Alle blogs met trefwoord: Vijf elementen

chinese geneeswijzen

Gail Reichstein, ISBN 90 5501 576 8

De lachende Boeddha

de weg van de minste weerstand naar gezondheid, wijsheid en geluk.Ton van Gelder en Fiona de Vos, ISBN 90 6378 449 X.

Emoties in de opruiming

Emoties zijn er zolang de mens bestaat. De filosoof Boeddha bestudeerde lang geleden het leven. Hij realiseerde zich dat ieder mens in zijn leven te maken heeft met tegenslagen, ziekte en dood. En hij besefte, dat ieder mens de vrijheid heeft om niet meer narigheid toe te voegen aan deze onvermijdelijkheden. Juist dit toevoegen in de vorm van emoties is wat ieder van ons zo vaak doet. Je bent verdrietig over het afscheid dat je moet nemen. Je bent bang dat je je baan zal verliezen. Je bent boos, omdat je mening niet werd gevraagd. En ga zo maar door. Je emoties maken het leven zwaarder dan nodig; zeker als je ze vasthoudt.

Energie herstelplan

M. de Waal Malefijt en T. Visser, ISBN 978-90-6378-769-1

Op een gezonde spijsvertering

‘Ik heb meer dan genoeg gegeten.’‘Ik kan geen zoetigheid meer zien.’‘En nu weer de kilo’s eraf.’Verzuchtingen die je na de afgelopen feestdagen kunt horen.

Van wuji naar taiji

Vrijdagavond 2 maart 2007, moe van een hele week werken gaan we naar een lezing over Chinees filosofisch denken. In de krant stond dat het praktisch zal zijn met een koppeling naar ons eigen leven.

vijf elementen

Ruim 2500 jaar geleden dachten overal ter wereld mensen na over hoe de wereld in elkaar zit en werden de theorieën gevormd die ons nu nog beïnvloeden. Chinezen keken hoe de natuur één systeem van wederzijdse afhankelijkheid vormt. Ze formuleerden de theorie van yin en yang en de theorie van de vijf elementen. De theorie van yin en yang beschrijft het evenwicht dat er tussen tegendelen heerst. Dag en nacht wisselen elkaar af. Uitersten slaan om in hun tegendeel. Dit zie je heel mooi als een zeilboot voor de wind vaart. Als je niet oplet, slaat het zeil vanzelf naar de ander kant.

Vijf elementen banaan kokosmousse

Als je zin hebt in een niet te versmaden Vijf Elementen toetje, dat zeer snel te bereiden is, dan is dit een recept voor jou. Naast de zoetigheid van banaan wordt geen extra suiker toegevoegd. Houd wel rekening dat het tenminste een uur in de koelkast moet opstijven!

Vijf elementen en taiji waaier

Van 475 tot 225 voor onze jaartelling was China verdeeld in veel kleine staten die met elkaar oorlog voerden om meer land te krijgen. In die periode werd de automatische kruisboog ontwikkeld. Oorlog werd een bedrijf waar talloze mensen slachtoffer van werden en worden. In die tijd heerste grote onzekerheid. Talloze filosofieën ontstonden om de onzekerheid het hoofd te bieden. Opmerkelijk was dat de inspiratie voor deze filosofieën in de natuur werd gevonden. De theorie van de Vijf Elementen ontstond toen. 

Vijf elementen ovenschotel van tomaat en ui

Als je tomaten rauw eet, dan kost de vertering veel energie van je lichaam. In de theorie van de Vijf Elementen worden tomaten daarom als ‘koud’ benoemd. Echter, als je tomaten bakt, dan zijn ze ineens heel verwarmend. Je lichaam hoeft nauwelijks moeite te doen om ze te verteren. Je buik voelt behaaglijk warm.

Vijf elementen salade van pompoen, champignons en linzen

In de theorie van de Vijf Elementen hebben we maar heel weinig salade van rauwe ingrediënten nodig. Rauwkost kost ons lichaam veel energie om te verteren. We hebben een klein beetje rauw nodig om bloed en sappen op te bouwen. Als je in de zomer graag salade eet, dan kun je alle of een deel van je groente koken of bakken. Hierdoor hoeft je lichaam weinig energie te leveren om de salade te verteren.

Zo werkt Chinese geneeskunde

T. Williams, ISBN 90 215 2797 9