Tai chi in Zeist, Utrecht en Bunnik

De lessen tai chi in Zeist, Utrecht en Bunnik zijn tot 1 juni vervallen. Hiervoor in de plaats zijn online lessen gekomen.

Tai chi, ook wel geschreven als taiji, is een Chinese bewegingskunst die mensen zonder en met een lichamelijke beperking in Zeist, Utrecht en Bunnik beoefenen. Net als bij elke andere kunst is het doel van tai chi dat je jezelf tot uitdrukking brengt binnen in dit geval een vaste serie van bewegingen. Eerst leer je de bewegingen aan. Geleidelijk laat je los hoe anderen zeggen dat deze zouden moeten worden uitgevoerd en houd je op je best te doen. Dan ontstaat ruimte om met plezier en aandacht te bewegen. Je hebt aandacht voor je omgeving én voor het bereiken van je doel. Je aandacht, adem en lichaam werken als één geheel samen.

Tai chi is van oorsprong een krijgskunst. Dit aspect is ook nu nog belangrijk, omdat het je leert je energie te richten en ‘ja’ te zeggen tegen wat je pad kruist. Je beweegt mee en dan verander jij de beweging in de richting die jij wilt. Zo ontwikkel je veerkracht. Je kunt de stormen van het leven doorstaan.

Je mag de volgende resultaten verwachten:       

  • meer energie
  • grotere weerbaarheid 
  • soepel in je lichaam 
  • juiste lichaamshoudig
  • gegrond
  • balans
  • beter slapen
  • afname pijnklachten
  • meer zelfvertrouwen

Taiji met waaier of met zwaard

Tai chi kun je ook met een waaier of met een zwaard uitvoeren. Elke dag heb je oneindig vaak gereedschap in je handen. Denk aan mes en vork, de computermuis, de fiets, het autostuur. Je kunt al deze gereedschappen beetpakken en omvatten. Je kunt ze ook als een verlengstuk van jouw arm zien en dat is wat je met tai chi met zwaard of tai chi met waaier doet. Waaier en zwaard worden een deel van jou. De waaier maakt het sierlijke, het schone in jou wakker. Het zwaard maakt je bewegingen groot. Je wordt vanzelf blij.

Je kunt in Utrecht meedoen met een cursus tai chi met waaier. deze loopt van 9 september t/m 14 oktober 2020. In het weekend van 17 en 18 oktober 2020 geeft mijn trainer Shen Zhengyu in Bunnik waaier-training

Voor mensen met Parkinson is het heerlijk om zulke grote bewegingen te maken en te merken hoe hun zijn lichaam weer coördinatie kent. Op dinsdagavond kunnen zij in Zeist tai chi (met zwaard) beoefenen. Voor mensen in een rolstoel is tai chi met waaier meer geschikt.

wekelijkse tai chi lessen

De wekelijkse groepslessen tai chi worden gegeven in Zeist en Utrecht. De avondles in Zeist duurt twee uur inclusief een pauze. Zo’n lekker lange les geeft je tijd en ruimte. Eerst ontdoe je je van de drukte van de afgelopen week. Daarna is er ruimte voor jou.  

Elke les staat één tai chi beweging centraal. Voorafgaand aan deze ene beweging doe je oefeningen uit qigong, ook een Chinese bewegingskunst, ademhalingsoefeningen, core awareness en/of meditatie. Zo leer je elk facet van die ene tai chi beweging kennen, voordat je hem gaat doen. Je krijgt vervolgens uitleg over wat die ene beweging voor je gezondheid kan betekenen en wat de krijgskunst toepassing is. Dan heb je alle tijd om zelf te oefenen. De docent loopt rond en geeft ieder individueel aanwijzingen. Na zelf geoefend te hebben kun je vragen stellen of delen hoe een oefening is gegaan. Dit geeft nog meer verdieping.

In Utrecht is de tai chi les ’s morgens en duurt vijf kwartier. Er is daar geen pauze.

Kom je ervaren wat tai chi voor jou kan betekenen? Geef je op voor een kennismakingsles.

Individuele lessen tai chi

Je kunt ook individueel tai chi bij mij in Bunnik lessen afspreken. Mijn telefoonnummer is 030 2341912. Een les duurt een uur en is afgestemd op jouw behoeften. 

 

 

 

taiji Vol ledig_1

Waar, Wanneer

ZEIST

TAI CHI
Kwartellaan 13
Woensdag 19:30 - 21:30 uur

 

 

Prijzen

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden te Bunnik. Alleen voor de lessen van Shen Zhengyu betaal je op de dag zelf aan de zaal.

Bij de wekelijkse lessen is het mogelijk om één gratis kennismakingsles (niet in combinatie met andere acties) mee te doen. Als er plaats is, dan kun je direct met de lessen starten. Je koopt hiervoor een stappenkaart die op naam staat. Een stappenkaart is goed voor 10 lessen en is 12 lesweken geldig, behalve voor de wekelijkse les op dinsdag. Voor deze avond is de stappenkaart 10 weken geldig.

avondkaart Zeist  € 180,00
ochtendkaart Utrecht € 113,00; Doorn € 141,00

In principe kies je een vaste lestijd. Kun je een keer niet, dan kun je een week overslaan of die week op een andere les volgen. Eén avondles is gelijk aan twee ochtendlessen.

Voor een tweede vaste les betaal je 50% van de lesprijs.

Tai chi met waaier 5 lessen € 60,00. Je kunt ook per les afrekenen. Eén les kost € 15,00. 

Individuele les tai chi (met zwaard) in Bunnik € 62,00

Restitutie van lesgeld is niet mogelijk evenmin als verlenging van de periode waarin de stappenkaart geldig is.

 Geef je nu op >>

Arthur:

"Het is moeilijk te beschrijven wat taiji voor mij doet, beter (en leuker) is om het zelf te ervaren door een keer mee te doen. Maar desondanks vertel ik je er graag over.

Toen ik begon aan taiji wist ik niet wat het precies is. Ik zocht een sport die mij helpt om te ontspannen en mijn immer op volle toeren draaiend brein wat tot rust kan brengen. Dat én meer heb ik gevonden.

Een buitenstaander zou niet snel vermoeden dat achter de rustige bewegingen van mijn klasje een martiale vechtkunst schuilt, de bewegingen kunnen een tegenstander aanzienlijke schade toebrengen. Maar mijn beleving is dat de bewegingen een middel zijn en dat de ware kracht van taiji is dat ik mijn geestelijke kracht beter leer ervaren en beheersen. Ik heb gemerkt dat hoe ik sta en beweeg een grote invloed heeft op hoe ik mij voel, en dat hoe ik mij voel weer van invloed is op hoe ik beweeg Waarom is dat boeiend? Omdat die eye-opener mij heeft geholpen om fysiek en vooral mentaal weerbaarder te worden, door te focussen op de dingen die er echt toe doen, en al het andere te negeren.
 
Het is ook goed te merken dat ik mij meer bewust ben van hoe ik mij beweeg, en dat ik daar eenvoudig aanzienlijke verbeteringen in aan kan brengen. Dat merk ik ook buiten de les om, doordat ik bijvoorbeeld eerder dan voorheen merk wanneer mijn schouders gespannen zijn.

Taiji is voor mij dus een sport die ik zowel binnen als buiten de les beoefen, en waar ik veel voldoening uit haal." 

Cees over halverwege het jaar instappen bij taiji:

"In oktober ben ik tijdens het seizoen ingestapt in de taiji lessen. Ik had al wel eens wat qigong oefeningen gedaan, maar taiji was helemaal nieuw voor mij. Ik was er wel benieuwd naar of het lzou ukken om gewoon met de bewegingen, de vorm, mee te bewegen zonder de verschillende onderdelen apart te oefenen. De andere cursisten beginnen het seizoen immers met de eerste oefeningen en bouwen het zo langzaam op tot de gehele vorm. Voor mij voelde het alsof ik een balletdanser was die mee deed aan een dans met dansers die allemaal wisten hoe ze de dans moesten dansen. Ik was me er sterk van bewust dat ik niet precies wist hoe de bewegingen zijn, maar merkte dat het vreemd genoeg toch makkelijk liep. Ik volgde de flow in de groep en keek goed om me heen. Niemand lette echt op mij en ik voelde me vrij om te bewegen, ook al was het niet precies zoals het hoorde. 

Wat ik er van geleerd heb is dat ik de taiji bewegingen niet leer door in mijn hoofd te bedenken hoe het moet en het dan ook zo uit te voeren. Ik beweeg gewoon mee en mijn lichaam begint langzamerhand de onderdelen te herkennen en onthouden. Dat geldt natuurlijk voor de delen die we – los van de hele vorm – gericht oefenen. Maar het geldt zeker ook voor de vorm als geheel. Wat me enorm aanspreekt in de taiji is dat je werkt vanuit ontspanning. Steeds beginnen met ontspannen en dan de bewegingen vanuit rust laten komen is heel mindful. Je hoeft er niet bij na te denken, het komt bijna als vanzelf. En de oefeningen met Helen helpen om de bewegingen steeds meer aan te scherpen!"

 

Jan Willem:

“Sinds een jaar of vijf volg ik taiji bij Vol-ledig, het centrum van Helen IJsselmuiden.
Ik had beelden gezien van groepen mensen in parken die synchroon bewegingen uitvoerden en wilde dat ook wel. Al gauw bleek dat die bewegingen niet zomaar gemaakt worden. Er zit een hele filosofie achter van het gebruik maken van de energie die vanuit de grond door je heen stroomt. Op die manier kost het allemaal nauwelijks kracht. De kloe is echter dat die energie alleen maar door je heen wil stromen als je houding goed is en alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt ontspannen zijn. Elke les ga je bezig om hierin weer iets verder te komen. De 37 verschillende bewegingen ken ik inmiddels maar er valt nog oneindig veel aan de uitvoering te verbeteren. Helen traint zelf ook veel bij haar eigen leraar Shen Zhengyu, de zoon van de grondlegger van deze vorm van taiji. Daardoor komt ze regelmatig met nieuwe inzichten die ze dan ook weer door kan geven aan haar eigen leerlingen. Al jaren lang liep en stond ik een beetje voorovergebogen en had een onwillige spier in mijn rug en pijn in mijn onderrug. Ik merk dat mijn houding langzamerhand aan het verbeteren is. In mijn werk als hovenier heb ik ook veel plezier van deze lessen in goede houding en ontspanning. Dankzij de taiji zou ik dit fysiek zware werk wel eens heel lang vol kunnen gaan houden. ”