Alle blogs met trefwoord: Bewegen met aandacht

aandacht

Voor ik mijn e-mail openmaak, neem ik de tijd om ‘wuji’, de eerste beweging uit taiji, te doen. Ik sta met mijn voeten op de grond. Ik strek me wat en ontspan daarna. Ik laat mijn ogen zwaarder en zwaarder worden tot ik ze niet meer kan openhouden. Ze zakken dicht. Ik voel ontspanning nog meer bezit van me nemen. Op een gegeven moment sta ik en ben niet meer met mijn lichaam bezig. Af en toe voel ik een kleine verandering en weet dat mijn lichaam de best mogelijk staande houding inneemt. Na een kwartier gaat mijn wekker. Ik voel me rustig en alert. Ik maak mijn e-mail open. De eerste mail is van mijn broer die me vertelt dat zijn eerste kleinkind is geboren en dat ik welkom ben om hem te komen bewonderen. Ik voel mijn hart opspringen van vreugde. Ik adem vrijer. In mijn buik lijken wel vlinders te zitten. Ik geef gehoor aan deze sensaties en laat verder de mail de mail. Ik reik uit naar de telefoon en bel.

Dao of taijiquan

Meester Jou heeft het boek ’Dao of taijiquan, way to rejuvenation’ geschreven op basis van literatuurstudie en eigen beoefening van taiji. Hij legt in dit boek de filosofie achter de bewegingen van taiji uit.

Draken daoyin

Draken daoyin is een specifieke serie gezondheidsoefeningen die je bij Vol-ledig kunt leren. De draak heeft in Europa geen goede reputatie. Hoe anders is dit in China. De draak maakt daar deel uit van de dierenriem. Geboren onder dit gesternte zal je een lang leven beschoren zijn, je zult rijkdom bezitten en een deugdzaam en harmonieus leven leiden. In het Jaar van de Draak worden er meer kinderen geboren dan in andere jaren. De ouders willen hun kinderen graag een vliegende start meegeven. De Draak, in het Chinees Long, is heerser in het Chinese hemelrijk. Nog nooit heeft iemand Long gezien. Soms verschijnt hij als een penseelstreek aan de hemel en soms schuift hij als een schaduw over de aarde. Hij vliegt graag al spiralend door het luchtruim. Mensen zijn de enige andere wezens die net als de draak spiralend kunnen bewegen. Het voordeel daarvan is dat een beweging in elke gewenste richting voort kan gaan. Probeer dit zelf maar eens: als je je arm recht naar voren toe uitsteekt, dan blokkeert hij en kan je niet voor of achteruit zonder spanning. Maak je je beweging rond en liefst spiralend als een kurkentrekker, dan kan je arm verder reiken en kan die zonder moeite weer teruggetrokken worden. 

Gezond blijven

Vorige week zaterdag schreven David en Arjan van 365 dagen succesvol over de Chinese arts Li Shinzen in het AD. Deze arts kreeg uitsluitend betaald, als de mensen gezond waren en niet bij ziekte. 

QiGong, the Chinese art of working with energy

Barbara Brown en Günter Knöferl

Tai chi, een bewegingskunst

In het vorige artikel schreef ik over het krijgsaspect van taiji. Hierdoor kun je jouw zelfredzaamheid waarborgen. Taiji gaat niet louter over vechten. Het is ook een bewegingskunst. 

Ga maar op yoga

’Ga maar op yoga’ raadde de internist Ilse aan. Haar bloedwaardes waren weer normaal, maar ze bleef nog steeds moe. Meer voegde de arts niet aan zijn opmerking over yoga toe. Ilse vroeg ook niet verder. In haar hoofd speelde de gedachte ’ik doe al qigong’.