Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os

We vieren het! Kom je?

Ja, ik kom
Jaar van de os 2021

Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Os

Graag nodig ik je uit om met Vol-ledig op 13 februari 2021 van 13.45 – 15.45 uur Chinees Nieuwjaar te vieren. Ondanks het corona-virus en de beperkende maatregelen vieren we feest, volledig verantwoord.

Helen IJsselmuiden

Programma Chinees Nieuwjaar 2021

Het programma ziet er als volgt uit:

13.45 – 14.00 uur
We verzamelen op Zoom. Daar stellen we ons aan elkaar voor. Ook is er ruimte voor de laatste vragen en instructies voor de wandeling, die buiten plaats vindt.

14.00 – 15.15 uur
Wandeling ‘Vol verwondering je verbinden’
Samen met een maatje maak je de wandeling. Deze wandeling wordt begeleid door een serie kaarten. Deze kaarten maken al je zintuigen wakker.

vanaf 15.15 – 16.45 uur
Nagenieten met een beker warme chocolademelk of een kop thee. Tijd om gezellig op Zoom met elkaar samen te zijn.

Jaar van de Os

De Os is een aards beest. Hij werkt hard en houdt vol. Hierdoor zorgt hij voor voldoende inkomsten, zodat hij en de zijnen in welstand kunnen leven. Voor het welzijn van de Os is het nodig om zijn horizon te verruimen.

Op programma staat daarom de wandeling ‘Vol verwondering je verbinden’. Tijdens de wandeling zet je al je zintuigen wijd open. Verwondering en verbinding volgen vanzelf.

Wandelen op 1,5 m. afstand van elkaar

Samen met een ander

Je wandelt samen met een maatje. Het maatje kan je partner, je gezin, een vriend(in) of een onbekende zijn. Wil je met een onbekende wandelen, dan geef je dat bij inschrijving door. Ik koppel je dan aan een andere deelnemer.

Wandelroute plannen

Voorbereiding

Met je maatje bepaal je vooraf vanaf welk huis jullie gaan wandelen. En je zet een wandeling voor ongeveer een uur uit.

In de week van 8 februari ontvangen jij en je maatje samen één envelop met daarin de linken voor Zoom, verdere instructies en twee sets kaarten. De kaarten begeleiden je op de wandeling en nodigen je uit om je zintuigen bewust te gebruiken. Hierdoor verbind je je met je maatje en met de wereld om je heen. Verwondering kan niet uitblijven.

Kosten

Aan dit feest zijn geen kosten verbonden. Natuurlijk ontvang ik graag een vrijwillige bijdrage aan dit feest: IBAN NL 53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden.

Workshop hoofd, hart en buik verbinden

Workshop 'Hoofd, hart en buik verbinden'

Voorafgaand aan dit programma kun je meedoen met de betaalde, online workshop ‘Hoofd, hart en buik verbinden’. Zo maak je er een hele dag feest voor jezelf van. Meer hierover weten?

Chinees Nieuwjaar de afgelopen jaren

 

 

 

Vol-ledig 24 jaar

Na drie maanden voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. Vol-ledig bestond op 29 februari 2020 precies 24 jaar. Zowel in het jaar van de oprichting als nu was het een Jaar van de Rat. De eerste maand van voorbereiding besteedde ik aan het krijgen van ideeën en voor me zien hoe het feest zou verlopen. Het was de rat die me uiteindelijk hét idee aan de hand deed. De rat houdt van overvloed, zodat hij kan kiezen. Bij mantelzorgers verdwijnt veelal deze overvloed door het vele werk en heftige emoties.

Zaterdag waren ongeveer twintig mantelzorgers in het café ‘Bij Johannes’ in Zeist bijeen om het 24-jarig feest van Vol-ledig te vieren. Het thema was ‘in contact met jezelf én verbonden met de ander’. Dit geeft ruimte voor vreugde.

Het feest begon met het optreden van Rat & Co, waarin ze lieten zien hoe je weer ruimte voor vriendschap kunt maken. Ik was de rat en Paul was Co. Dit optreden nam een groot deel van de voorbereidingstijd in beslag. En ik heb daar zo van genoten. Peter, als spreker en acteur, hielp me de teksten op de juiste wijze te presenteren. Met Paul heb ik geoefend, zodat we in harmonie met elkaar tai chi konden doen. Alex ondersteunde ons met de beamer en het geluid. Samen zetten we een prachtig optreden neer.

Hierna volgden workshops van een half uur. Vanzelfsprekend beoefenden we tai chi en qigong. Daarnaast waren twee workshops met visualisatie en op creatieve wijze uitdrukken van wat in een ieder leefde om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en de mantelverzorgde. Voor mij was bijzonder in het nagesprek te horen, dat de aanwezigen zoveel van zichzelf onder de ogen durfden te zien en te delen met anderen.

Het feest sloot af met een mocktail om te klinken op overvloed voor een ieder en voor Vol-ledig. Na een middag intensief bezig geweest te zijn, waren we vertrouwd met elkaar. Het was gezellig om nu in ontspanning na te praten. Dit feest heeft mijn hart doen glimlachen.

Veel dank aan iedereen die een helpende hand heeft toegestoken, financieel heeft bijgedragen en alle lieve kaarten en mails die ik mocht ontvangen.

 

Chinees nieuwjaar 2019

Op 9 februari kwamen ongeveer 20 mensen samen om met elkaar Chinees Nieuwjaar te vieren. We waren te gast op de boerderij van HeelDier Centrum in Doorn. Helen Panneman, energetisch dier therapeut bij dit centrum, vertelde ons over het karakter van het varken en wat wij hiervan kunnen leren:

Doe datgene waar je je goed bij voelt, geniet van het leven, organiseer het goed voor jezelf; alleen dan kun je ook anderen helpen.

Na deze inleiding hebben we met zijn allen qigong gedaan. Ik had nooit verwacht, dat we dit met zovelen op deze hooizolder konden doen. Dankzij de wijze woorden van het Varken ging dit prima. Plezier had de boventoon. Even was er een moment pauze om de dorst te lessen en te genieten van de heerlijke brownies en koeken.

Daarna vertelde Carola Beelaerts van Blokland, acupuncturist, enthousiast over de Vijf Elementen. De aanwezigen hingen aan haar lippen. Ze had materiaal om uren voort te gaan.

Toch maakte ze na een uur plaats voor taiji.

Na de tai chi kwam het ontspannende deel: een toost op het nieuwe jaar en een verrukkelijk buffet dat we met zijn allen hadden verzorgd. Het eten was geanimeerd. Spontaan ontstond een wandelclubje. We sloten dit feest af met het maken van de klanken behorende bij de Vijf Elementen. Helemaal tevreden ging hierna ieder zijns weegs.

Chinees nieuwjaar 2018

Chinees nieuwjaar begon op 16 februari en wordt vandaag, 2 maart 2018, afgesloten met het Lantaarnfestival. Dit festival is naar Europa overgewaaid onder de naam ’China Light Festival’. Elk jaar heeft één teken uit de Chinese dierenriem. Het komende jaar staat in het teken van de ‘Hond’. De hond staat voor loyaliteit, trouw en je inzetten voor een groter doel. Dit liep als rode draad door het feest.

Op Chinees nieuwjaar hebben de medewerkers van ’Bij Johannes’ samen met mij vijf elementen taarten gebakken. Ze hadden er zo veel plezier in dat koffiepauzes gewoon werden overgeslagen.

’s Avonds hebben de zwaardbeoefenaren met elkaar getraind. Eén van hen is een jaar geleden naar Brabant verhuisd en heeft sindsdien niet meer getraind. Een ander kent de vorm pas voor de helft. Door met plezier samen te eten en daarna intensief te trainen, hebben we ons voorbereid op een mooie demonstratie tijdens de viering van het begin van het jaar van de Hond.

Met deze zwaarddemonstratie opende op zaterdag 17 februari 2018 het Chinees nieuwjaarsfeest van Vol-ledig. Daarna konden de toeschouwers meedoen met een workshop taiji. Solo oefeningen en oefeningen samen met een ander wisselden elkaar af. De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van onder de 10 tot boven de 70 jaar.

Het hoogtepunt van de ochtend was de lezing van Monique Wijnen. Ze vertelde hoe zij in samenwerking met hulphondenschool ‘de Click’ Shanti van wolf tot hulphond heeft opgevoed. Dit vergde veel geduld en doorzettingsvermogen. Mede omdat Monique nog haar oude hulphond Milo in huis had. Tijdens de leerperiode van Shanti beloonde ze Milo als hij haar niet hielp en Shanti als deze wel hielp. Shanti, de enige Husky die hulphond is, is nu haar steun en toeverlaat. Zij opent bijvoorbeeld de deur voor haar, helpt haar aankleden, zij pakt haar boodschappen uit het vak bij de supermarkt.

Na Monique’s verhaal kwam iedereen weer in beweging voor de workshop qigong.

De ochtend sloot ik af met de introductie van de cursus ’In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’. Deze cursus doe je thuis. Je oefent 100 dagen elke dag een half uur qigong. Zo ontwikkel je lichaamsbewustzijn en een nieuwe gewoonte.

Het was echt feest.

 

Ik kom ook Chinees Nieuwjaar vieren

Graag een mailtje naar : welkom@vol-ledig.nl