Veerkracht

Veerkracht is essentieel om te leven en je doel te bereiken.
Ook heb je veerkracht nodig om tegenslag te overleven.

Boek een proefles qigong of tai chi
Veerkracht

Veerkracht

Veerkracht is je vermogen om mee te kunnen bewegen met het leven. Soms is het beter om af te wachten en soms is actie vereist. Je doel bepaalt wat juist is. Binnen bepaalde grenzen ben je flexibel. Tijdens mijn lessen tai chi of qigong doe ik vaak de volgende oefening: je staat met één voet een stap naar voren. De andere voet is schuin open gedraaid. Iemand duwt tegen je schouder. Je vangt deze duw op in je benen en je veert terug. Je doel is te blijven staan.

Ontspannen

Het bijzondere is dat je kunt blijven staan, als je ontspannen bent. Het is net als met een tuimelaar. Je duwt hem omlaag en hij komt weer omhoog. Of zoals het riet dat ligt tijdens de storm en daarna weer overeind staat.

Meebewegen

Verstar je tijdens de duw ergens in je lichaam of geest, dan word je als de boom die afbreekt tijdens de storm. Je ervaart dit als stijfheid, pijn en/of angst. Hoe soepeler je meebeweegt, hoe meer veerkracht je genereert. Veerkracht geeft je vitaliteit. Je kunt realiseren wat je verlangt en tegenslag versterkt je capaciteit om dit te doen.

Zie de situatie zoals hij werkelijk is

Emoties vertroebelen je waarneming

De mate van veerkracht hangt nauw samen met het juist waarnemen van de werkelijkheid. Uitdrukkingen zoals ‘alles door een roze bril zien’ of ‘angst is een slechte raadgever’, vertellen dat waarneming vaak niet al te nauwkeurig is. Emoties vervormen je realiteitszin. Voor sommigen is het glas halfvol en voor anderen is hetzelfde glas half leeg. Je kijk op het leven berust op ervaringen die je eerder in je leven hebt opgedaan. Leven vanuit een halfvol glas geeft meer draagkracht dan vanuit een half leeg glas. Je ziet met een halfvol glas sneller mogelijkheden waaruit oplossingen voortkomen. Je veert sneller op.

Stilte in jezelf geeft een heldere blik

Juiste waarneming ontstaat wanneer je je emoties herkent, erkent en deze voelbaar aanwezig mogen zijn. Dit voorkomt dat je in je hoofd gaat zitten. Je onrust komt dan vanzelf tot bedaren. Er ontstaat innerlijke stilte. Deze stilte geeft je een heldere kijk op je situatie.

Stress en emoties verminderen je veerkracht

Stress en heftige emoties maken dat je veerkracht vermindert. Zo is het bekend dat familieleden en vrienden van iemand die overleden is aan kanker, een verhoogd risico hebben om vlak daarna ook kanker te krijgen. Mogelijk gaan ze gebukt onder verdriet en/of zijn verlamd door angst en/of worden verteerd door schuldgevoelens. Het lichaam, en beter gezegd het immuunsysteem, heeft daardoor niet meer voldoende kracht om zijn werk goed te doen.

Ziekte kan het gevolg zijn

In de Chinese gezondheidsleer wordt gezegd dat als je wervelkolom soepel is, je oud wordt. En dat is logisch. Door de wervelkolom loopt het autonome zenuwstelsel, dat zorgt voor de autonome, zelfstandige, functies van het lichaam, zoals hartslag, ademhaling, immuunsysteem en spijsvertering. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische en het parasympatische. Het sympathische deel zorgt dat je in actie komt: hartslag gaat omhoog, bloedvaten vernauwen, ademhaling versnelt en spieren spannen aan. Het parasympatische deel zorgt voor rust: hartslag en bloeddruk dalen, ademhaling wordt trager, het immuunsysteem en de spijsvertering doen hun werk optimaal. Wanneer je wervelkolom verstijfd, gekromd en/of scheef is, dan kan het autonome zenuwstelsel niet goed functioneren. De balans tussen het sympathische en parasympatische deel raakt verstoord. Je komt in de vecht- of vlucht-modus. Of je raakt depressief. En je weerbaarheid neemt af. Ziekte ligt op de loer.

Drie tips om je veerkracht te vergroten

Veerkracht is dat je de neerwaartse spiraal veroorzaakt door stress of emoties doorbreekt. Bijvoorbeeld door het beoefenen van een Chinese bewegingskunst taiji of qigong. Met aandacht, ademhaling en beweging zorg je dat afvalstoffen, ontstaan door emoties en/of lichaamshouding, je lichaam verlaten. Hierdoor neemt je soepelheid toe en krijgt je wervelkolom weer zijn natuurlijke ruimte om ontspannen te strekken. De balans tussen het sympathische en parasympatische zenuwstelsel herstelt zich.

Veerkracht geeft je vitaliteit en gezondheid. Het is dan ook van het grootste belang om je veerkracht te vergroten. Drie tips om dit te doen:

  1. ontspan en laat je ruggengraat lang groeien;
  2. bied je emoties een thuis;
  3. wees helder over wat je wilt.

Deel je ervaring

Pagina printen