Soepel en zacht
sta je in je kracht.

Tai chi brengt je vanuit innerlijke rust in beweging.

Tai chi, golden cock stands on one leg, Helen IJsselmuiden

Tai chi

Tai chi is een Chinese bewegingskunst. Mensen beoefenen tai chi, omdat

Jouw gezondheid

Bij Vol-ledig staan jouw gezondheid en vitaliteit voorop. De trage bewegingen van tai chi stimuleren jouw lichaamsbewustzijn. Je spieren, pezen en botten kunnen zich op natuurlijke wijze strekken en ontspannen. Hierdoor neemt je vitaliteit toe. Slaap en spijsvertering verbeteren. Je concentratievermogen wordt groter. Je voelt je in balans. De bewegingen versterken vooral de benen en het bekkengebied. Daarnaast heeft elke beweging een bepaalde werking in je lichaam. In de les wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed, zodat ook je schouders ontspannen en je borstgebied zich opent.

Bewegingskunst

Nan pai tai chi bestaat uit 40 bewegingen die achter elkaar uitgevoerd kunnen worden. Deze serie, ook wel de vorm genaamd, duurt ongeveer 10 minuten. Het kost heel veel tijd, voordat de vorm je helemaal eigen is. De kunst is te genieten van waar je bent en los te laten dat je de vorm binnen zoveel tijd moet kennen. Zeker zal hierbij de spirituele krijger in jou ontwaken. Je leert naar je eigen gedachten kijken, zoals ‘ik leer het nooit’, ‘de ander …’. En je leert je niet door deze gedachten te laten leiden. Je laat je negatieve gedachten los en je begint gewoon weer te bewegen, nieuwsgierig naar wat het je zal brengen. Zo groeit jouw innerlijke kracht.

Krijgskunst

Van origine is taiji een krijgskunst. Elke beweging in deze martiale kunst heeft ten doel je tegenstander onder controle te krijgen zonder zelf uit balans te raken. In de lessen van Vol-ledig wordt dit aspect omgebogen tot wat het in wezen is: leren je energie te bundelen, zodat je je doel in balans en in relatie met anderen bereikt. Elke beweging begint met gronden. Je verbindt je met de aarde. De aarde geeft je de kracht om je uit te strekken naar het licht. Je kunt dan ervaren wat in je lichaam leeft. Dit lichaamsbewustzijn brengt je bij je innerlijk weten. Je komt in beweging en je neemt de ruimte in die jij nodig hebt om te groeien. Tegelijk geef je de ander zijn ruimte. Op de grens ontmoet je elkaar, nabij en met mededogen. Je blijkt onbegrensde mogelijkheden te hebben.

Tai chi bij Vol-ledig

In 2023 ben ik ernstig ziek geweest. Ik ben nu herstellende. Helaas is tai chi op dit moment nog te zwaar voor mij om dit op wekelijkse basis te geven. Je kunt wel individueel met mij een afspraak hiervoor maken.

Wie ontmoet je bij tai chi van Vol-ledig?

Aan de lessen tai chi doen mannen en vrouwen mee met en zonder een lichamelijke beperking. De leeftijd loopt uiteen van begin dertig tot eind zestig. Deze mensen vinden het leuk om taiji als kunst te beoefenen. Ze hebben het geduld om langzamerhand zich steeds verder te ontwikkelen met de ups en downs waarmee dit gepaard gaat.

 

Deelnemers schrijven het volgende over wat ze bij Vol-ledig zoeken en wat ze vinden:

Karin

“Het is moeilijk te beschrijven wat taijiquan voor mij doet, beter (en leuker) is om het zelf te ervaren door een keer mee te doen. Maar desondanks vertel ik je erover. Toen ik begon aan taijiquan wist ik niet wat het precies is. Ik zocht een sport die mij helpt om te ontspannen en mijn immer op volle toeren draaiend brein wat tot rust kan brengen. Dat én meer heb ik gevonden.

Een buitenstaander zou niet snel vermoeden dat achter de rustige bewegingen van mijn klasje een martiale vechtkunst schuilt, de bewegingen kunnen een tegenstander aanzienlijke schade toebrengen. Maar mijn beleving is dat de bewegingen een middel zijn en dat de ware kracht van taijiquan is dat ik mijn geestelijke kracht beter leer ervaren en beheersen. Ik heb gemerkt dat hoe ik sta en beweeg een grote invloed heeft op hoe ik mij voel, en dat hoe ik mij voel weer van invloed is op hoe ik beweeg. Waarom is dat boeiend? Omdat die eye-opener mij heeft geholpen om fysiek en vooral mentaal weerbaarder te worden, door te focussen op de dingen die er echt toe doen, en al het andere te negeren.”

Cees

“In oktober ben ik tijdens het seizoen ingestapt in de tai chi chuan lessen. Ik was benieuwd of dit zou lukken. De andere cursisten waren immers al twee maanden met tai chi chuan bezig. Voor mij voelde het aanvankelijk alsof ik een balletdanser was die mee deed aan een dans met dansers die allemaal wisten hoe ze de dans moesten dansen. Ik was me er sterk van bewust dat ik niet wist hoe de bewegingen elkaar opvolgden, maar merkte dat het vreemd genoeg toch makkelijk liep. Ik volgde de flow van de groep.

Wat ik er van geleerd heb is dat ik de tai chi chuan bewegingen niet leer door in mijn hoofd te bedenken hoe het moet. Het zijn geen danspasjes die je moet onthouden. Ik beweeg gewoon mee en mijn lichaam begint langzamerhand de onderdelen te herkennen en begrijpen.

Wat me enorm in tai chi chuan aanspreekt, is dat je steeds begint met ontspannen. Vanuit deze rust komen de bewegingen bijna als vanzelf. Dit is heel mindful.”

Jan-Willem

“Sinds een jaar of vijf volg ik taiji bij Vol-ledig. Ik had beelden gezien van groepen mensen in parken die synchroon bewegen en dat wilde ik ook wel. Al gauw bleek dat achter die bewegingen een hele filosofie zit. Je maakt gebruik van de energie die vanuit de grond door je heen stroomt. Op die manier kost bewegen nauwelijks kracht. De kloe is echter dat die energie alleen maar door je heen wil stromen als je houding goed is en alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt, ontspannen zijn. Elke les ben je bezig om hierin weer iets verder te komen.

Helen traint zelf veel bij haar eigen leraar Shen Zhengyu, de zoon van de grondlegger van deze vorm van taiji. Daardoor komt ze regelmatig met nieuwe inzichten die ze dan ook weer met ons deelt.

Al jaren liep en stond ik een beetje voorovergebogen, had een onwillige spier in mijn rug en pijn in mijn onderrug. Langzamerhand is mijn houding verbeterd. In mijn werk als hovenier heb ik veel plezier van deze lessen in goede houding en ontspanning.”