Vruchtbare aarde

Lichaamshouding en geesteshouding

Met een woelvork woel ik de aarde om. Hierdoor komt er lucht in de grond en kan water gemakkelijker door de wortels worden opgenomen.

Deze beschrijving lijkt ver af te staan van mijn dagelijks werk: het lesgeven in de Chinese bewegingskunsten taiji en qigong. Niets is minder waar. In de lessen leren de deelnemers een houding aan waarin ze tegelijk strekken en ontspannen. Hierdoor kan de levensenergie vrij door hen heen stromen. Lichaamshouding en geesteshouding zijn de grond van de mens. Bij juiste cultivering kan een mens, net als de aarde, bloeien en rijke vrucht voortbrengen.

Lichaamshouding

Laatst ging ik bij een supermarkt naar de toilet. Daar hing een grote spiegel waarin ik mezelf helemaal kon zien. Ernaast hing de tekst ’zo zien de klanten jou!’. Ineens was zonneklaar dat door mijn lichaamshouding ik anderen mijn grondhouding laat zien. In de taal kennen we hiervoor allerlei uitdrukkingen, zoals dat iemand met zijn rug tegen de muur staat of dat iemand met de neus in de wind loopt. Als je je een beeld van beide personen maakt, dan is het eenvoudig te begrijpen dat zij in hun leven totaal andere beslissingen zullen nemen. De één zal reageren vanuit angst en de ander vanuit trots. Dit strekt zich uit van het eten van een taartje tot het stichten van een gezin.

Deze houding straalt iemand uit. Probeert iemand een keer niet trots of angstig te zijn, dan zal toch vaak onbewust de ander reageren alsof degene wel trots of angstig is. Hierdoor maken mensen vaak dezelfde soort situaties mee. Door zijn lichaamshouding trekt men als het ware bepaalde situaties aan.

Geesteshouding

Wanneer een aantal mensen hetzelfde meemaakt, dan vertellen ze daarover toch elk een ander verhaal. Ieder beleeft op zijn eigen, unieke wijze de werkelijkheid. Zelden onderzoekt men deze wijze van waarnemen. Meestal doet men het af met ’ach, zo ben ik nu eenmaal’. Echter, net als met de lichaamshouding, maakt het wel dat bepaalde situaties zich blijven herhalen. Of de onderliggende houding bijvoorbeeld is ‘mijn glas is halfvol’ of ‘mijn glas is halfleeg’ , maakt een wereld van verschil in wat ik in het dagelijks leven ervaar. In het eerste geval zoek ik in elke ervaring de zonzijde. In het tweede geval is er een gevoel van tekort en misschien zelfs wel van tekort gedaan en dat kan ik op alles projecteren.

Je houding bepaalt

Jouw lichaams- en geesteshouding bepalen de kleur en toon van jouw emoties en gedachten. Komen bepaalde emoties en gedachten veelvuldig voor, dan is het effectiever te kijken naar de grondhouding die er aan ten grondslag ligt. ‘Hoe sta ik?’ ‘Hoe sta ik in het leven?’ Deze twee simpele vragen vertellen je het verhaal waarom bepaalde emoties en gedachten zo bij jou op de voorgrond staan. Wil je dit graag anders, dan heeft het weinig zin om slechts je gedachten of emoties te veranderen. Veelal lukt dit even en dan val je toch weer terug in je oude gewoontes. In het fysieke vlak heet dit dat je ’een zwakke plek’ hebt.

Wat nodig is, is om met openheid je grondhouding te ervaren. Vanuit dit ervaren kun je voelen wat jou past en wat niet. Laat dit laatste dan ook los. Ga op zoek naar wat je behoefte werkelijk is en neem een wilsbesluit om die houding je eigen te maken. Dit laatste is een groei-weg met vallen en opstaan. Langzaam maar zeker zal je merken dat je andere dingen in het leven gaat ervaren. Je leven wordt rijker en bevredigender.

Laat uw reactie achter

Pagina printen