Vijf elementen salade van pompoen, champignons en linzen

Meer informatie Vijf elementen kookworkshop

Pompoen als rauwkost

 Als je in de zomer graag salade eet, dan kun je alle of een deel van je groente, bijvoorbeeld pompoen, koken of bakken. Hierdoor hoeft je lichaam weinig energie te leveren om de salade te verteren. In de theorie van de Vijf Elementen hebben we namelijk maar heel weinig salade van rauwe ingrediënten nodig. Rauwkost kost ons lichaam veel energie om te verteren. We hebben een klein beetje rauw nodig om bloed en sappen op te bouwen. 

Ingrediënten

300 gr. pompoen
3 el olijfolie
4 tenen knoflook
100 gr. linzen
3 tl zeezout
100 gr. kastanjechampignons
3 el peterselie
2 el appelciderazijn
snuf kurkuma
2 tl sesamolie
¼ tl peper
4 el sojasaus
Maak het gerecht in de aangegeven volgorde klaar!
M = metaal; W = water; H = hout; V = vuur; A = aarde

Voorbereiding pompoen, linzen en champignons

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakblik in. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd hem in grote stukken en leg 2. deze in een bakblik. Besprenkel met 1 el olijfolie en zet 25 minuten in de oven totdat de pompoen helemaal zacht is.

2. Halveer 2 tenen knoflook.
V Zet een pan op laag vuur.
A Doe de linzen in de pan
M samen met knoflook.
W Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat 25 min. koken, zodat ze nog een lekkere bite hebben. Giet de linzen af en laat ze uitlekken.

3. Snijd de champignons in vieren en zet apart. Snijd de knoflook grof.
V Zet een pan laag op het vuur
A en voeg de olijfolie toe. Zet het vuur iets hoger, maar zorg dat de olijfolie niet verbrand! Voeg champignons toe, evenals
M knoflook en bak ze 1 à 2 minuten.

Voorbereiding dressing

1. peterselie wassen en fijn snijden
2.
H Doe de appelciderazijn in een kommetje en
V voeg toe kurkuma en
A sesamolie. Klop de dressing tot hij emulgeert.
M Meng dan peper en
W sojasaus erdoorheen.

Bereiding

A Meng in een grote slakom de pompoen
M met de champignons
W en de linzen. Giet de dressing eroverheen.
H Voor het uitserveren strooi de peterselie over deze heerlijk 5 elementen salade.

Jouw favoriete recept Vijf elementen

Heb je een favoriet recept en wil je dat graag naar vijf elementen omgeschreven hebben? Stuur het me toe en ik doe het voor jou en plaats het als nieuw recept op mijn site.

Wil je meer lezen over de theorie van de Vijf Elementen en voeding, dan kan ik je het boek Gezond en lekker eten met de Vijf Elementen door M. Fahrnow en J. Fahrnow, ISBN 9789063784171, aanbevelen.

Deel je ervaring

Pagina printen