Gezond blijven

Qigong

Vorige week zaterdag schreven David en Arjan van 365 dagen succesvol over de Chinese arts Li Shinzen in het AD. Deze arts kreeg uitsluitend betaald, als de mensen gezond waren en niet bij ziekte.

Li kon dit systeem instellen, omdat hij voortbouwde op een al heel lang in China bestaande geneeskunde. Het eerste boek, Huangdi Neijing, werd geschreven door de Gele Keizer en verscheen ruim 2 eeuwen voor Christus. Uit diezelfde tijd zijn er rotsschilderingen gevonden waarop mensen oefeningen doen die ook nu nog gedaan worden. Je ziet bijvoorbeeld oefeningen die de gewrichten soepel houden; zeer noodzakelijk voor mensen die in een vochtig en warm klimaat leefden en gemakkelijk reumatische klachten konden krijgen. De Chinezen van toen waren gewend om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Ook voeding speelde hierbij een belangrijke rol. Men at voeding die de mens verwarmde, zoals soep. Voeding die je spijsvertering afkoelt, zoals rauwkost, liet men staan.

De variatie aan gezondheidsoefeningen nam door de eeuwen heen toe. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden deze allemaal onder één noemer gebracht ‘qigong’. Qi betekent ‘energie’ en gong ‘werken met’. Qigong wil zeggen dat je iedere dag je energie krachtig door je lichaam laat stromen, zodat afvalstoffen, ontstaan door onjuiste gedachten en emoties en/of door lichaamshouding, uit jouw lichaam weg kunnen vloeien. Hiervoor is het nodig om de oefeningen met aandacht uit te voeren. Stress verdwijnt en hiermee verdwijnt ook een belangrijke veroorzaker van ziekte. Je leert je kalmte in je dagelijks leven te bewaren. Als vanzelf zorg je ook voor de rust die je nodig hebt.

Gezond blijven vraagt om meer dan een boek lezen, zoals David en Arjan in hun bovengenoemde artikel voorstellen. Gezond blijven vraagt om dagelijkse inzet. Qigong, Chinese gezondheidsoefening, is daarvoor een prima manier, omdat zowel lichaam als geest in balans worden gehouden.

PS Met de cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw’ maak je je de gewoonte eigen elke dag een half uur qigong te beoefenen.

Laat uw reactie achter

Pagina printen