesloten met de mantra Ohm Padme Hum, wat betekent:
                                 “Eer de God/Boeddha in jezelf”.

Een mooi geschenk voor het slapen gaan.

Voor de liefhebber werd zondagmorgen om 7 uur de vorm getraind bij de ven in het natuurgebied, voor het ontbijt! Enkelen deden dit, anderen kozen voor een rustige opstart. Na het ontbijt werd de dieren qigong nog een keer geoefend en een vijfelementen oefening.

Na de koffie, in de tuin en in de zon, een energetische meditatie. Na de meditatie zag ik allen maar ontspannen gezichten. En zo was alles in harmonie en in evenwicht. 

Na een gezellige lunch werd het weekend afgesloten en ging iedereen moe, geïnspireerd en voldaan naar huis.

Een weekend vrij, een weekend jij, voel je blij!

WEEKEND JIJ, WEEKEND VRIJ NAJAAR 2016

Bernardine: Het thema van dit weekend was “Vol-ledig”. 

Op vrijdagmiddag te zijn aangekomen, bijgepraat tijdens de thee en na een heerlijke warme maaltijd, werd er een start gemaakt met het avondprogramma. Hierbij kregen we uitleg van Helen over het onderzoeken van de tegenstellingen in onszelf. Daarna probeerde we de tegenstellingen in onszelf op te schrijven en in groepjes van 2 personen aan elkaar twee tegenstellingen te vertellen. Een tegenstelling kan bijvoorbeeld vreugde – verdriet zijn. Je voelt zowel de ene tegenpool als de andere, je geeft er geen waardeoordeel aan, maar je neemt waar wat het is en wat het met je doet.

De zaterdagochtend stond in het teken van beweging op muziek en vormgeving door middel van klei en schildering met aquarelverf. Hierbij mocht je uiting geven aan de twee tegenpolen en het verdiepen ervan. Het was mooi om te ontdekken dat tijdens mijn bewegingen op vreugde er een behoorlijk verschil was vergeleken met de tegenovergestelde pool.
Vervolgens werden er groepjes gevormd van 2 personen, waarbij je elkaar afwisselde met luisteren en vertellen over wat je tegenkomt in je gemaakte kleivorm, en de schildering met aquarelverf. 

De zaterdagmiddag was vrij te besteden. Het was zeer mistig, waardoor de meeste tijd binnenshuis werd doorgebracht en ontstonden er gesprekken, werd er naar muziek werd geluisterd etc. Aansluitend was er de avondmaaltijd, die heerlijk was, gevolgd door een gezellige “nazit”.

Het thema van de zondagmorgen was de verbinding te leggen tussen beide tegenpolen, door middel van bewegen op muziek, korte meditatie en je creatieve werkvormen. Tijdens de beweging op de muziek merkte ik bij mezelf op dat er een aanzienlijk minder groot verschil was tussen de tegenpolen. Alsof de afstand tussen de polen veel minder groot was. Om weer in jezelf te “raken” was er een korte meditatie. Daarna legden we de werkvormen naast elkaar, liep ieder over zijn eigen werkstuk heen en eromheen om te ervaren welk gevoel het gaf. Vervolgens afwisselend in groepjes van 2 personen deed je hetzelfde bij de ander zijn werkvormen en vertelde je wat je erbij ervaarde.

Na de evaluatie en eventuele vragen werd het weekend afgesloten met een gezamenlijke lunch.

UIT DE MAILBOX OVER WEEKEND 2015

Marios: ... En opnieuw gezien hoe zorgvuldig je het programma hebt opgebouwd. Niets teveel of te weinig en mooie volgorde, alles op de goede plek en ook weer vol verrassingen. 

Wendy: Zelf ben ik met m’n volledige aandacht in het weekend geweest; oefeningen buiten doen (alles!), het weer dat met ons meebewoog was prachtig, de verschillende plekken buiten waarin we de verschillende bezigheden konden uitvoeren; onze voeten in een heilzaam modderbad, kleien, eventueel een wandelingetje, iets lezen en natuurlijk de trainingen.

Weekend jij, weekend vrij 2015

Anita: Je houding bepaalt, was het thema. Als oefentherapeut Cesar sprak mij dat aan. Ik ben dagelijks bezig met houding en beweging en als oefentherapeut bekijk ik de mensen in hun totaliteit en hou daarbij rekening met sociale aspecten en psyche. Ik was nieuwsgierig hoe Helen dit zou uitwerken in haar weekend.

Het was goed weer eens bewust te ervaren wat emoties zoals verdriet en boosheid met je houding doen. Hoe beperkt ben je dan in je bewegingen en hoeveel energie kost het als je ook nog eens over je grenzen heen gaat. Niet zo vreemd dat dit op den duur pijnklachten geeft. Maar ook het omgekeerde is waar, door ontspannen te bewegen krijg je weer energie. Iedereen bewandelt zijn eigen weg om dit te bereiken. Dit alles liet Helen ons ervaren door het te tekenen, te kleien en te bewegen, een mooie combinatie. Ik ben weer geïnspireerd zowel persoonlijk als voor mijn werk. Wat duidelijk is geworden is dat het voor mij belangrijk is om dingen af te maken, dit geeft rust

De vijf elementen maaltijd was heerlijk, en heeft me gemotiveerd om mijn eigen 5 elementen kookboek er eens bij te pakken. Ik durf het bijna niet te schrijven maar dat staat al minstens 5 jaar werkeloos op de plank.

Verder hadden we perfect weer, zelfs het onweer heeft vrijdag gewacht tot wij binnen waren. Kortom een geslaagd weekend in een mooie omgeving.

weekend Vol ledig