Chinees Nieuwjaar

2020 Jaar van de Rat; 24- jaar Vol-ledig

Chinees Nieuwjaar in het jaar van de rat

Elk jaar viert Vol-ledig Chinees nieuwjaar. Het volgende feest is op 13 februari 2021, het jaar van de os. Lees hieronder hoe Vol-ledig dit in de afgelopen jaren vierde.

Vol-ledig 24 jaar

Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. Vol-ledig bestond op 29 februari 2020 precies 24 jaar. Zowel in het jaar van de oprichting als nu was het een Jaar van de Rat. De eerste maand van voorbereiding besteedde ik aan het krijgen van ideeën en voor me zien hoe het feest zou verlopen. Het was de rat die me uiteindelijk hét idee aan de hand deed. De rat houdt van overvloed, zodat hij kan kiezen. Bij mantelzorgers verdwijnt veelal deze overvloed door het vele werk en heftige emoties.

Zaterdag waren ongeveer twintig mantelzorgers in het café ‘Bij Johannes’ in Zeist bijeen om het 24-jarig feest van Vol-ledig te vieren. Het thema was ‘in contact met jezelf én verbonden met de ander’. Dit geeft ruimte voor vreugde.

Het feest begon met het optreden van Rat & Co, waarin ze lieten zien hoe je weer ruimte voor vriendschap kunt maken. Ik was de rat en Paul was Co. Dit optreden nam een groot deel van de voorbereidingstijd in beslag. En ik heb daar zo van genoten. Peter, als spreker en acteur, hielp me de teksten op de juiste wijze te presenteren. Met Paul heb ik geoefend, zodat we in harmonie met elkaar tai chi konden doen. Alex ondersteunde ons met de beamer en het geluid. Samen zetten we een prachtig optreden neer.

Hierna volgden workshops van een half uur. Vanzelfsprekend beoefenden we tai chi en qigong.

Houwen met tai chi zwaard om de zwaarte die mantelzorg geeft van je af te schudden

Uitleg over stevig staan met qigong

Baqua lopen is een oefening voor 2 waar je in ene kring met de aanwezige energie speelt.

Daarnaast waren twee workshops met visualisatie en op creatieve wijze uitdrukken van wat in een ieder leefde om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en de mantelverzorgde.

Visualisatie over wat verlang je en wat remt je

Tekenen van verlangen en remming

Nagesprek over wat je getekend hebt

Voor mij was bijzonder te horen, dat de aanwezigen zoveel van zichzelf onder de ogen durfden te zien en te delen met anderen.

Het feest sloot af met een mocktail om te klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig. Na een middag intensief bezig geweest te zijn, waren we vertrouwd met elkaar. Het was gezellig om nu in ontspanning na te praten. Dit feest heeft mijn hart doen glimlachen.

Veel dank aan iedereen die een helpende hand heeft toegestoken, financieel heeft bijgedragen en alle lieve kaarten en mails die ik mocht ontvangen.

Reactie van lezers

Een Volledige middag. Het was gezellig. Het was ontspannen. Leuk om te doen: Tai chi met zwaard. Vooral de oefening waarbij je echt mocht houwen met het zwaard. Dat gaf opluchting, alsof je dingen van je afsloeg. Ook de Tai Chi (dit keer zonder zwaard) en Qi Gong-oefeningen waren fijn om te doen. Ik kon het onderscheid tussen beide nog niet maken, maar dat gaf niet. Elke mantelzorger kreeg ook een mapje mee naar huis met onder andere een aantal oefeningen voor thuis. Tussendoor hebben we nog in tweetallen een teken- en een schrijfoefening gedaan. Ik schrijf graag dus dat viel wel in de smaak. Aan het eind van de middag is feestelijk het glas geheven op het 25-jarig bestaan van Vol-ledig, Helen’s bedrijf. Mooie flutes met bubbles en rode granaatappelpitjes erin.Dankjewel Helen en natuurlijk alle deelnemers voor de heerlijke middag!

Beatrijs | Zeist | 06-03-2020

Leuk om te zien wat toen gepresenteerd was. Prachtig om de (bekende) bewegingen te zien op Chinese muziek. Ik werd meegevoerd in de ’dans’. Ook mooi hoe die verstikkende en ruimere band/verbinding tot uitdrukking werd gebracht. Drie maanden voorbereiding waard!

Joyce | Zeist | 07-03-2020

 

Chinees nieuwjaar 2019

Op 9 februari kwamen ongeveer 20 mensen samen om met elkaar Chinees Nieuwjaar te vieren. We waren te gast op de boerderij van HeelDier Centrum in Doorn. Helen Panneman, energetisch dier therapeut bij dit centrum, vertelde ons over het karakter van het varken en wat wij hiervan kunnen leren:

Doe datgene waar je je goed bij voelt, geniet van het leven, organiseer het goed voor jezelf; alleen dan kun je ook anderen helpen.

Helen Panneman vertelt over het karakter van een varken

Na deze inleiding hebben we met zijn allen qigong gedaan. Ik had nooit verwacht, dat we dit met zovelen op deze hooizolder konden doen. Dankzij de wijze woorden van het Varken ging dit prima. Plezier had de boventoon. Even was er een moment pauze om de dorst te lessen en te genieten van de heerlijke brownies en koeken.

Daarna vertelde Carola Beelaerts van Blokland, acupuncturist, enthousiast over de Vijf Elementen. De aanwezigen hingen aan haar lippen. Ze had materiaal om uren voort te gaan.

Toch maakte ze na een uur plaats voor taiji.

Na de tai chi kwam het ontspannende deel: een toost op het nieuwe jaar en een verrukkelijk buffet dat we met zijn allen hadden verzorgd. Het eten was geanimeerd. Spontaan ontstond een wandelclubje. We sloten dit feest af met het maken van de klanken behorende bij de Vijf Elementen. Helemaal tevreden ging hierna ieder zijns weegs.

Chinees nieuwjaar 2018

Chinees nieuwjaar begon op 16 februari en wordt vandaag, 2 maart 2018, afgesloten met het Lantaarnfestival. Dit festival is naar Europa overgewaaid onder de naam ’China Light Festival’. Elk jaar heeft één teken uit de Chinese dierenriem. Het komende jaar staat in het teken van de ‘Hond’. De hond staat voor loyaliteit, trouw en je inzetten voor een groter doel. Dit liep als rode draad door het feest.

Shanti, husky hulphond
Op Chinees nieuwjaar hebben de medewerkers van ’Bij Johannes’ samen met mij vijf elementen taarten gebakken. Ze hadden er zo veel plezier in dat koffiepauzes gewoon werden overgeslagen.

Samen met medewerkers Abrona ’Bij Johannes’ taart bakken Vol-ledig

’s Avonds hebben de zwaardbeoefenaren met elkaar getraind. Eén van hen is een jaar geleden naar Brabant verhuisd en heeft sindsdien niet meer getraind. Een ander kent de vorm pas voor de helft. Door met plezier samen te eten en daarna intensief te trainen, hebben we ons voorbereid op een mooie demonstratie tijdens de viering van het begin van het jaar van de Hond.

Met deze zwaarddemonstratie opende op zaterdag 17 februari 2018 het Chinees nieuwjaarsfeest van Vol-ledig. Daarna konden de toeschouwers meedoen met een workshop taiji. Solo oefeningen en oefeningen samen met een ander wisselden elkaar af. De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van onder de 10 tot boven de 70 jaar.

Met partner taiji Vol-ledig

Het hoogtepunt van de ochtend was de lezing van Monique Wijnen. Ze vertelde hoe zij in samenwerking met hulphondenschool ‘de Click’ Shanti van wolf tot hulphond heeft opgevoed. Dit vergde veel geduld en doorzettingsvermogen. Mede omdat Monique nog haar oude hulphond Milo in huis had. Tijdens de leerperiode van Shanti beloonde ze Milo als hij haar niet hielp en Shanti als deze wel hielp. Shanti, de enige Husky die hulphond is, is nu haar steun en toeverlaat. Zij opent bijvoorbeeld de deur voor haar, helpt haar aankleden, zij pakt haar boodschappen uit het vak bij de supermarkt.

Monique Wijnen

Na Monique’s verhaal kwam iedereen weer in beweging voor de workshop qigong.

Qigong tijdens Chinees nieuwjaar 2018

De ochtend sloot ik af met de introductie van de cursus ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’. Deze cursus doe je thuis. Je oefent 100 dagen elke dag een half uur qigong. Zo ontwikkel je lichaamsbewustzijn en een nieuwe gewoonte.

Het was echt feest.