Natuurlijk ritme

De trage bewegingen van tai chi brengen je terug in je natuurlijke ritme.

Schrijf je in voor een kennismakingsles tai chi
Bewegen in je natuurlijke ritme, tai chi

Verlangen naar je natuurlijke ritme

Het verlangen naar jouw eigen natuurlijke ritme kan ontwaken, wanneer je op tv mensen tai chi ziet beoefenen. Hun trage wijze van bewegen fascineert.

Toch is het niet gemakkelijk, als je met tai chi begint, om zo traag te bewegen. De innerlijke onrust roert zich. Dit kan ervaren worden als pijn of ongemak, gedachten die afdwalen of irritatie. Onrust blijkt dus een etiket te zijn voor allerlei verschillende sensaties. Het etiket fixeert deze sensaties en houdt ze in stand. Haal je het etiket eraf, dan veranderen deze sensaties vanzelf. Onrust verandert in stilte en aanwezig zijn.

Verwondering

Ik denk terug aan een winter toen het sneeuwde. De sneeuw viel gestadig omlaag. Het geluid veranderde van klank en verstilde. Verwonderd keek ik naar buiten. De takken van de bomen werden zwart en wit. Ze staken prachtig af tegen de hemel. Op het speelplein tegenover mijn huis bouwden kinderen een sneeuwpop. Anderen hielden een sneeuwballengevecht. Moeders kwamen hun kinderen met de slee van school ophalen. De tijd leek stil te staan.

Altijd hetzelfde tempo

Hoe haaks stonden de gesprekken die ik daarna had op wat ik aan de overkant van mijn huis zag en waarvan ik zo genoot. Er werd geklaagd over de gladheid, over de viezigheid en over het niet op tijd kunnen zijn waar je wilt wezen. In dit gemopper weerklonk de eis van onze 24-uurs maatschappij: het leven moet doorgaan in hetzelfde tempo en op dezelfde wijze zoals het altijd gaat.

Lichaamsbewustzijn

Bij tai chi en ook bij qigong ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Je gaat voorbij aan de etiketten die je over de sensaties hebt geplakt. Etiketten kunnen bijvoorbeeld pijn of onrust zijn. Daaronder ligt een wereld van sensaties. Je leert in de lessen tai chi of qigong deze stroom van veranderingen gewaar te worden en toe te laten. Op een gegeven moment maak je dan niet meer zelf de bewegingen. Je lichaam volgt je innerlijke stroom. Je bewegingen zijn moeiteloos en soepel. Dán is de schoonheid in je beweging geboren. Ongemerkt heeft onrust plaats gemaakt voor stilte en aanwezig zijn. Dit geeft ontspanning en ruimte voor nieuwe ideeën. Hoewel je je bewegingen steeds verder kun vertragen, ontdek je dat je een natuurlijk ritme van bewegen hebt.

Verbinden

In de lessen tai chi is het de gewoonte om naast individueel te oefenen ook gezamenlijk de serie van bewegingen te maken. Het wonderlijke is dat wanneer ieder bij zichzelf is, de groep zich als vanzelf op elkaar afstemt en als één geheel beweegt. Leven en bewegen in jouw natuurlijke ritme versterkt je capaciteit om met anderen en met het leven mee te bewegen. En samen tot oplossingen te komen voor vraagstukken die onoplosbaar leken.

Deel je ervaring

Pagina printen