Alle blogs met trefwoord: Bewegen met aandacht

Dao of taijiquan

Meester Jou heeft het boek ’Dao of taijiquan, way to rejuvenation’ geschreven op basis van literatuurstudie en eigen beoefening van taiji. Hij legt in dit boek de filosofie achter de bewegingen van taiji uit.

Draken daoyin

Draken daoyin is een specifieke serie gezondheidsoefeningen die je bij Vol-ledig kunt leren. De draak heeft in Europa geen goede reputatie. Hoe anders is dit in China. De draak maakt daar deel uit van de dierenriem. Geboren onder dit gesternte zal je een lang leven beschoren zijn, je zult rijkdom bezitten en een deugdzaam en harmonieus leven leiden. In het Jaar van de Draak worden er meer kinderen geboren dan in andere jaren. De ouders willen hun kinderen graag een vliegende start meegeven. De Draak, in het Chinees Long, is heerser in het Chinese hemelrijk. Nog nooit heeft iemand Long gezien. Soms verschijnt hij als een penseelstreek aan de hemel en soms schuift hij als een schaduw over de aarde. Hij vliegt graag al spiralend door het luchtruim. Mensen zijn de enige andere wezens die net als de draak spiralend kunnen bewegen. Het voordeel daarvan is dat een beweging in elke gewenste richting voort kan gaan. Probeer dit zelf maar eens: als je je arm recht naar voren toe uitsteekt, dan blokkeert hij en kan je niet voor of achteruit zonder spanning. Maak je je beweging rond en liefst spiralend als een kurkentrekker, dan kan je arm verder reiken en kan die zonder moeite weer teruggetrokken worden. 

Gezond blijven

Vorige week zaterdag schreven David en Arjan van 365 dagen succesvol over de Chinese arts Li Shinzen in het AD. Deze arts kreeg uitsluitend betaald, als de mensen gezond waren en niet bij ziekte. 

QiGong, the Chinese art of working with energy

Barbara Brown en Günter Knöferl

Taiji, een bewegingskunst

In het vorige artikel schreef ik over het krijgsaspect van taiji. Hierdoor kun je jouw zelfredzaamheid waarborgen. Taiji gaat niet louter over vechten. Het is ook een bewegingskunst. 

Ga maar op yoga

’Ga maar op yoga’ raadde de internist Ilse aan. Haar bloedwaardes waren weer normaal, maar ze bleef nog steeds moe. Meer voegde de arts niet aan zijn opmerking over yoga toe. Ilse vroeg ook niet verder. In haar hoofd speelde de gedachte ’ik doe al qigong’.