Alle blogs met trefwoord: Grondhouding

Een levensregel voor beginners

Het boek ‘Een levensregel voor beginners’ geschreven door Wil Derkse (ISBN 978 90 209 4184 5) wil de Benedictijnse regels vertalen naar vormen van samenleven en samenwerken buiten de muren van het klooster; een gezin, een school, een bedrijf, een orkest, een ziekenhuis. De benedictijnse spiritualiteit is hiervoor uitermate geschikt. Ze is eenvoudig, weinig spectaculair en down to earth. Ze sluit goed aan bij een spreuk uit de Zen-traditie: ‘Vóór de verlichting: hout hakken en water putten; ná de verlichting hout hakken en water putten’. In essentie wil het ook zeggen accepteren dat iedereen een beginner is; iedere dag probeer je ‘met vallen en opstaan te leven naar de Regel’. Deze zachtmoedige houding ten opzichte van jezelf en anderen is voor mij universeel herkenbaar (zen, boeddhisme, mindfulness). Het gaat erom hetzelfde anders te doen, niet om naar heel nieuwe en andere inzichten of mystieke ervaringen op te klimmen.

Taiji

Leven op de toppen van jouw kunnenbrengt je bij jouw uiterste:de ineenstorting Wonen in de stiltebrengt je bij jouw innerlijk potentieel:het uiterste van zijn 

Vrouwen in een martiale kunst; het 29ste verhaal

In het boek ‘Women in martial arts’ vertellen 23 vrouwen wat het betekent om een krijgskunst te beoefenen. Naar aanleiding hiervan vroeg ik me af wat het voor mij betekent om een vrouw te zijn die een krijgskunst beoefent en zowel aan mannen als vrouwen taiji-les geeft.