Terugblik op de workshop 'in je midden'
Van rust naar beweging
Als we naar de stilte in onszelf luisteren,
dan ontstaat in ons een oneindig verlangen.
Van rust naar beweging.
We bewegen als een waterplant, soepel en traag
Zaterdag 12 januari namen zeven mensen deel aan de workshop ‘In je midden’. De workshop was het resultaat van een vijfdaagse scholing in ‘Core Awareness’ bij Liz Koch najaar 2018. Core Awareness is bewustzijn hebben van je midden, van je ruggengraat en bekken en je grote lendenspier. Van hieruit kunnen zoals bij elk levend wezen de bewegingen naar buiten toe gaan en van buiten weer terugkeren naar het midden. Je kunt het als een beweging van yin (terugkeren naar je midden) en yang (verlangend naar buiten gaan) zien. Het zijn de grote lendenspier, psoas en de brede rugspier, lattisimus dorsi die samen deze vloeiende beweging als eb en vloed geven. De grote lendenspier brengt je terug naar je midden, naar je zijn. De brede rugspier laat je verlangend naar buiten toe uitstrekken. Deze in- en uitgaande beweging heeft de mens met elk levend wezen gemeen en zorgt dat het lichaam zich kan regenereren. Luc heeft zijn ervaringen tijdens de workshop verwoord en wil deze met jou delen:
’Spieren en de emoties die er aan vast zitten (in vast gehouden worden), intrigeren me al een hele tijd.
Het werken op en met die naar het midden leidende lendenspier, die brede rugspier, je nekspieren, je hele rug, heel rijk aan ervaringen.
De workshop was een goede gelegenheid om je over te geven aan een onderdompeling in wat je lichaam je zegt. De hele opzet ervan (met nadruk op wat proprioceptieve waarnemen genoemd wordt) helpt je daarin: je start met een visuele ’demonstratie’ via videobeelden en videodemonstratie van een oefening door Liz Koch, de vele ’in’ en ’uit’ suggererende beelden, kleuren en bijpassende uitleg, gebaren en bewegingen van jou.
Die intro blijft de hele tijd wat op de achtergrond bij je als deelnemer als inspiratie waar je best met je aandacht blijft, weg van de ‘cortexiaanse’ neigingen die bij mij al eens meer opkomen.
Het was als een grote koestering van jezelf, van Helen om je gericht bij je beleving, je gewaarworden te laten blijven. Een zeker tempo, korte instructies, korte duidelijke interventies. Rust, innerlijke stilte, voldoening, blijheid. En veel later het verlangen om dit inderdaad mee te nemen in je taiji en qi gong beoefening.
Het blijft wel oefenen geblazen om je aandacht te houden bij waar je contactpunt in je ruggengraat of je bekken is en vandaar uit beweging te laten komen en terugkeren, en de spontane neiging om alles maar een handje te helpen door alvast maar een arm of een been in beweging te zetten…
Vergt fijngevoelige aandacht, eigenlijk zonder inspanning,… erg goed daar mee aan de slag te gaan.
Je was erg aanwezig in het gebeuren zonder interventionisme, maar als iemand die tevreden volgt wat iedereen doet, voelt,…
Jouw workshop is mede daarom zo deugddoend omdat je je in een veilige omgeving voelt waar haast vanzelf allerlei ingehouden deze en gene gewoonten los kunnen gelaten worden, en je jezelf de kans geeft te voelen. Zonder menselijk opzicht.
Dat spoor was overigens helemaal getrokken door al wat je vooraf schreef in je nieuwsbrief: lineair en cyclisch, in je midden, naar je midden, open en dicht in een vloeiende beweging die kennelijk uit zichzelf ’weet’ waar naartoe, hoe, waartoe….
Zeer zeer deugddoend.’
De manier van oefenen die Liz aanbiedt is goed te gebruiken in de beoefening van qigong. Je doet de formele beweging. Tijdens de oefening stop je ergens. Vaak is dit fijn om dit te doen als je helemaal uitgestrekt bent of juist terug in je midden. In het wachten komt vanzelf een antwoord van je lichaam en ga je van binnenuit in beweging komen. Daarna wordt het een spel tussen de formele beweging, even pauze in de beweging en je lichaam die beweegt. In de taiji-beoefening is de aarde het contactpunt en tevens het punt om tot rust te komen en vanuit je lichaam met intentie te bewegen. Hierdoor laat je je wil iets te bereiken los en wordt je beweging soepel en doeltreffend.