Zelfhelend vermogen

Zelfherstellend vermogen

Ik snij me en bloed. Even later stelpt het bloed. Een paar dagen later is de wond genezen. Mijn huid is weer gaaf. Dit is het zelfherstellend vermogen van de mens. Het wordt ook wel zelfhelend of zelfgenezend vermogen genoemd. Deze drie termen worden door elkaar gebruikt. Toch is er essentieel verschil. Door dit verschil te maken zie je hoe je dit vermogen kunt versterken.

Zelfherstellend vermogen

Het zelfherstellend vermogen is wat ik aan het begin schreef: het wondje dat heelt. Meestal merk je het niet eens op. Het gebeurt gewoon. Je vertrouwt erop, evenals de arts die bijvoorbeeld een breuk heeft gezet. Allerlei lifestyle adviezen en reclamecampagnes, zoals ‘30minutenbewegen’ en ‘roken is schadelijk voor je gezondheid’ maken mensen bewust van dit vermogen. En dat het zonde is om dit vermogen te verspillen. Over het resultaat van deze adviezen hoor je twijfel in opmerkingen als ‘mijn opa was een kettingroker en die is bijna honderd geworden, terwijl mijn gezond levende buurvrouw halverwege de dertig is overleden’. Op dit niveau kan de twijfel een onbewust afwijzen van de eigen verantwoordelijkheid zijn. Deze wordt vaak pas genomen op het moment dat er werkelijk iets met de gezondheid aan de hand is en de arts het niet eenvoudig met een pilletje of spuitje kan verhelpen.

Zelfgenezend vermogen

Wanneer je door je gezondheid beperkt wordt, ontstaat de bereidheid om zelf aan de slag te gaan. De Chinese bewegingskunst qigong biedt mensen een oefenweg waardoor ze het zelfherstellend vermogen tot een zelfgenezend vermogen maken. De oefenweg begint met het activeren van het onderste energiecentrum of dantien. Het effect hiervan is dat mensen minder snel ziek worden. Verkoudheden en dit soort kleine ongemakken behoren veelal tot het verleden. Na het activeren van het onderste energiecentrum kan de energie steeds vrijer door het lichaam stromen. Klachten lossen op; restless legs, hooikoorts, pijn en depressiviteit om er maar een paar te noemen. Bij gezondheidsproblemen stel je niet langer meer als eerste vraag ‘wat kan de arts voor mij doen?’, maar ‘wat kan ik zelf doen?’ Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Zelfherstellend vermogen is zelf genezend vermogen geworden.

Zelfhelend vermogen

Op een bepaald moment ervaar je dat je niet alles zelf door middel van oefeningen kunt genezen. Je zult moeten accepteren dat ziekte tot het leven hier op aarde behoort. Wanneer je dit accepteert, ontdek je dat qigong je helder van geest maakt. Hierdoor kun je je afstemmen op het licht, dat oneindig, onmetelijk en onnoembaar is. Je komt, zoals dat wordt genoemd, in de flow. Je weet precies welke oefeningen je moet doen om jezelf te helpen. Soms blijk je dan nog te kunnen genezen en soms niet. Je beseft steeds meer dat het daar niet omgaat. Het gaat om ‘helen’: te worden wie je al bent. Helen strekt zich net als het licht oneindig uit en laat zich niet beperken door de aardse grenzen van geboorte en dood.

Het zelfhelend vermogen dat er altijd al was, kun je nu ruimte geven in jouw leven. De laatste stap op de oefenweg van qigong is meditatie. Je wordt stil. Je grijpt je niet meer vast noch verzet je je ergens tegen. Je laat het licht zijn werk doen in jou. Je wordt geheeld, binnen of buiten de grenzen van ons aardse zijn, zowel de kettingroker als de gezond levende vrouw.

Laat uw reactie achter

Pagina printen