Qigong in  Zeist, Utrecht en Bunnik

De lessen qigong in Zeist, Utrecht en Bunnik zijn tot 1 juni vervallen. In de plaats hiervoor zijn online klassen qigong gekomen.

Qigong (spreek uit: ‘sjie koeng’) is een Chinese bewegingskunst die je energie geeft, die stress vermindert en zorgt voor een fiere lichaamshouding. Met deze bewegingskunst leer je op effectieve wijze afvalstoffen (binqi), ontstaan door emoties en/of verkeerde lichaamshouding, buiten je lichaam te brengen. Het zijn deze afvalstoffen die een vrije doorstroming van je energie verhinderen. Je kunt het vergelijken met kalkaanslag in de waterkoker. Je hebt steeds meer energie nodig om het water warm te krijgen. Met qigong zorg je dat je energie optimaal stroomt.

Het vrij stromen van je energie is de basis van je hele fysieke systeem:

 • hormoonhuishouding en zenuwstelsel (de twee meet- en regelsystemen in je lichaam waardoor je fysiek en emotioneel in balans bent.)
 • immuunsysteem (niet om de haverklap ziek of chronische klachten)
 • bloedsomloop (geen hoge of lage bloeddruk)
 • ademhaling (rustige buikademhaling)
 • spijsvertering (iedere dag ontlasting)
 • lichaamshouding (gestrekt en ontspannen).

Kortom de Chinese bwegingskunst qigong zorgt voor vitaliteit en gezondheid. Stress blijft hanteerbaar.
>> meer lezen over het zelfhelend vermogen

Binnen qigong bestaan verschillende stromingen. Ik geef les in taijiwuxigong, draak daoyin, dieren daoyin, klank daoyin en YiJin (zie www.taijicentrum.org).

Je zult qigong ook op andere wijze geschreven zien, zoals chi kung, qi kung, chi gong (zie pinyin).

Resultaten die qigong je kunnen geven

 • ontspanning van lichaam, geest en adem
 • gronding en beter stabieler evenwicht
 • meer energie
 • juiste lichaamshouding
 • lichaamsbewustwording
 • beter slapen
 • afname pijnklachten
 • grotere weerbaarheid zowel in het psychische als lichamelijke vlak

Verschillen tussen qigong en taiji

 • Bij qigong sta je met je neus altijd dezelfde kant op. Het gaat om losse oefeningen. Bij taiji leer je een cyclus van bewegingen die een cirkel beschrijven.
 • Qigong is fysiek minder inspannend dan taiji. Dit komt, omdat qigong zich louter op de gezondheid richt en niet als taiji een martiale kunst is.
 • Alle oefeningen kunnen bij qigong aangepast worden aan jouw fysieke mogelijkheden. Mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte kunnen meedoen. In taiji ben je gebonden aan een vaste vorm.
 • Qigong helpt meer als het je emotioneel allemaal teveel is. Taiji geeft meer structuur, focus en richting.

Wil je het verschil weten met yoga? >>Lees de blog ’Ga maar op yoga’

qigong lessen

Je kunt zowel deelnemen aan groepslessen als individueel qigong beoefenen. Ook kan qigong bij bedrijven worden gegeven, eenmalig als bijvoorbeeld een bedrijfsuitje, of als wekelijks onderdeel van sport- of vitaliteitsprogramma. 

Wekelijkse lessen qigong

De groepslessen qigong worden gegeven in Zeist, Doorn en Utrecht. Een avondles duurt twee uur. Dit geeft jou de tijd om én de drukte van de afgelopen week achter je te laten én ruimte om jezelf te ontwikkelen. Na uitgebreide uitleg van een oefening ga je zelf met de oefening aan de slag. Ik loop rond en geef ieder persoonlijk aanwijzingen, zodat je de oefening op jouw passende wijze kunt uitvoeren. Halverwege de les is er een pauze. Tijdens de pauze kun je, als je dat wilt, in gesprek raken met anderen.

In Zeist zijn op donderdagmorgen twee lessen qigong. Beide lessn volgen het programma zoals hierboven beschreven zonder pauze, omdat de lessen vijf kwartier duren. 

Je kunt mij vragen stellen tijdens of na de les. In de les plaats ik je vraag in een breder perspectief, zodat ook andere deelnemers profijt van jouw vraag kunnen hebben. Na de les kan ik specifiek op jouw situatie ingaan.

Aan de lessen kunnen mensen zonder en mensen met een lichamelijke beperking deelnemen.

Qigong kwartet

Op zaterdagen kun je een serie van qigong trainen. Op programma staan:

 • YiJin daoyin: een serie oefneingen waardoor je weer soepel in je bekken wordt en je weer een juiste lichaamshouding hervindt.
 • Helende klanken: met de vibratie van klanken laat je emoties los en zuiver je je organen.
 • Dieren daoyin: we bootsen de beweging van zes dieren na; te weten vogel, hert, tijger, aap, beer en pinguïn. Op speelse wijze hervind je je soepelheid.
 • Draken daoyinL je ontdekt weer de spiralende beweging in je lichaam. Met deze beweging plant energie zich voort. De beweging geeft grote ontspanning.

Gastlessen

Een aantal malen per jaar geeft mijn trainer, meester Shen Zhengyu een weekend training qigong. >> Lees verder

 

qigong helen

Waar, Wanneer

UTRECHT

QIGONG

Koningsweg 310

Woensdag 10:00 - 11:15 uur

ZEIST

QIGONG
Walkartpark, Slotlaan

Donderdag 10:00 - 11:15 uur

QIGONG
Kwartellaan 13

Donderdag 19:30 - 21:30 uur

 

Prijzen

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden. Alleen voor de lessen van Shen Zhengyu betaal je op de dag zelf aan de zaal.

Bij de wekelijkse lessen is het mogelijk om één gratis kennismakingsles (niet in combinatie met andere acties) mee te doen. Als er plaats is, dan kun je direct met de lessen starten. Je koopt hiervoor een stappenkaart die op naam staat. Een stappenkaart is goed voor 10 lessen en is 12 lesweken geldig, behalve voor de wekelijkse les op dinsdag. Voor deze avond is de stappenkaart 10 weken geldig.

avondkaart  € 180,00
ochtendkaart € 113,00; Doorn € 141,00
avondkaart zwaard   € 207,00

In principe kies je een vaste lestijd. Kun je een keer niet, dan kun je een week overslaan of die week op een andere les volgen. Eén avondles is gelijk aan twee ochtendlessen.

Voor een tweede vaste les betaal je 50% van de lesprijs.

Restitutie van lesgeld is niet mogelijk evenmin als verlenging van de periode waarin de stappenkaart geldig is.

 Geef je nu op >>

Jacqueline over qigong:

’Na jarenlang yoga gedaan te hebben was ik toe aan iets nieuws, een verdere verdieping. Toen kwam Qigong op mijn pad, Qigong brengt mij die verdieping. Qigong vind ik subtieler dan yoga, het leert mij hoe heel kleine bewegingen een grote impact hebben. Ik ben me bewuster geworden van waar spanningen in mijn lichaam zitten en hoe ik die kan loslaten. Ik vind het knap hoe Helen direct ziet waar een verkramping zit en je hierbij helpt. Ze geeft persoonlijk aandacht zonder de behoeften van anderen in de groep uit het oog te verliezen.
Het is voor mij een soort opnieuw leren bewegen: vanuit je bekken, gebruikmakend van de energiestromen.
Helen, dankjewel voor je lessen die je op een vrolijke en speelse manier geeft.’

Liesbeth over qigong:
"‘alles mag bewegen’ is nu al een hele fijne om regelmatig tegen mezelf te zeggen, ik merk dat het onmiddellijk helpt om dat wat blijkbaar aangespannen blijkt te zijn, los te laten: fijn!!"

Merel over qigong:

"Qigong helpt mij om beter in mijn lijf te zitten, en vooral te herkennen wanneer ik niet meer goed in mijn lijf zit, zoals opgetrokken schouders, te hoge ademhaling, ik mijn voeten niet meer goed ervaar. Door de oefeningen ervaar ik het verschil tussen spanning en ontspanning. Ik leer niet alleen ontspanning, maar ook hoe ik terug in mijn kracht kan komen.

Ik kan door mijn beperking niet alle bewegingen doen, maar ik doe wat ik kan op mijn manier. Of Helen bedenkt hoe ik een oefening nét op een andere manier kan doen. Als een andere manier niet mogelijk is, lukt het mij ook energie te laten stromen door bewegingen te visualiseren.

Ik merk dat ik steeds meer oefeningen in het dagelijks leven toepas.

Na een qigong les rijd ik altijd een stuk lichter en gelukkiger weer huiswaarts."

 

Ruth over qigong:

"Vorige week fietste ik na de woensdagochtend qigong-les terug naar huis. Ik had met mijn oudste zoon van 10 jaar afgesproken en hij stond al buiten voor de deur op mij te wachten. Ik reed naar hem toe en begroeten hem zoals gewoonlijk. Hij keek mij zeer aandachtig aan, glimlachte en na een tijdje en zei hij:

‘Wat zie je er mooi uit na je sikunges of hoe dat dan ook mag heten’."

Lidwien over qigong:

"Laatst was er flinke tegenwind met een fietstocht en in tegenstelling tot mijn normale reactie - zo hoog mogelijke versnelling, zo hard mogelijk doortrappen - hoorde ik nu Helen’s stem: beweeg vanuit ontspanning. Dus  de versnelling zo laag mogelijk en heerlijk op mijn gemak gefietst. Resultaat: geen verkramping in mijn lijf en geen energiedip naderhand. Wat een verschil en echt een cadeautje."

 

Joyce over qigong:

"Door de hand massage oefeningen een paar keer per dag te doen, merk ik dat de artrosepijn in mijn rechterwijsvinger en mijn linker duim zo goed als is verdwenen.

Het voelt lekker ontspannend!" 

 

Anna over qigong:

"Vier jaar geleden kwam ik via de fysiotherapie in aanraking met Helen. Heupproblemen. Haar commentaar: je zet je voet verkeerd. Wekelijkse les … het ging beter.

Een paar valpartijen, opnieuw vertrouwen krijgen in lopen en geen heupprobleem.Sinds een jaar ben ik terug bij Helen met een rechterarm die maar half functioneert. Heerlijk, wekelijkse oefening en regelmatig is zij een rem, omdat ik te grote beweging wil doen. Ook een kleine beweging is goed.
Twee weken geleden last van andere heup. Haar commentaar: je voet staat verkeerd. Weer de juiste aandacht en nu vrijwel pijnloos.

Ergo: qigong, de juiste hulp voor goede beweging en bewust van je lijf zijn en de mogelijkheden"

 Angela over qigong:

"Wilde even met je delen dat de oefeningen van donderdag buitengewoon fijn zijn voor mijn lichaam. Het voelt allemaal een stuk minder vast rond mijn heupen. Zelfs uit mijn voeten is de spanning verdwenen. De nekoefeningen waren een beetje zwaar maar desalniettemin lag ik gister zo ongelooflijk ontspannen in mijn bed. Ik zakte tien cm dieper in mijn matras. Top!"

Lex over qigong:

"De ziekte van Parkinson tast sluipenderwijs je emotionele, mentale en motorische souplesse aan.

Met 1x per week qigong-les bij Vol-ledig (aanvullend op de medicatie) is de verstijving van mijn lichaam door de ziekte van Parkinson merkbaar minder. Bovendien helpen de meditatieve oefeningen bij qigong mijn lichaam en geest te ontspannen, oefeningen die ik ook thuis kan doen.

Qigong is voor mij hulp bij souplesse in denken en doen!"

Berry over qigong:

" Met stijve spieren en een pijnlijke rug ging ik naar mijn qigong-les! Hopende dat Helen, onze lerares, een oefening had, zodat ik niet naar de fysiotherapeut hoefde te gaan. Nadat ik 1 oefening uitvoerig had gedaan, was de pijn weg en mijn spieren zachter. Deze oefening herhaal ik thuis.
Ik kan het zelf."

Machteld over qigong:

“Wanneer ik me afvraag wat ik aan qigong heb, dan moet ik terug naar de tijd voordat ik de qigong lessen ging volgen en dat is wel een paar jaar geleden. Ik vond toen dat ik vast zat en dat ik daar iets aan moest gaan doen.
Ik zocht in de omgeving en kwam Vol-ledig tegen met een proefles qigong. Sindsdien ben ik daar gebleven. Voor mij betekent qigong bewustwording van mijn lichaam en bewustwording van de manier waarop ik met mijn lichaam omga. Ik dacht en denk het allemaal wel te weten, maar daarin kan het lichaam zelf een heel andere boodschap hebben. Een voorbeeld is ontspanning. Bij een oefening waarbij ontspannen belangrijk is, ga ik vreselijk mijn best doen om te ontspannen. Dat roept dan weer spanning op ergens in mijn lichaam. Die spanningen loslaten, ruimte creëren in je lichaam en dan weer vrolijk verder gaan. Dat heb ik aan qigong. Het doet goed, dus blijf ik nog een tijdje bij Vol-ledig ”

Susanne over qigong:

"Toen je een aantal weken geleden de meridiaanballen rond liet gaan in de groep bedacht ik dat die bij mij ook ongebruikt in de kast lagen. Het was een mooie aanleiding om ze eens tevoorschijn te halen. Elke dag onder het nieuws draai ik ze rond in beide handen. Ik had eigenlijk geen verwachtingen. Bedacht alleen dat het leuk zou zijn die balletjes soepel rond te kunnen draaien. Nu, een paar weken later, merk ik dat de altijd aanwezige pijn in mijn ellebogen verdwijnt. Ook de pijn als ik mijn ellebogen vastpak wordt langzaam minder. Wonderlijk dat zo iets simpels zo veel doet!"