YiJin Daoyin versterkt spieren en pezen

Richting geven aan je energie

De boogschutter kijkt, spant zijn boog, kijkt opnieuw, schat zijn omgeving in, laat de pijl los en blijft met zijn ogen de pijl volgen tot deze zijn doel heeft bereikt.

Het woord ‘daoyin’ bestaat uit twee delen: ‘dao’ dat ‘weg’ of ‘methode’ betekent en ‘yin’. ‘Yin’ heeft als karakter een gespannen boog. Het wil zeggen dat je richting geeft aan wat je doet. Daoyin betekent dan ook zoveel als het leren hoe jij je energie de gewenste richting kan geven.

Daoyin bestaat uit een serie van oefeningen. Je begint met je zwaartepunt in je bekken te brengen, zodat je je energiecentrum in je onderbuik kunt activeren. Met de kracht die hier ontstaat kun je jouw energie sterker door je lichaam laten stromen. Jouw intentie zorgt dat de energie die niet meer nodig is je lichaam verlaat. Wat je lichaam verlaat zijn afvalstoffen die zijn ontstaan door slechte lichaamshouding en/of onafgewerkte emoties.

Er zijn verscheidene series daoyin. YiJin daoyin is één zo’n serie. Elke serie benadrukt een specifiek aspect. Het woord ‘YiJin’ bestaat uit twee delen ‘Yi’ en ‘Jin’. ‘Yi’ betekent veranderen en ‘Jin’ pezen, spieren, banden en bindweefsel. Samen betekent het dat deze daoyin zich richt op het versterken van spieren en pezen.

Het versterken van spieren en pezen gebeurt in daoyin op een speciale, lichaamsvriendelijke manier. Hierdoor word je soepel en sterk zonder risico op blessures. Tijdens de gehele oefening blijf je je ontspannen. Je laat je geest ruim worden. Je ontspant je spieren, te beginnen bij de diep gelegen spier die onder- en bovenlichaam met elkaar verbindt, de psoas. Door zowel lichaam als geest tegelijkertijd te ontspannen wordt je ontspanning dieper. Je komt in een staat waarin je ’s morgens wakker wordt: lekker ontspannen, zachte spieren en weinig gedachten. Als reflex op deze diepe ontspanning strek je. Spieren en pezen verlengen zich. Hierdoor krijgen de gewrichten ruimte om te bewegen. Afvalstoffen, die je stijf maakten en misschien voor pijn zorgden, komen vrij en verlaten door je intentie je lichaam.

Voor mij is het een hele fijne methode om op zachte wijze langzaam maar zeker ook de stijfheid, die in de diepte nog aanwezig is, los te laten. Ik kan deze methode dan ook van harte aanbevelen aan een ieder die soepelheid en kracht wil verwerven.

Laat uw reactie achter

Pagina printen