In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!

Presentatie van de cursus 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

In februari 2018 vierden we met een kleine veertig mensen het Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Hond. De hond is trouw en zet zich graag in voor een groter doel. Passend bij deze waarden presenteerde ik die dag mijn nieuwe online qigong-cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ Gedurende deze cursus die honderd dagen duurt, beoefent de deelnemer namelijk elke dag heel trouw een half uur qigong. Hierdoor ontwikkelt hij de gewoonte dagelijks tijd te nemen om zich te ‘resetten’; tijd om zich bewust te zijn van wat er in zijn lichaam gebeurt en van daaruit in beweging te komen. Na de presentatie schreven zich elf deelnemers in. Ik had de grote lijn van de cursus helder en één les klaar en getest. Het was voor mij een grote stimulans dat zoveel mensen aan de cursus begonnen.

Qigong online en ik

Natuurlijk gebeurde in die honderd dagen bij mij ook een heleboel. Als eerste liep ik op tegen de veel te beperkte tijd die ik had om de cursus verder te ontwikkelen. Ik werd moe en vond alles te veel. Dit spanningsveld bleek toch vruchtbaar te zijn. De enige wijze om dit op te lossen, was namelijk door – precies wat ik van mijn deelnemers vroeg – naar binnen te gaan en de sensaties in mijn lichaam te ervaren. Ik voelde me dan veilig en geborgen. De druk van moeten presteren viel weg en mijn creativiteit ging weer stromen. Ik werd steeds meer gefocust. Het gevoel van door alle activiteiten versnipperd te worden, verdween. De cursus ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’, de wekelijkse lessen qigong, taiji en taiji met zwaard, het ‘weekend vrij, weekend jij’, de healingen leken elkaar zelfs te versterken: één stroom met ieder zijn eigen accent. Ik kreeg meer ruimte. Hierdoor verdiepte mijn eigen training zich. Oude, al lang in mij wonende spanning, liet ik los.

Een ervaringsverhaal

Els is één van de mensen die de cursus heeft gedaan. Ze schrijft het volgende erover:

Ik begon aan de 100 dagen met stijve, opgezette benen, vaak gevoelloze voeten, pijn en stijfheid in onderrug en tussen mijn schouderbladen, slechte en onregelmatige ademhaling, raar watterig hoofd met pijnsteken en scheuten en vooral veel uitstelgedrag en stress. Vooral die laatste dingen zaten me behoorlijk in de weg maar kreeg ik niet veranderd.

Na een paar dagen oefenen begon ik weer te dromen, dit had ik echt al in tijden niet meer bewust gedaan. Ik werd met meer energie wakker, was vrolijker en begon ook meer activiteiten te ontplooien. Alles kwam letterlijk weer een beetje in beweging.

Het voelde echt als een soort cadeau aan mezelf om iedere ochtend te beginnen met de oefeningen en mede door de opbouw ook echt een reden om er vroeger voor uit bed te komen. Na ongeveer dertig dagen werd het heel zwaar omdat het ook een soort “heilig moeten” was geworden. Ik vond dit een heel raar gebeuren. Aan de ene kant voelde het oefenen iedere dag heel erg goed en deed ik het over het algemeen met een goed gevoel, maar aan de andere kant was het ook een “verplichting” omdat ik aan de honderd dagen was begonnen. Dit heeft best wat frustratie opgeleverd en wat doorzettingsvermogen gevraagd, maar was ook heel leerzaam omdat ik op de een of andere manier in staat was daar met een soort helikopterview naar te kijken en wel door te gaan met iedere dag qigong.

Na honderd dagen sta ik er veel beter voor dan voordat ik begon. Sommige klachten zijn verdwenen en andere een stuk verbeterd. Ik ben nu veel bewuster van dingen die in mijn lijf of energie spelen en reageer er vaak ook op. Nog steeds een stijve hark maar wel flexibeler dan hiervoor en me vooral ook veel bewuster tijdens de oefeningen waar het fout gaat, waardoor ik eerder kan corrigeren.

Het is ook een heel goede oefening in vastpakken en weer loslaten geweest:-). Na tien dagen kostte het me moeite om de oefeningen los te laten en aan de volgende serie te beginnen. Door de herhaling werden de oefeningen heel “eigen” waardoor ik dieper kon gaan voelen en ook meer ging stromen en dat maakte dat ik ze vaak niet kwijt wilde!

Ik ben heel blij dat ik er aan ben begonnen, het heeft mij echt een grote stap vooruit laten maken, zowel geestelijk als lichamelijk en me letterlijk weer in beweging laten komen.

En nu

Nadat de deelnemers de cursus hadden afgerond ging ik meteen door met het optimaliseren van de cursus te plannen. Ik kwam in een dip terecht. Ik kon geen beeld vormen van hoe de tweede versie van de cursus eruit zou moeten zien. Opnieuw nam ik tijd om weer naar binnen te gaan en de dip waar te laten zijn. In de rust van met mezelf zijn, kwam het inzicht dat ik enige stappen had overgeslagen. De dip verdween, toen ik de stap zette die aan de orde was. Ik ging met mensen over de cursus praten, Els schreef voor mij haar ervaringsverhaal en anderen vulden het evaluatieformulier in. Ik voel me dankbaar met zoveel mensen om me heen, die me willen helpen de cursus nog beter te maken.

Eigen met jezelf

De gesprekken werkten als een spiegel. Ik ging zien wat ik in de cursus bied. De cursus begint met eigen te worden met jezelf en je te gronden, zowel letterlijk als figuurlijk. Je hebt honger en je neemt de stappen om jezelf van eten te voorzien. Zo simpel. Door gehoor te geven aan jezelf verdiept je adem zich zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Je energie gaat sterker stromen. Je geest kan thuiskomen en hoeft niet alles meer onder controle te houden. Terwijl je achter de computer zit, neem je nog waar wat er in je gebeurt en als je pijn ervaart, neem je een pauze om te bewegen. Lichaam en geest gaan meer en meer samenwerken waardoor verlangens die diep van binnen leven wakker worden. Deze verlangens kun je omzetten in een doel dat je realiseert. Zo gun ik veel mensen deze cursus. De cursus biedt de mogelijkheid om eigen met jezelf te worden en te zijn, juist in deze maatschappij waar je voortdurend informatie op je af krijgt over wat goed of slecht voor je is. Door eigen met jezelf te zijn kun je je gevoeligheid én beschermen én tonen. Je zelfhelend vermogen en je zelfredzaamheid groeien. Dus ja, de cursus is het waard om geoptimaliseerd te worden.

Nieuwe versie

De herziene, professionele versie van ’In je lijf. In beweging. iedere dag opnieuw!’ is sinds 2019 online met goede recensies.

Qigong online: 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

Laat uw reactie achter

Pagina printen