Wat is qigong?

Recensie van het boek Qigong, the Chinese art of working with energy

Wat is qigong?

door Barbara Brown en Günter Knöferl. Een boek over wat qigong is voor zowel een beginner als een gevorderde met oefneingen.

Voor ik een Engelse letter kon lezen vielen me de prachtige, levendige tekeningen van Qigongers op, die in het hele boek terugkomen. Ik vind deze heel mooi Qigong typeren als bomen vol energie en bloei vanuit een sterke, voelbare worteling. Vrolijkstemmend en ontvankelijk makend voor lezers. Ik wilde meteen gaan lezen en meedoen.

De uitleg van Qigong is helder

Er staan korte, fijne oefeningen in, en ook een aantal langere, met voldoende foto’s om het goed te kunnen volgen. Veel praktijkoefeningen in dit boek voor de liefhebbers! Voor mij geldt dat ik blij was dat ik al een tijd les heb, anders kun je denk ik moeilijk het gevoel erbij krijgen dat ik geleidelijk aan heb gekregen bij oefeningen. Eerst doen en dan lezen werkt vaak het best.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Qigong nemen de schrijvers je in vogelvlucht mee op reis naar het verleden.

De vergelijking tussen Qigong en psychotherapie was voor mij niet nodig, Qigong heeft op zich genoeg te bieden. Mogelijk komt het omdat het boek in 2001 in Londen uitkwam toen daar nog weinig kennis en ervaring met betrekking tot Qigong voorhanden was vanuit Westers perspectief.

Het leuke van dit boek is dat er zeker een opbouw inzit maar dat je zelf kunt kijken welke hoofdstukken je leest. Ben je gevorderd, dan pak je gewoon later in het boek de draad op. Als starter ga je meteen aan het begin lezen.

Lezen in het Nederlands

Tot slot heb ik nog 2 tips voor degenen, die meer en/of in het Nederlands willen lezen:

Stilte in beweging, Taiji en qigong als innerlijke weg, Linda Myoki Lehrhaupt
Dit is een fijn boek als je wat langer achter elkaar ruimte hebt om te lezen en te oefenen. De schrijfster neemt je mee op haar ontdekkingstocht, haalt prachtige teksten aan en laat het groeiproces zien van haar en haar leerlingen.

Het biedt veel inzicht en oefeningen. Ik haal een paar regels aan:

“De stilte in stilstand is niet de ware stilte.
Pas als er stilte in beweging is
kan het spirituele ritme zich tonen dat hemel en aarde vervult”

Ts’ai-ken t’an

Tai Chi Chi, energie en vitaliteit binnen handbereik, Master Lam Kam Chuen
De invalshoek is hier het onderhouden van je energie en daarmee je gezondheid. Er staan prachtige simpele oefeningen in, staand, liggend en ook een paar voor op een stoel/in een rolstoel.

Een paar regels:
“Mensen worden zacht en zwak geboren.
Als ze sterven zijn ze hard en stijf.
Groene planten zijn zacht en met sap gevuld.
Na hun dood zijn ze verlept en droog.
Derhalve zijn stijfheid en onbuigzaamheid volgelingen van de dood.
En zachtheid en buigzaamheid volgelingen van het leven.”

Lao Tse

Deel je ervaring

Pagina printen