In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!

Hierdoor groeit zelfliefde.

Zelfliefde laten groeien

Zelfliefde

Zelfliefde groeit, als je dagelijks tijd neemt om te zijn met wat er is. Zelfliefde vormt de basis van jouw bestaan. Vanuit die liefde kun je je verbinden met een ander. En als vanzelf ga je steeds meer op jouw unieke wijze bijdragen aan dit leven. Je zelfredzaamheid neemt hierdoor toe.

Tijd nemen voor jezelf

Het kan lastig zijn om dagelijks tijd te nemen voor jezelf. Dit komt veelal, doordat een vast dagritme, waarin dit past, ontbreekt. Vol-ledig heeft daarom de cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ ontwikkeld. Deze cursus duurt 100 dagen en elke dag besteed je trouw een half uur tijd aan jezelf. Zo maak je je de gewoonte eigen dagelijks tijd te nemen om jezelf te ‘resetten’; tijd om bewust te zijn van wat in je lichaam leeft en van daaruit in beweging te komen. Dat is zelfliefde.

Presentatie cursus 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

In februari 2018 vierden we met een kleine veertig mensen het Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Hond. De hond is trouw en zet zich graag in voor een groter doel. Passend bij deze waarden presenteerde ik die dag de online-cursus qigong ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’.  Na de presentatie schreven zich elf deelnemers in. Ik had de grote lijn van de cursus helder en één les klaar en getest. Het was voor mij een grote stimulans dat zoveel mensen aan de cursus begonnen.

Qigong online en ik

Natuurlijk gebeurde in die honderd dagen bij mij ook een heleboel. Als eerste liep ik op tegen de veel te beperkte tijd die ik had om de cursus zelf te beleven en verder te ontwikkelen. Ik werd moe en vond alles te veel. Dit spanningsveld bleek toch vruchtbaar te zijn.

Liefde voor mezelf

De enige wijze om dit spanningsveld op te lossen, was namelijk door – precies wat ik van mijn deelnemers vroeg – naar binnen te gaan en de sensaties in mijn lichaam te ervaren. Ik voelde me dan veilig en geborgen. De druk van moeten presteren viel weg en mijn creativiteit ging weer stromen. Ik werd steeds meer gefocust. Het gevoel van door alle activiteiten versnipperd te worden, verdween. De online-cursus qigong ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’, de wekelijkse lessen qigong, taiji en taiji met zwaard, het ‘weekend vrij, weekend jij’, de healingen leken elkaar zelfs te versterken: één stroom met elk onderdeel zijn eigen accent. Ik kreeg meer ruimte. Hierdoor verdiepte mijn eigen training zich. Oude, al lang in mij wonende spanning, liet ik los.

Een ervaringsverhaal

Els is één van de mensen die de cursus heeft gedaan. Ze schrijft het volgende erover:

Het begin

“Ik begon aan de 100 dagen met stijve, opgezette benen, vaak gevoelloze voeten, pijn en stijfheid in onderrug en tussen mijn schouderbladen, slechte en onregelmatige ademhaling, raar watterig hoofd met pijnsteken en scheuten en vooral veel uitstelgedrag en stress. Vooral die laatste dingen zaten me behoorlijk in de weg maar kreeg ik niet veranderd.

Meteen effect

Na een paar dagen oefenen begon ik weer te dromen, dit had ik echt al in tijden niet meer bewust gedaan. Ik werd met meer energie wakker, was vrolijker en begon ook meer activiteiten te ontplooien. Alles kwam letterlijk weer een beetje in beweging.

Dagelijks oefenen

Het voelde echt als een soort cadeau aan mezelf om iedere ochtend te beginnen met de oefeningen en mede door de opbouw ook echt een reden om vroeger uit bed te komen. Na ongeveer dertig dagen werd het heel zwaar omdat het ook een soort “heilig moeten” was geworden. Ik vond dit een heel raar gebeuren. Aan de ene kant voelde het oefenen iedere dag heel erg goed en deed ik het over het algemeen met een goed gevoel, maar aan de andere kant was het ook een “verplichting” omdat ik aan de honderd dagen was begonnen. Dit heeft best wat frustratie opgeleverd en wat doorzettingsvermogen gevraagd. Het was ook heel leerzaam, omdat ik op de een of andere manier in staat was daar met een soort helikopterview naar te kijken en wel door te gaan met iedere dag qigong.

Zelfliefde

Na honderd dagen sta ik er veel beter voor dan voordat ik begon. Sommige klachten zijn verdwenen en andere klachten zijn een stuk verminderd. Ik ben me nu veel bewuster van dingen die in mijn lijf of energie spelen en reageer daar nu vaak op. Nog steeds een stijve hark maar wel flexibeler dan hiervoor. Ik ben me vooral veel bewuster tijdens de oefeningen waar het voor mij fout gaat, waardoor ik eerder kan corrigeren.

Het is ook een heel goede oefening in vastpakken en weer loslaten geweest:-). Na tien dagen kostte het me moeite om de oefeningen los te laten en aan de volgende serie te beginnen. Door de herhaling werden de oefeningen heel “eigen” waardoor ik dieper kon gaan voelen en ook meer ging stromen en dat maakte dat ik ze vaak niet kwijt wilde!

Ik ben heel blij dat ik aan online-cursus qigong ‘In je lijf. In je beweging. Iedere dag opnieuw! ben begonnen. Deze cursus heeft mij echt een grote stap vooruit laten maken, zowel geestelijk als lichamelijk en me letterlijk weer in beweging laten komen.“

Het vervolg

Nadat de deelnemers de cursus hadden afgerond begon ik als een kip zonder kop de cursus te herzien. Ik had geen idee of en wat er eventueel schortte. Ik had alleen de gedachte ‘het is nooit goed genoeg!’. Hierdoor kwam ik in een dip terecht. Zoals in de online-cursus nam ik tijd om naar binnen te gaan en de dip waar te laten zijn. In de rust van met mezelf zijn, kwam het inzicht dat ik enige stappen had overgeslagen. Op het moment dat ik de stap zette die aan de orde was, verdween de dip. Ik ging met mensen over de cursus praten, Els schreef voor mij haar ervaringsverhaal en anderen vulden het evaluatieformulier in. Ik voel me dankbaar met zoveel mensen om me heen, die me willen helpen de cursus nog beter te maken.

Gehoor geven aan jezelf

De gesprekken werkten als een spiegel. Ik ging zien wat ik in de cursus bied. De cursus begint met te luisteren naar jezelf en je te gronden, zowel letterlijk als figuurlijk. Je hebt honger en je neemt de stappen om jezelf van eten te voorzien. Zo simpel. Door gehoor te geven aan jezelf verdiept je adem zich zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dit zorgt ervoor dat je energie sterker gaat stromen. Je geest kan dan thuiskomen en hoeft niet alles meer onder controle te houden. Je zelfliefde groeit. Ook in je dagelijks leven, werkt dit door. Bijvoorbeeld als je achter de computer zit, neem je nu wel waar wat in je lichaam gebeurt. Mocht je pijn ervaren, dan neem je vanzelf een pauze om te bewegen.

Verlangen

Lichaam en geest werken meer en meer samen waardoor verlangens, die diep van binnen leven, wakker worden. Deze verlangens kun je omzetten in een doel dat je realiseert.

Mijn verlangen is, dat jouw zelfliefde groeit. Net als ieder mens, ben jij dit waard. De online- cursus ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ biedt je de mogelijkheid om jouw zelfliefde te laten groeien. Door zelfliefde kun je je gevoeligheid én beschermen én tonen. Je zelfhelend vermogen en je zelfredzaamheid worden groter.  Dus ja, de cursus is het waard om geoptimaliseerd te worden.

Nieuwe versie

Inmiddels kun jij aan de herziene versie van deze online-cursus deelnemen.

Qigong online: 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

Deel je ervaring

Pagina printen