YiJin Daoyin versterkt spieren en pezen

Daoyin

YiJin daoyin

YiJin daoyin is een serie van oefeningen die jouw pezen, spieren en bindweefsel wil soepel maken enversterken.

YiJin


Het woord ‘YiJin’ bestaat uit twee delen ‘Yi’ en ‘Jin’. ‘Yi’ betekent veranderen en ‘Jin’ pezen, spieren, banden en bindweefsel.

Daoyin


Ook het woord ‘daoyin’ bestaat uit twee delen: ‘dao’ dat ‘weg’ of ‘methode’ betekent en ‘yin’. ‘Yin’ heeft als karakter een gespannen boog. Het wil zeggen dat je richting geeft aan wat je doet. Vergelijk dit met een boogschutter: hij kijkt, spant zijn boog, kijkt opnieuw, schat zijn omgeving in, laat de pijl los en blijft met zijn ogen de pijl volgen tot deze zijn doel heeft bereikt. Daoyin betekent dan ook zoveel als het leren hoe jij je energie de gewenste richting kan geven.

Je zet dus je energie in om je spieren, pezen en bindweefsel te versterken en soepel te maken zonder risico te lopen op blessures.

YiJIn daoyin is een serie qigong-oefeningen

YiJin daoyin bestaat uit een serie van qigong-oefeningen. Je begint met je zwaartepunt in je bekken te brengen, zodat je je energiecentrum in je onderbuik kunt activeren. Met de kracht die hier ontstaat kun je jouw energie sterker door je lichaam laten stromen.  Dit zorgt dat afvalstoffen, die zijn ontstaan door slechte lichaamshouding en/of onverwerkte emoties, je lichaam verlaten.

Ontspannen

Het versterken van spieren en pezen gebeurt in daoyin op een speciale, lichaamsvriendelijke manier. Hierdoor word je soepel en sterk zonder risico op blessures. Tijdens de gehele oefening blijf je je ontspannen. Je laat je geest ruim worden. Je ontspant je spieren, te beginnen bij de diep gelegen spier die onder- en bovenlichaam met elkaar verbindt, de psoas. Door zowel lichaam als geest tegelijkertijd te ontspannen wordt je ontspanning dieper. Je komt in een staat waarin je ’s morgens wakker wordt: lekker ontspannen, zachte spieren en weinig gedachten.

Strekken

Als reflex op de diepe ontspanning, die is ontstaan door je geest ruim te maken, strek je. Spieren en pezen verlengen zich. Hierdoor krijgen de gewrichten ruimte om te bewegen. Afvalstoffen, die je stijf maakten en misschien voor pijn zorgden, komen vrij en verlaten door je intentie je lichaam.

Ervaring met YiJin daoyin

Voor mij is het een hele fijne methode om op zachte wijze langzaam maar zeker ook de stijfheid, die in de diepte nog aanwezig is, los te laten. Ik kan deze methode dan ook van harte aanbevelen aan een ieder die soepelheid en kracht wil verwerven.

Laat je reactie achter

Pagina printen