Zomerverhalen 2017

Het zomerprogramma 2017 van Vol-ledig is alweer voorbij. Het thema van deze zomer was ‘Grond onder je voeten’. Dit is tot leven gewekt met taiji- en qigong-oefeningen. Enthousiast deden elke avond zowel ervaren deelnemers als nieuwe deelnemers mee. Zij verhalen hieronder en hiernaast wat zij beleefd hebben. 

Tuishou

Wat brengt deze zomer mij?

Ook dit jaar heb ik meegedaan met het zomerprogramma van Vol-ledig. En ook dit jaar werd ik verrast.  We waren op een fijne plek, bij regenachtig weer in een prima gymzaal, bij droog weer op een prettig schoon grasveld. Buiten werd de zomerse sfeer nog versterkt door de zwaluwen die al schetterend krijgertje spelen rondom de toppen van de bomen om het veld.
 
De meeste oefeningen heb ik door het jaar heen al eens gedaan maar deze zomer kwamen ze weer in een heel andere volgorde aan de orde. Vaak als een onderdeel van de dieren daoyins: ik kwam een lopende beer tegen en een springende tijger, een biddende draak en een staande haan. En ik kwam ook een marionet en een tuimelaar tegen.
 
Iedere week een ander thema (ontspannen, veerkracht, aandacht, balans), iedere avond een afgerond geheel en ook iedere week een afgerond geheel en toch ook iedere keer weer opbouwend naar de volgende avond en week.
 
De mooie gewaarwording dat ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen zo groot effect kunnen hebben dat tegelijk rust én actie aanwezig kunnen zijn. Gewoon meedoen en merken dat stukjes van lichaam of geest zich laten kennen en op een prettige manier aanwezig mogen zijn. Niets is verkeerd. Alles is goed. Laat maar komen en laat maar gaan. Voel maar.
 
Toch is deze zomer heel anders dan andere zomers. Ik merk veel rust. Helderheid en openheid.
Ik sta. Gewoon met mijn voeten op de grond, voelt stevig, stevige benen dragen mij en toch zijn ze ontspannen, ze draaien soepel in mijn heupen, bekken ontspant en wervelkolom en ik rekken zich uit, schouders zakken vanzelf een beetje en armen willen in actie, vingers strekken en reiken naar…
Ogen kijken en zien dat er meer is te zien, oren horen dichtbij en veraf.
 
Wat brengt deze zomer mij? Rust die actie geeft en actie die rust geeft, dieren in beweging, een dieper ervaren in de al bekende oefeningen, ontdekken van wat er altijd al was en er nu kan zijn. En mag zijn. Ik heb grond onder mijn voeten en heel veel plezier.
 
Marios

HET EFFECT VAN QIGONG

Ik was benieuwd naar qigong en de helende zachte manier van bewegen waarbij je je lichaam respecteert en leert kennen. Het was leuk om de mensen van de groep te ontmoeten. De sfeer is erg aangenaam en rustig. Binnen een dag voelde ik tijdens het bewegen al alle plekken in mijn lichaam waar het vast zat. Ik was verbaasd over de spanningen en pijntjes die ik voelde bij super kleine en rustige bewegingen. Met behulp van Helen heb ik geleerd hoe ik mijn lichaamspositie kon veranderen. Dit ontlastte mijn schouders en rug enorm. Ik voelde hoe ik invloed had op mijn lichaam, dat pijn ok is en dat die ook weer kan overgaan. In de ochtenden na qigong werd ik energiek en vrolijk wakker. Rechtop lopen is geen moeilijke of vermoeiende taak meer. Emoties kwamen ook los door alle energieën die begonnen te bewegen. Blokkades konden worden losgelaten. Het is helemaal ok om jezelf te zijn, zo heb ik geleerd. Ik voel het i.p.v. dat ik het theoretisch wel weet. 

XiaoHe 

Van frozen shoulder tot limitless sky

In de speeltuin, mild avondzonnetje, blauwe lucht met witte sluierwolken … en ik breng mijn armen in de lucht. Licht als een veertje houd ik ze omhoog. Ik stuur energie uit in de oneindige ruimte. Wat een verrukking! In het begin niet gedacht dat ik ooit nog eens zo van de schouder daoyin zou genieten.
 
Else

Pijn weg

’s Middags belde ik Helen dat het me niet lukte om naar de cursus te komen. Ik had al drie dagen veel last van mijn voet en kon nauwelijks lopen. De koppeling van de auto indrukken was te ‘pijnlijk’. Ik ben toch gegaan; na aandringen van Helen. Zittend op een stoel nota bene deed ik mee. Helen friemelde nog 5 minuten na afloop van de les. De volgende morgen was het over; niets geen pijn meer. Wauw! 

Meria

Hapje en drankje

Wat was het heerlijk om na lange tijd geen taiji weer bezig te zijn bij het Zomerprogramma. Ik voel hoe mijn lijf zich strekt en ontspant. Ik voel hoe ik zit. Ik voel waar de beweging en waar de balans zit. En dan in de pauze zo’n heerlijk hapje en een glas thee. Een fijn geheel en mijn lijf stroomt weer.  

Ingrid

Geplaatst door Helen IJsselmuiden op 25 augustus 2017