De lachende Boeddha

Recensie van het boek De lachende Boeddha

de weg van de minste weerstand naar gezondheid, wijsheid en geluk.
Ton van Gelder en Fiona de Vos, ISBN 90 6378 449 X.

Samenvatting door Bol.com

’Ken je de Lachende Boeddha? Dit is een Chinees porseleinen beeldje van een enorme vetzak, die breeduit ontspannen lacht terwijl een hele kudde kinderen over hem heen krioelt. De dikheid en de kinderen symboliseren materiële en geestelijke overvloed, het goede gezegende leven van iemand die de geheimen van het bestaan doorgrond heeft en nu met volle teugen geniet van al het goeds dat het leven te bieden heeft.’ (TvG).
In het westerse denken over ziekte en gezondheid overheerst een materialistische opvatting: lichamelijke aandoeningen hebben een materiële ofwel stoffelijke oorzaak. De westerse arts legt bij veel ziektebeelden het verband tussen de aandoening en zaken die daar een (negatieve) invloed op uitoefenen zoals roken of teveel eten. In de Chinese visie op ziekte en gezondheid liggen de zaken anders. De Chinese traditie ziet verandering – energie – als het hogere principe; zodra deze energie niet meer vrij kan stromen ontstaan blokkades die tal van klachten kunnen veroorzaken. Negatieve emoties spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze blokkades en hebben een belangrijke invloed op iemands energiehuishouding: onze conditie. In dit boek behandelen de auteurs hoe deze omstandigheden ontstaan, wat voor invloed dit precies op ons kan hebben en hoe we de verstoorde situatie kunnen herstellen om zo een harmonisch leven – vrij van belemmerende fysieke en geestelijke invloeden – te kunnen leiden.
De Lachende Boeddha slaat een brug tussen de moderne westerse en de traditionele oosterse geneeskunde en is door zijn unieke aanpak een praktische leidraad om het beste van het leven te maken.
Van Ton van Gelder (i.s.m. Fiona de Vos) verschenen bij Uitgeverij Schors ook: Energetische Meditatie, Werkboek Energetische Meditatie, De Kunst van het leven en Voor het Geluk geboren.

Recensie door Jan Willem

Ton van Gelder en Fiona de Vos beschrijven in dit boekje (166 bladzijden in pocketformaat) de mens als een systeem van stromende energiëen.
Als al onze verschillende soorten energie goed stromen zullen we gezond zijn en op den duur ook wijs en gelukkig worden.

Dit is makkelijk gezegd maar het gaat niet zonder slag of stoot. We hebben namelijk steeds allerlei emoties en die emoties kunnen spanningen geven in ons lichaam. Als die spanningen niet de kans krijgen te verdwijnen kunnen ze op dan duur de energiestromen gaan blokkeren.

Hoe zorg je er voor dat die spanningen in je lichaam weer verdwijnen, zodat je energie weer goed stroomt? Om te beginnen moet je je er van bewust worden dat er ergens in je lichaam spanning zit. Je moet dit proberen te voelen en als je het voelt proberen het gespannen deel weer te ontspannen. Bij dit voelen word je steeds afgeleid door je gedachten, die meestal in een ononderbroken stroom bij je opkomen. Een manier om je gedachten een beetje in toom te houden is mediteren. Met meditatie kun je rust en stilte in je hoofd creëeren, zodat je ook weer aandacht kunt geven aan hoe het voelt in je lichaam.

De schrijvers noemen vijf verschillende energiestromen. Elk van deze energiestromen heeft een bijbehorende emotie die juist deze energiestroom kan blokkeren. Ik noem ze hier kort:

de nierenergie, die geblokkeerd kan raken door angst;
de miltenergie, die geblokkeerd kan raken door tobben;
de leverenergie, die geblokkeerd kan raken door boosheid;
de hartenergie, die geblokkeerd kan raken door onrust;
de longenergie, die geblokkeerd kan raken door verdriet.

Als al deze vijf energieën goed stromen ben of word je gezond en voeden zij een ander energiecentrum dat “De Kristallen Kamer” wordt genoemd. Als de Kristallen Kamer voldoende energie van alle vijf energiestromen ontvangt geeft dat de mogelijkheid om dingen vanuit verschillende gezichtspunten te kunnen bezien, wat wijsheid geeft.

Ui de Kristallen Kamer wordt tenslotte een energiecentrum gevoed dat “De Kroon” heet. Als dit goed in de energie zit voel je een grote mate van geluk en ga je stralen. Je bent dan geworden als de Lachende Boeddha, iemand die de geheimen van het bestaan heeft doorgrond en nu met volle teugen geniet van al het goeds dat het leven te bieden heeft.

De in dit boekje verwoorde gedachten zijn ontleend aan de traditionele oosterse geneeskunde en geven een heel andere kijk op het voorkómen of genezen van ziekte en wat er daarna nog meer mogelijk is.

Er is nog een apart hoofdstuk over het denken, waar ook veel interessante dingen in staan, bijvoorbeeld dat je lichaam zelf in staat is allerlei genezende stoffen aan te maken bij bepaalde gemoedstoestanden. Als je bijvoorbeeld in een toestand van blije opwinding bent maakt je lichaam kankerremmende stofjes aan. Conclusie: je moet je leven zo inrichten dat je vaak dingen doet die je leuk vindt want dat is goed voor je gezondheid.

Het tweede deel van het boek bestaat uit een werkboek, waarin allerlei handvaten worden gegeven waarmee je zelf aan het werk kunt aan het verbeteren van je energiestromen.

Ikzelf ben tijdens de vakantie waarin ik dit boekje las begonnen om na het wakker worden in bed te voelen waar in mijn lichaam spanning zit en te bedenken met welke emotie die te maken kan hebben.
Ik vond dit een zeer inspirerend boek dat ik inmiddels zelf heb aangeschaft en waarmee ik nog veel wil gaan doen. Een regelrechte aanrader dus. Het kost €. 12,50 en is nog verkrijgbaar.

Van Ton van Gelder verscheen ook het boek “Energetische meditatie” en van Ton van Gelder en Fiona de Vos het boek “De Kunst van het Leven”. Beide boeken ga ik zeker nog lezen.

Laat uw reactie achter

Pagina printen