Chinees Nieuwjaar in het Jaar van de Tijger

We vieren het in Zeist of online. Kom je?

Ja, ik kom
Jaar van de Tijger 2022

Chinees Nieuwjaar 2022

Op 1 februari 2022 viert men in grote delen van Azië Chinees Nieuwjaar. Op die datum begint het Jaar van de Tijger. Voor de achtste keer alweer nodigt Helen IJsselmuiden van Vol-ledig je uit om op 22 januari 2022 van 13.45 – 16.00 uur dit feest samen te vieren. Ja, je leest het goed. Vol-ledig viert dit Nieuwjaar eerder dan in China of waar het ter wereld ook gevierd wordt. Wendy van der Ham, Feng Shui specialiste, geeft namelijk die middag een lezing over hoe jij je huis energetisch kunt zuiveren, voordat het Jaar van de Tijger aanbreekt.

Na de pauze kun je onder leiding van Helen IJsselmuiden de Vijf Dieren daoyin beoefenen. De Vijf Dieren daoyin is een serie qigong-oefeningen waarbij je je voorstelt dat je het betreffende dier bent, zodat je zijn kracht leert kennen en je eigen maken. Zo ontdek je bij de tijger jouw veerkracht.

Helaas is van wege COVID-19 dit jaar Chinees Nieuwjaar online.

Jouw aanwezigheid maakt van deze middag tot een feest. Deze middag is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Toast op 24-jaar Vol-ledig

Programma in het Jaar van de Tijger

13.45 – 14.45 uur
lezing ‘Ruimte maken voor nieuwe energie: space clearing’ door Wendy van der Ham 

14.45 – 15.00 uur
pauze

15.00 – 16.00 uur
qigong-les ‘Vijf Dieren daoyin’ door Helen IJsselmuiden

 

Feng Shui, schoonmaken voor Chinees Nieuwjaar

Lezing 'Ruimte maken voor nieuwe energie: space clearing'

Wendy van der Ham, Feng Shui specialiste, vertelt in haar lezing hoe jij in je huis ruimte kunt scheppen voor nieuwe energie.

Een essentieel onderdeel van Feng Shui is de aanwezigheid en de stroming van Chi. Feng en Shui, Wind en Water, zijn namelijk ook metaforen voor de zichtbare en onzichtbare Chi, energie. Zij tonen hoe energie voortbeweegt, namelijk stromend als water en waaiend als wind.

De energie van een ruimte kun je goed ervaren als deze in disharmonie is. Je voelt dit, maar je kunt niet precies de vinger erop leggen. Feng Shui geeft woorden aan dit onbeduidende gevoel. Een ruimte, die energetisch in balans is, heeft een prettige en aangename uitstraling. Daarin voel je jezelf gesteund, krachtig en ontspannen.  Zo’n ruimte geeft energie!

De uitstraling en indeling van je woning zijn belangrijke factoren voor een harmonisch gevoel. Daarnaast kom je in huis dagelijks een complexe mix van achterbleven emoties en elektrostress tegen die een stagnerend of juist activerend effect op je woonomgeving kan hebben. Een verstoorde energiebalans heeft direct gevolg voor je gezondheid, energieniveau, relaties, werk en financiën.

Een energetische huisreiniging maakt van je huis opnieuw een plek waar je rust vindt, kunt opladen en je veilig voelt.

Dieren brengen je bij je vitaliteit

Qigong-les: Vijf Dieren daoyin

Het beoefenen van de Vijf dieren daoyin geeft veel vrolijkheid. Je oefent zo, dat je de kracht van de vijf dieren – hert, tijger, aap, beer en vogel – in jezelf aanboort en versterkt. Hierdoor kom je in balans. Iedereen kan meedoen, zittend of staand naar zijn of haar mogelijkheden.

De Vijf Dieren daoyin is vermoedelijk ontwikkeld door de Chinese arts Huà Tuó in de 2e eeuw van onze jaartelling. Elk dier wordt geassocieerd met een element uit de Chinese theorie van de Vijf elementen:

HertTijgerAapBeerVogel
vitaliteitveerkrachtspeelsheidontspanninghelderheid
waterhoutvuuraardemetaal

Theorie van de Vijf Elementen

De theorie van de Vijf Elementen ontstond lang voor onze jaartelling.  De Vijf Elementen geven een beschrijving van de seizoenen. In de winter is de sapstroom van de boom bijna geheel tot stilstand gekomen en is zijn kracht in zijn wortels; element water. In de lente nemen de wortels weer water op en gaan de sappen omhoog. In zeer korte tijd zijn de bomen groen; element hout. In de zomer volgt een periode van bloei en vruchtvorming; element vuur. De zaden, noten en vruchten vallen in de nazomer op de grond; element aarde. In de herfst volgen de bladeren en komt de sapstroom nagenoeg tot stilstand; element metaal. De wijze waarop deze krachten zich tot elkaar verhouden geldt niet alleen voor de seizoenen, maar is in elk proces terug te zien; van organen tot huisinrichting.

 

5 elementenHoutVuurAardeMetaalWater
Jaargetijdelentezomernazomerherfstwinter
Klimaatwindwarmtevochtdroogtekoude
Yin-orgaanleverhartmiltlongennieren
Yang-orgaangalblaasdunne darmmaagdikke darmblaas
ZintuigZiensprekenproevenruikenhoren
Emotieboosheidvreugdesomberheidverdrietangst
In huisplantenverlichtingstenengeldglaswerk

 

Chinees Nieuwjaar de afgelopen jaren

Chinees Nieuwjaar 2021

Om een programma voor het Chinees Nieuwjaar tijdens de lockdown te bedenken, was een creatieve opgave. De Os nodigde uit om naar buiten te gaan. En dat kon en mocht met twee mensen tegelijk. Zo ontstond het programma. We ontmoeten elkaar op Zoom. Daarna gingen 8 koppels van een door hun gekozen vertrekplaats wandelen. Ze hadden een set kaarten bij hun die uitnodigde om je zintuigen te gebruiken. De laatste vraag was een haiku, een Japanse dichtvorm te schrijven.

Martha:

Chinees Nieuwjaar stap voorwaarts

Stap krrk stap krrk stap.
Gekraak onder mijn voeten.
Zon en wind en sneeuw.

Machteld:

Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os haiku

Eerst bestaat stilte
Geluid in de ontmoeting
Dan is er vrede

De middag werd besloten met een heerlijke beker chocolademelk op Zoom.

Vol-ledig 24 jaar

Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. Vol-ledig bestond op 29 februari 2020 precies 24 jaar. Zowel in het jaar van de oprichting als nu was het een Jaar van de Rat. De eerste maand van voorbereiding besteedde ik aan het krijgen van ideeën en voor me zien hoe het feest zou verlopen. Het was de rat die me uiteindelijk hét idee aan de hand deed. De rat houdt van overvloed, zodat hij kan kiezen. Bij mantelzorgers verdwijnt veelal deze overvloed door het vele werk en heftige emoties.

Zaterdag waren ongeveer twintig mantelzorgers in het café ‘Bij Johannes’ in Zeist bijeen om het 24-jarig feest van Vol-ledig te vieren. Het thema was ‘in contact met jezelf én verbonden met de ander’. Dit geeft ruimte voor vreugde.

Het feest begon met het optreden van Rat & Co, waarin ze lieten zien hoe je weer ruimte voor vriendschap kunt maken. Ik was de rat en Paul was Co. Dit optreden nam een groot deel van de voorbereidingstijd in beslag. En ik heb daar zo van genoten. Peter, als spreker en acteur, hielp me de teksten op de juiste wijze te presenteren. Met Paul heb ik geoefend, zodat we in harmonie met elkaar tai chi konden doen. Alex ondersteunde ons met de beamer en het geluid. Samen zetten we een prachtig optreden neer.

Hierna volgden workshops van een half uur. Vanzelfsprekend beoefenden we tai chi en qigong. Daarnaast waren twee workshops met visualisatie en op creatieve wijze uitdrukken van wat in een ieder leefde om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en de mantelverzorgde. Voor mij was bijzonder in het nagesprek te horen, dat de aanwezigen zoveel van zichzelf onder de ogen durfden te zien en te delen met anderen.

Het feest sloot af met een mocktail om te klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig. Na een middag intensief bezig geweest te zijn, waren we vertrouwd met elkaar. Het was gezellig om nu in ontspanning na te praten. Dit feest heeft mijn hart doen glimlachen.

Veel dank aan iedereen die een helpende hand heeft toegestoken, financieel heeft bijgedragen en alle lieve kaarten en mails die ik mocht ontvangen.

 

Chinees nieuwjaar 2019

Op 9 februari kwamen ongeveer 20 mensen samen om met elkaar Chinees Nieuwjaar te vieren. We waren te gast op de boerderij van HeelDier Centrum in Doorn. Helen Panneman, energetisch dier therapeut bij dit centrum, vertelde ons over het karakter van het varken en wat wij hiervan kunnen leren:

Doe datgene waar je je goed bij voelt, geniet van het leven, organiseer het goed voor jezelf; alleen dan kun je ook anderen helpen.

Na deze inleiding hebben we met zijn allen qigong gedaan. Ik had nooit verwacht, dat we dit met zovelen op deze hooizolder konden doen. Dankzij de wijze woorden van het Varken ging dit prima. Plezier had de boventoon. Even was er een moment pauze om de dorst te lessen en te genieten van de heerlijke brownies en koeken.

Daarna vertelde Carola Beelaerts van Blokland, acupuncturist, enthousiast over de Vijf Elementen. De aanwezigen hingen aan haar lippen. Ze had materiaal om uren voort te gaan.

Toch maakte ze na een uur plaats voor taiji.

Na de tai chi kwam het ontspannende deel: een toost op het nieuwe jaar en een verrukkelijk buffet dat we met zijn allen hadden verzorgd. Het eten was geanimeerd. Spontaan ontstond een wandelclubje. We sloten dit feest af met het maken van de klanken behorende bij de Vijf Elementen. Helemaal tevreden ging hierna ieder zijns weegs.

Ik kom ook Chinees Nieuwjaar vieren

Inschrijfformulier Chinees Nieuwjaar

  • Ik schrijf me in voor Chinees Nieuwjaarsfeest op zaterdag 22 januari 2022 van 13.45 - 16.00 uur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.