Alle blogs met trefwoord: Lege geest

De sumoworstelaar die niet dik kon worden

In dit vlot leesbare boekje gaat het over de 15 jarige Japanse Jun die van huis wegliep. Hij probeert op straat te overleven door de verkoop van prenten. Dit verandert als hij uiteindelijk ingaat op de uitnodiging van een passerende sumotrainer, die hem keer op keer aanspreekt met: "Ik zie een zwaargewicht in jou!" 

mindful autorijden spaart geld

Ruim een half jaar geleden weigerde mijn 17,5 jaar oude auto verdere dienst. Van het ene op het andere moment stond hij stil. En dat was het. Ik schafte een nieuwe auto aan met cruisecontrol en een start stop knop. De cruisecontrol werkt al vanaf 30 km per uur. Ik kan me hierdoor makkelijk aan de maximum snelheid houden. Ik gebruik hem veel. Met de cruisecontrol aan, hoef ik mijn voet niet meer op het gaspedaal te houden. Mijn voeten staan naast elkaar op de grond en dat maakt het mogelijk om ontspannen gestrekt achter het stuur te zitten. Mijn adem blijft in mijn buik. Mijn ogen zijn zacht en alert. In plaats van te reageren, antwoord ik op het verkeer. Het gezamenlijke belang van de medeweggebruikers en mij staat meer voorop. De start stop knop is een functie waardoor de motor afslaat, als ik stilsta voor een verkeerslicht. Dit geeft een moment van stilte en uiterlijke bewegingsloosheid. De stilte nodigt uit om ook binnen rust en ruimte toe te laten. Als het verkeerslicht op groen springt, ben ik geheel verfrist van deze power-pauze. De motor slaat weer aan en ik rijd door. Bij de auto werd een onderwijspakket online meegeleverd. Gisteren keek ik naar het filmpje ‘Zuinig rijden met moderne voertuigen’. Er bleek nog een derde ingrediënt te zijn om mindfull en ook nog goedkoper te rijden. Bij 80 km per uur kun je zonder gas te geven en zonder je koppelpedaal in te drukken nog 500 meter rijden. Ik heb het vandaag meteen uitgeprobeerd. Ik kan hierdoor in nog grotere rust op een kruising of rotonde afrijden. Dit maakt dat hoe druk het daar ook is, ik overzicht heb. Hoe geweldig: hoe meer mindful, hoe meer benzine ik bespaar. Dit schijnt tot ruim € 100,00 per jaar te kunnen oplopen. Nog mooier is dat mijn CO2-uitstoot ook flink daalt. Mindful autorijden is goed voor mijn eigen gezondheid, goed voor de medeweggebruikers en iets minder schadelijk voor het milieu. Ik kan het je van harte aanbevelen!

Gehoor geven aan jezelf

Wanneer iemand begint met taiji of qigong hoor ik vaak: ‘Ja, maar wat moet ik dan voelen!?’ of ‘Is het goed wat ik doe?’ Taiji en qigong vragen je om naar binnen te keren en daar je oor te luisteren te leggen. Hoe doe je dat? Er is niet één antwoord. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring met meditatie, taiji en qigong in de hoop dat het jou stimuleert om je eigen luisterend oor verder te ontwikkelen.

bezielende adem

Je ademt in, je ademt uit. Talloze malen per dag doe je dit en meestal zonder je er bewust van te zijn. De adem speelt in meditatie een belangrijke rol. Je adem zorgt, samen met een juiste lichaamshouding, dat je geest tot rust komt. Dan kun je ervaren wat er in je lichaam gebeurt. En wanneer de rust zich verder verdiept, kan je geest zich ook naar buiten toe oneindig uitbreiden. Je ervaart dat elk levend wezen bezield is met adem. Als vanzelf open je je vanuit je hart naar een ander.

The heart of understanding

De Sutra of the Heart is Boeddhisme in een notendop. Hoewel kort, beslaat de hartsutra (een soort gebed of meditatietekst) vrijwel alle aspecten die te leren zijn in het Boeddhisme en is in zijn grootsheid verstrekkender dan iedere andere tekst in het Boeddhisme. De schrijver van het boekje  Thich Nhat Hanh is een Boeddhistische monnik die gelooft dat Boeddhisme zich aanpast aan zijn context en bijvoorbeeld in de westerse wereld anders beoefend, uitgelegd en beleefd kan worden dan in de traditionele Boeddhistische landen. Zijn Engelse vertaling en commentaar wordt beschouwd als de meest duidelijke, nauwgezette, simpele en begrijpbare die er voor ons beschikbaar is. Een goed punt om te starten dus wanneer je je wilt verdiepen in de sutra’s.