Chinees Nieuwjaar in het Jaar van de Draak 2024

Chinees Nieuwjaar 2024

Chinees Nieuwjaar 2024

In China en op veel plaatsen in de wereld vierde men op zaterdag 10 februari 2024 Chinees Nieuwjaar. In China berekent men het nieuwe jaar aan de hand van de maanstand; in het Westen gebruiken we de zonnestand. Elk jaar staat het Chinese Nieuwjaar in het teken van één van de dieren van hun dierenriem. 2024 is het Jaar van de Draak.

Vol-ledig viert op 1 februari 2025 het volgende Chinees Nieuwjaar; het Jaar van de Slang.

 

Drakendans in Zeist

Draak daoyin

De Chinese draak is een mythologisch schepsel. Wanneer hij door de lucht vliegt, zie je zijn hoofd, lange nek en staart in spiralen prachtig bewegen. Kijk maar goed naar de wolken; misschien zie je hem. Overal ter wereld is met Chinees Nieuwjaar de drakendans populair. De kleurrijke kostuums en de exotische dansen zorgen voor een boeiend spektakel. De uitvoering is echter dikwijls slechts een puur lichamelijke gebeuren zonder innerlijke kracht.

De drakendans inspireerde dr. Shen Hongxun, grondlegger van het Buqi-systeem, tot het ontwikkelen van negen oefeningen met spiraalbeweging: de Draak daoyin. Deze daoyin bestaat uit: de draak ontwaakt uit zijn winterslaap, de draak rekt zijn klauwen uit, de draak kwispelt met zijn staart, de draak verlaat zijn hol, de draak bidt, de draak speelt met de parel, de draak speelt met water, de draak danst de liefdesdans, de draak keert weer in winterslaap.

Kijk je in de natuur, bijvoorbeeld naar hoe een tros bananen groeit, dan zie je overal de spiralende beweging terug. Het is de manier waarop energie zich voortbeweegt. In de Draak daoyin zijn de eerste oefeningen gericht op het activeren van het onderste energiecentrum. Dit geeft een warme onderbuik. In de daarop volgende oefeningen laat je spiraalvormige bewegingen je energie door je energiebanen stromen. Het effect is dat je lichaam en geest in harmonie komen en dat je een betere lichaamshouding krijgt.

 

Chinees Nieuwjaar de afgelopen jaren

Draak Chinees Nieuwjaar 2024 Chinees Nieuwjaar 2024

Het Jaar van de Draak door Marjolein

Zaterdag 10 februari 2024 ging ik naar Zeist om het nieuwe jaar, het Jaar van de Draak, te gaan vieren. Er waren een paar mensen van mijn groep maar de andere mensen voelden eigenlijk ook heel vertrouwd. Helen vertelde over de draak en de waarden van de draak voor het komend jaar, zoals de creatieve en innovatieve kracht. Daarna gingen we oefenen met de typische spiralende bewegingen van de draak tot we allemaal een soort drakendans deden.
Helemaal in de goede stemming hebben we ons voornemen/ nieuwjaarswens vormgegeven met knipsels en samen geproost op het nieuwe jaar en taart gegeten. Het was een leuke creatieve start van het jaar van de draak.

Chinees Nieuwjaar 2023 Chinees Nieuwjaar 2023

Cong hé fa tsoi door André

Of het goed geschreven is dat weet ik niet maar zo heb ik het jaren geleden leren uitspreken, cong hé fa tsoi oftewel gelukkig nieuwjaar. Afgelopen zondag 22 januari vierden we Chinees nieuwjaar met de mensen van qigong en tai chi. Ik kende niet veel mensen, maar dat is geen probleem. Iedereen, jong tot oud, is benaderbaar, vriendelijk en spreekt graag met je. Het was niet alleen een samenkomen, er was ook genoeg te doen: een kunstwerk maken, gezamenlijk proosten, meditatie en uiteraard qigong/tai chi oefeningen. Opvallend is hoe harmonieus dat allemaal ging.

Het kunstwerk maken vond ik het leukst. Omdat ik dat niet kan. Omdat we, als onderdeel van het kunstwerk, iets moesten uitknippen. En als je de beschikking hebt over maar één hand, de ander doet nog niks, dan wordt uitknippen een uitdaging. Uiteindelijk lukt het, met gebruik van een beker, veel geduld en niemand die zich aan je opdringt om te helpen. Waarmee ik niet zeg dat niemand wilde helpen, integendeel. Mijn kunstwerk (een andere dan hierboven) staat op Marktplaats en het laatste bod is € 3750,-. Geintje. Persoonlijk vind ik dat meer tijd had kunnen worden besteed aan dit onderdeel, maar dat is persoonlijk.

Zonder alle onderdelen te beschrijven of te becommentariëren, het was een zeer prettige bijeenkomst. Volgend jaar weer een kans.

Space clearing Chinees Nieuwjaar 2022

Voordat het nieuwe jaar startte gaf Wendy van der Ham van ’t Chatelier de lezing ‘ruimte maken voor nieuwe energie; space clearing’. Het schoonmaken van je huis voor het nieuw jaar aanbreekt, is de gewoonte in China. Je maakt ruimte om nieuwe energie te ontvangen, die jou kan helpen je voornemens waar te maken.

Space clearing begint met opruimen, schoonmaken en jezelf fysiek reinigen onder de douche. Doe daarna een meditatie zodat je vrij van innerlijke ballast en zonder oordeel de space-clearing kunt uitvoeren. Zet vrolijke muziek op voor een positieve sfeer, brand salie of Palo Santo hout en gebruik je klankschaal om de atmosfeer te verlichten. Vergeet daarbij de hoeken van je kamer niet. Kies tot slot een Bachbloesem remedie wat past bij jouw intentie en vernevel dit met een plantenspuit, zodat het laatste restje emotionele ballast verdwijnt. Sluit de clearing af met nogmaals douchen en mediteren. Je kunt de nieuwe energie verwelkomen door het opzeggen van een affirmatie.

Om deze inspirerende lezing te laten indalen deden we met elkaar de dieren daoyins. Dit is een serie van qigong-oefeningen waarin de beweging van dieren centraal staat. We sloten de middag af met een toast op het komende Chinees Nieuwjaar.

Wanneer, waar en wat kost het?

zaterdag 10 februari 2024 van 10.00 – 11.45 uur
Rode Kruis, Kwartellaan 13, Zeist

Ik bied je deze ochtend gratis aan. Natuurlijk stel ik een vrijwillige bijdrage zeer op prijs.