Soepel en zacht
sta je in je kracht.

Tai chi brengt je vanuit innerlijke rust in beweging.

Boek een gratis online proefles tai chi
Tai chi, golden cock stands on one leg, Helen IJsselmuiden

Tai chi

De Chinese bewegingskunst tai chi geeft de spirituele krijger in jou handen en voeten. Onzekerheid en negativiteit hoef je niet langer vast te houden. Elke beweging begint met gronden. Je verbindt je met de aarde. De aarde geeft je de kracht om je uit te strekken naar het licht. Je kunt dan ervaren wat in je lichaam leeft. Dit lichaamsbewustzijn brengt je bij je innerlijk weten. Je komt in beweging en je neemt de ruimte in die jij nodig hebt om te groeien. Tegelijk geef je de ander zijn ruimte. Op de grens ontmoet je elkaar, nabij en met mededogen. Je blijkt onbegrensde mogelijkheden te hebben.

Tai chi bij Vol-ledig

Je kunt bij Vol-ledig op verschillende wijzen taiji beoefenen: wekelijkse lessen in Zeist of individueel in Bunnik.

Wie ontmoet je bij tai chi van Vol-ledig?

Aan de lessen tai chi doen mannen en vrouwen mee met en zonder een lichamelijke beperking. De leeftijd loopt uiteen van begin dertig tot eind zestig. Deze mensen vinden het leuk om taiji als kunst te beoefenen. Ze hebben het geduld om langzamerhand zich steeds verder te ontwikkelen met de ups en downs waarmee dit gepaard gaat.

 

Deelnemers schrijven het volgende over wat ze bij Vol-ledig zoeken en wat ze vinden:

Karin

“Het is moeilijk te beschrijven wat taijiquan voor mij doet, beter (en leuker) is om het zelf te ervaren door een keer mee te doen. Maar desondanks vertel ik je erover. Toen ik begon aan taijiquan wist ik niet wat het precies is. Ik zocht een sport die mij helpt om te ontspannen en mijn immer op volle toeren draaiend brein wat tot rust kan brengen. Dat én meer heb ik gevonden.

Een buitenstaander zou niet snel vermoeden dat achter de rustige bewegingen van mijn klasje een martiale vechtkunst schuilt, de bewegingen kunnen een tegenstander aanzienlijke schade toebrengen. Maar mijn beleving is dat de bewegingen een middel zijn en dat de ware kracht van taijiquan is dat ik mijn geestelijke kracht beter leer ervaren en beheersen. Ik heb gemerkt dat hoe ik sta en beweeg een grote invloed heeft op hoe ik mij voel, en dat hoe ik mij voel weer van invloed is op hoe ik beweeg. Waarom is dat boeiend? Omdat die eye-opener mij heeft geholpen om fysiek en vooral mentaal weerbaarder te worden, door te focussen op de dingen die er echt toe doen, en al het andere te negeren.”

Cees

“In oktober ben ik tijdens het seizoen ingestapt in de tai chi chuan lessen. Ik was benieuwd of dit zou lukken. De andere cursisten waren immers al twee maanden met tai chi chuan bezig. Voor mij voelde het aanvankelijk alsof ik een balletdanser was die mee deed aan een dans met dansers die allemaal wisten hoe ze de dans moesten dansen. Ik was me er sterk van bewust dat ik niet wist hoe de bewegingen elkaar opvolgden, maar merkte dat het vreemd genoeg toch makkelijk liep. Ik volgde de flow van de groep.

Wat ik er van geleerd heb is dat ik de tai chi chuan bewegingen niet leer door in mijn hoofd te bedenken hoe het moet. Het zijn geen danspasjes die je moet onthouden. Ik beweeg gewoon mee en mijn lichaam begint langzamerhand de onderdelen te herkennen en begrijpen.

Wat me enorm in tai chi chuan aanspreekt, is dat je steeds begint met ontspannen. Vanuit deze rust komen de bewegingen bijna als vanzelf. Dit is heel mindful.”

Jan-Willem

“Sinds een jaar of vijf volg ik taiji bij Vol-ledig. Ik had beelden gezien van groepen mensen in parken die synchroon bewegen en dat wilde ik ook wel. Al gauw bleek dat achter die bewegingen een hele filosofie zit. Je maakt gebruik van de energie die vanuit de grond door je heen stroomt. Op die manier kost bewegen nauwelijks kracht. De kloe is echter dat die energie alleen maar door je heen wil stromen als je houding goed is en alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt, ontspannen zijn. Elke les ben je bezig om hierin weer iets verder te komen.

Helen traint zelf veel bij haar eigen leraar Shen Zhengyu, de zoon van de grondlegger van deze vorm van taiji. Daardoor komt ze regelmatig met nieuwe inzichten die ze dan ook weer met ons deelt.

Al jaren liep en stond ik een beetje voorovergebogen, had een onwillige spier in mijn rug en pijn in mijn onderrug. Langzamerhand is mijn houding verbeterd. In mijn werk als hovenier heb ik veel plezier van deze lessen in goede houding en ontspanning.”

Uitnodiging voor een les tai chi

Heb je zin om een keer mee te doen met een gratis les tai chi in Zeist? Je bent welkom!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.