Zomerprogramma

2019: ONTLUIKEN

De luiken opengooien en het zonlicht binnenlaten. Je verlangt zo naar een beetje meer energie. Je bent alleen maar moe en nog eens moe. Emoties gaan geregeld met je op de loop. Maar ja, laat je het zonlicht toe, dan ben je al snel over je grenzen.

In het zomerprogramma ‘ontluiken’ oefen je in het soepel naar binnen toe bewegen. Je sluit je om van daaruit - in ontspanning - te openen en naar buiten toe te gaan. Gaandeweg komen de beide bewegingen met elkaar in harmonie. Je ontluikt.

Vijf weken lang kun je vier avonden, van maandag tot en met donderdag, je bekwamen in de beweging inwaarts, de beweging uitwaarts en het in harmonie laten zijn van beide bewegingen. Je doet dit met oefeningen uit de Chinese bewegingskunsten qigong en taiji, met meditaties en ademhalingsoefeningen. Jij kiest welke avond(en) je meedoet. Elke avond van 19.30 – 21.30 uur vormt een afgerond geheel.

Lees ook de blog ’ritme’

De weg naar binnen

maandag 29 juli t/m donderdag 1 augustus

Elke avond laat je de buitenwereld wat verder van je af gaan. Emoties lossen op. Steeds meer kom je in je lichaam en ervaar je wat daar leeft.

De kracht van qigong is dat het de energie diep in je lichaam sterker doet stromen. Hierdoor kun je veranderingen hanteren. Deze diep gelegen energie stroomt door d 8 extra meridianen. Eke week staan 2 van deze meridianen op programma. In de week ‘De weg naar binnen’ oefen je met de du mai en ren mai (mai betekent kanaal of meridiaan). De ene zorgt dat je rug langer groeit en de ander ontspant je borst en buik. Zo kunnen hoofd, hart en buik zich meer met elkaar verbinden. Je komt met 2 voeten stevig op de grond te staan. Dit is de meest effectieve manier om weer tot jezelf te komen.

Thuis 

maandag 5 t/m donderdag 9 augustus

Je geeft de altijd aanwezige beweging in je lichaam de ruimte om vanuit je centrum naar je ledematen toe te gaan en weer terug te keren naar het centrum.

Centraal staan de extrameridianen Chong mai en Dai mai centraal. Toen aan het begin van jouw leven ei- en zaadcel samen kwamen, ontstond Chong mai. Deze energie zorgt dat wat in de kiem al aanwezig was zich verwezenlijkt. De Dai mai is de enige horizontaal lopende meridiaan die alle andere meridianen bijeen houdt. Op programma staan oefeningen voor je heupen en oefeningen om je nog meer in je basis te verankeren. Door stevige verankering in je basis kun je je uitstrekken naar en verbinden met het Onnoembare.

Het binnenste buiten  

maandag 12 t/m donderdag 15 augustus

De beweging wordt groter en krijgt richting. Wat in je leeft, krijgt expressie in de wereld. Vermoeidheid kan je lichaam verlaten. Je staat in je kracht.

Ritme maakt het mogelijk om dat wat in je leeft in de buitenwereld tot uitdrukking te brengen. Jouw levensenergie pulseert voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan je hartslag en je ademhaling. Steeds wisselt de beweging van naar binnen toe gaan zich af met een beweging naar buiten. Het zijn de meridianen yin yiao mai en yang qiao mai die hiervoor verantwoordelijk zijn. Laat je je energie vrij door deze meridianen stromen, dan kun je dansend door het leven gaan. In deze week maken we de enkels soepel, zodat de kracht uit de aarde omhoog kan komen. Je oefent in het als één geheel bewegen: van binnen naar buiten en weer terug om opnieuw gesteund door de kracht van de aarde naar buiten te gaan.

Stralen  

maandag 19 t/m donderdag 22 augustus

Je geniet van het jezelf kunnen laten zien zoals je bent zonder dat je over je grenzen heengaat. Je ervaart weer dat je deel bent van het grotere geheel.

Yin wei mai en yang wei mai zijn de meridianen die je helpen te stralen. Je kent je plaats in het leven en je bent daar tevreden mee. De yin meridiaan zorgt dat alle organen op elkaar zijn afgestemd. De yang meridiaan houdt ongewenste invloeden buiten. Opnieuw deze week aandacht voor de enkels, zodat de energie uit de aarde je sterk maakt en je ruimte geeft om je nog inniger met het Onnoembare te verbinden.

Harmonie

maandag 26 t/m donderdag 29 augustus

Vanuit innerlijk weten ontspan je en strek je je uit. Je ademt in en uit. Je sluit en je opent in constante wisseling; in harmonie. Je energie stroomt.

In de afgelopen weken hebben we de acht wondermeridianen leren kennen. Ze werken nauw met elkaar samen, waardoor ieders werkgebied versterkt wordt en je veranderingen met vertrouwen tegemoet kan treden. Speciale combinaties van deze meridianen zijn:
chong mai en yin wei mai
ren mai en yin qiao mai
dai mai en yang wei mai
du mai en yang qiao mai

Elke avond besteden we aandacht aan één van deze combinaties.  Je kunt het ook heel simpel zeggen: deze week komt je hele lichaam in de oefeningen nog een keer aan bod. Iedereen kan meedoen. Ervaring is niet nodig.

WAAR EN WANNEER

Binnen of buiten gymzaal Nic. Beetslaan 31 in Zeist

Van 29 juli tot en met 29 augustus 2019 vindt het zomerprogramma van maandag  tot en met donderdag van 19.30 uur tot 21.30 uur plaats. 

PRIJS

• gehele programma € 305,00 (20 lessen)
• stappenkaart voor 10 lessen € 180,00. Deze kaart is 12 lesweken geldig.
• stappenkaart voor 5 lessen € 95,00. Deze kaart is 6 weken geldig.
• eerste losse les € 10,00. Elke volgende losse les € 22,00.

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden.

Ik geef mij op >>

 

Zomerverhalen 2018

De zomer is alweer op zijn retour: de dagen worden korter; de schaduwen worden langer; het zomerprogramma 2018 ’Bijtanken’ is voorbij. De tijd is aangebroken om verhalen te vertellen.

Dit jaar waren het vijf zon overgoten weken. Eén week was het zelfs zo warm dat ik het programma aanpaste aan het weer. We deden oefeningen die ieders lichaam verkoelde en tot rust bracht.
 
Bernardine:
’Zomercursus 2018. Heerlijke zwoele zomeravonden. De warmte van de dag achter je latend door de ogenschijnlijk simpele, subtiele bewegingen en klank, maar daardoor krachtig en effectief. Temperatuur weer normaal. Mijn lichaam lichter aanvoelend en een helder en rustig hoofd. Ontspannen, energiek en met ruime blik opgewekt terugfietsend naar huis.’
 
Bijna iedereen ervaart ontspanning door deze zomerlessen.
 
Betty:
’Deze zomer kennis gemaakt met qigong tijdens het zomerprogramma. Ik vind de lessen onder leiding van Helen heerlijk en ontspannend. Het nodigt zeker uit voor een vervolg.’
 
Esther vertelt wat ontspanning met haar doet.
 
Esther:
’Op de een of andere manier klinkt ‘ontspannen in de zomer’ altijd of alles dan al relaxt is. Elke zomer weer blijkt ‘niets is minder waar’.
Op dus naar de zomerlessen van Helen. En dáár gebeurt het: ‘ik ervaar de zomer’. Zie wolken, bomen, bladeren. Voel het gras, een briesje. Hoor de vogels, het ruisen van de bladeren. Dan is qigong een geschenk waardoor ik mezelf weer snap en mijn eigen ritme vind.’
 
Door te ontspannen vind je je eigen ritme en ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. Je waarneming verfijnt zich steeds meer. Kortom, je lichaamsbewustzijn groeit.
 
Peter:
’Door te beginnen met qigong werd ik tot mijn verrassing geconfronteerd met een, mij tot dan toe onbekend, lichaamsbewustzijn. Nou daar kan ik wel even mee vooruit!’
 
Aan de lessen deden zowel mensen mee die al vertrouwd waren met de lessen van Vol-ledig als mensen voor wie het een eerste kennismaking was. In de verhalen lees je dat niet terug. Ieder kreeg op zijn of haar niveau de oefening aangeboden.
 
Rike:
’Na jarenlang elders taiji-lessen te hebben gehad nu deelgenomen aan de zomersessie bij Helen. Een geheel nieuwe ervaring! Wat heerlijk om weer eens vanuit een andere aanpak het lichaam en de geest los te maken. Dank voor je inzet en aanwijzingen. Het was energievol; het was soms lastig; het was heerlijk!’
 
Joyce:
’Bevrijdend en geest verruimend. Lichaam ontspant, het hoofd komt tot rust en mijn voeten staan. Tot mezelf gekomen en daarna energiek naar huis.’
 
De lessen werken door in het dagelijks leven.
 
Marios:
’Ik geniet van taiji en qigong. Dit is de vijfde week alweer en vandaag de een-na-laatste dag van het Zomerprogramma. 
Door het jaar heen doe ik taiji met zwaard, nadat ik jaren qigong en daarna taiji 37 deed. Het mooie van het Zomerprogramma is, dat ik weer zie en ervaar op hoeveel verschillende niveaus mijn ’juf’ ons verrast en ons met lichaam en geest aan het werk zet. Leuk voor mij ook dat ik dan weer mensen zie die door het jaar heen in de andere lessen zijn, maar ook lieden die nog nooit hebben meegedaan ontmoet.
Deze weken gebruik ik overdag om dingen te doen waar ik mee achterloop. Of klussen die blijven liggen omdat??? ja??? waarom blijven ze liggen... Op een of andere manier krijg ik rust in mijn hoofd en andere fut in mijn lijf om weer creatief te zijn en iets dat ik lastig vindt aan te pakken.’
 
Ook ik heb genoten van vijf weken zomerlessen. Ik heb het gevoel van een eindeloze tijd, net als met vakantie. Heerlijk in beweging zijn en daar waar nodig tijd om stil te staan.

Lees de blog ’Zomerverhalen 2017’

 

zw_P1030939