Woede, een bron van energie
Jij kiest hoe jij deze energie wilt gebruiken
Boek een proefles tai chi of qigong
Woede
Woede lijkt je te overkomen. Kijk naar het volgende voorbeeld:
Er gebeurt iets. Even voel je je lichaam samentrekken.
Je bent ergens anders mee bezig. Je denkt ‘ach, daar hoef ik me toch niet druk over te maken’. Je negeert de verstrakking van je middenrif, evenals je snellere ademhaling en je energie die je voort jaagt.
Opnieuw valt er wat voor. Je ontsteekt in razernij. Verbaal uit je je misnoegen. Je blaast de ander opzij, die zwijgend elders heen gaat.
Als de ander niet …, dan was het niet gebeurd. De conclusie dat de ander de oorzaak van jouw woede is, ligt voor de hand. Én het is niet waar. Het is je menselijke vrijheid om te mogen reageren zoals je wilt.

Jij bepaalt jouw reactie
In tuishou oftewel pushing hands, de partnervorm van tai chi, kun je deze vrijheid van reageren heel goed ervaren. Wanneer bijvoorbeeld iemand je met fysieke kracht duwt, dan kun je dat met (meer) fysieke kracht beantwoorden. Dit doet beide spelers pijn. Beantwoord je de fysieke kracht van de ander met zachtheid en in jezelf wortelen, dan behoud je de ruimte om te kunnen reageren zoals jou past. Je kunt de ander uit zijn balans brengen of de ander helpen zich te wortelen en te ontspannen. Je hoeft dus woede niet te beantwoorden met geweld tegen de ander of lief te lachen en jezelf van binnen te bekritiseren. Wanneer je jezelf bekritiseert, dan richt je jouw woede tegen jezelf in plaats van de ander op zijn gedrag aan te speken.
Verantwoording nemen voor je boosheid
Onze relatie met woede, boosheid en irritatie berusten op ervaringen uit het verleden. Hoe gingen jouw ouders om met boosheid? Konden zij op constructieve wijze boos zijn op elkaar? Hoe uiten zij hun boosheid naar jou? Was het veilig of was het bedreigend?
Dit bewust worden en inzicht verwerven in jouw manier om met boosheid om te gaan leidt veelal eerst tot een boos worden op wat je ouders hebben gedaan of nagelaten. Deze boosheid verandert in mededogen op het moment, dat je beseft dat ook zij kinderen waren van onvolmaakte ouders. Je neemt vanaf dit punt verantwoording voor jóúw woede.

Resten van voorbije woede wonen in je lichaam
Lastig anders te reageren dan je gewend bent
Hoewel je kunt inzien dat jouw wijze van omgaan met boosheid niet altijd even passend en effectief is, kan het toch lastig zijn om op andere wijze te reageren. Herinneringen liggen in elke cel van je lichaam opgeslagen. Ook de overdracht van neurotransmitters is door je verleden bepaald.
Afvalstoffen buiten je lichaam brengen
Wil je anders reageren op boosheid dan je tot nu toe deed, dan is het nodig om bijvoorbeeld met qigong de afvalstoffen die door emoties uit je verleden zijn gevormd en opgeslagen naar buiten toe te brengen. Bij woede zijn deze afvalstoffen vooral in je lever, galblaas, bindweefsel en ogen aanwezig. Met voeding kun je het reinigingsproces ondersteunen. Tevens leer je door qigong in het moment aanwezig te zijn en geaard te blijven. Hierdoor ontwikkel je het vermogen om passend en vreedzaam toch duidelijk je grenzen te stellen.
Woede, een verslaving
Als je langere tijd qigong beoefent, dan kun je ontdekken, dat je telkens weer in eenzelfde patroon terugvalt: boos worden, qigong doen, even gaat het goed, dan loopt je agenda weer vol, je bent hierdoor druk in je hoofd, je wordt weer boos en dan doe je weer qigong en je veegt je agenda leeg. Dan start de cyclus opnieuw. Woede is een verslaving die zichzelf als een perpetuum mobile wil herhalen. Met meditatie kun je je bewust worden van dit patroon.

Onthechten van boosheid
Gedachten tot rust brengen
Met meditatie breng je je gedachten tot rust waardoor je helder zicht krijgt. Het eerste dat duidelijk wordt, is dat emoties niets meer en niets minder zijn dan energie die jou in beweging zet. Dit is de oorspronkelijke betekenis van ‘emotie’. Emoties zetten je aan tot actie.
Woede is energie
Woede is dus niet iets dat jou toebehoort, maar is gewoon een sterk energetische kracht. Zodra je het ‘jouw’ noemt, eigen je je deze energie toe. Deze energie zet zich dan in jouw hele systeem vast. Je kunt je er nog maar moeilijk van losmaken. Het lijkt dan dat woede je overkomt, omdat de ander ….
Lichaamsbewustzijn
Bij qigong en tai chi ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Dit stelt je in staat om de voortdurende veranderingen in jouw lichaam waar te nemen. Bij woede voel je je middenrif verstrakken en je energie opwaarts gaan. Je weet dat dat het moment is om een adempauze te nemen en je geest tot rust brengen. In zo’n pauze kun je glashelder ervaren wat er gebeurt en waartoe de energie je wil aanzetten. Je gebruikt dan de energie om precies de juiste actie met succes te ondernemen.
Woede, een vorm van energie
Met vallen en opstaan leer je je af te stemmen op de energie van woede in plaats van woedend te worden. Boosheid hoeft dan niet meer te ontaarden in een uitslaande brand waarbij je verbaal en/of fysiek geweld pleegt tegen jezelf en tegen de ander. De wereld zal er wel mee varen als ieder zich deze moeite geeft.
Pauze
De onderstaande oefeningen zijn een uitnodiging om in je dagelijks leven met bovenstaande informatie aan de slag te gaan.
Besluit om één dag of meer dagen tenminste 9 keer op te merken of je voeten nog contact met de aarde hebben. En wat de kwaliteit van je ademhaling is.
Merk gedurende de dag op wanneer iets jou raakt. Heet dat welkom. Het mag er zijn; ook al is het niet gemakkelijk. Meer hoef je niet te doen. Het hoeft niet weg.
Ervaar het moment als kolkende boosheid omhoog komt. Daar bij stil te staan leidt meestal tot niets. Ga wandelen of fietsen. Zet jezelf dus in beweging, zodat je energie kan stromen. Als je tot rust bent gekomen en weer ruimte ervaart in jezelf, dan kun je kijken waartoe deze energie jou wil aanzetten. Onderneem de juiste actie!
Gedeelde ervaringen
In het gezin waarin ik ben opgegroeid was woede taboe, daar werd niet mee omgegaan. Daardoor heeft het lang geduurd voor ik woede bij mij herkende en ermee omgaan is een tweede. Het ontkennen van woede is heel ongelukkig. Je komt los te staan van je oorspronkelijke levensenergie. Zo ervaar ik dat tenminste.